Регистрирайте сеРегистрирайте се

Олимпиади, за и против

Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Форум за математика Форуми -> Образование
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
martin.nikolov
Напреднал

гласове: 21

МнениеПуснато на: Tue May 19, 2009 7:41 pm    Заглавие: Олимпиади, за и против

Какво ви е мнението за математическите олимпиади? Смятате ли, че са полезни или вредни, и кои аспекти са полезни и кои вредни? Смятате ли, че като цяло имат положително влияние или отрицателно? Смятате ли, че добро представяне е признак за математически талант? Сматате ли, че за добро представяне е необходима дарба или труд или и то двете, т.е. човек трябва да е умен или да се готви много и да 'назубри' много олимпииски трикове? И каквото друго ви хрумне? Естесвено мненията не е нужно да са крайни и само черно-бели.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
krainik
Фен на форума

гласове: 44

МнениеПуснато на: Tue May 19, 2009 8:47 pm    Заглавие:

Според мен олимпиадите дават възможности на хората с дарба в дадена област да покажат възможностите. Разбира се, в това лошо няма, стига да не се стига до крайности. Гадното е, че наистина има хора, които знаят или по-точно "назубрят" страшно много трикове и просто като видят задача, вече знаят как се решава.Естествено, без трикове трудно можеш да постигнеш какъвто и да е резултат, но пък да знаеш хиляди такива вече е прекалено. Така се губи тръпката, заради която лично аз ходя по състезания. Доброто преставяне не винаги значи голям математически талант. Това са го споделяли и състезатели, състезавали се в националния отбор.
Върнете се в началото
allier
Начинаещ

гласове: 6

МнениеПуснато на: Wed May 20, 2009 4:49 pm    Заглавие:

Това с назубрянето на теореми и трикове не помага, ако задачите са добре подбрани. Имали сме такива състезатели, които на контролни се представят добре, но на олимпиади с по-творчески задачи не могат. Иначе, идеята на олимпиадите е да се стимулират участниците да си развиват мисленето и математическите знания, не да се покаже кой е по-умен или по-талантлив.
Върнете се в началото
martin.nikolov
Напреднал

МнениеПуснато на: Thu May 21, 2009 7:42 pm    Заглавие:

Аз имам мнение по въпроса. Исках да видя вашето. Смятате ли, че олимпиадите(и другите състезания) имат положително или отрицателно влиание.
Върнете се в началото
krainik
Фен на форума

МнениеПуснато на: Thu May 21, 2009 7:59 pm    Заглавие:

Е, кажи и твоето мнение, де. Според мен имат положително влияние за тези, които ги приемат като благородна надпревара или за тези, които отиват заради кефа от задачите и заради адреналина от състезанията . За тези, които отиват само, за да парадират с резултати-само в тяхна вреда си е.
Върнете се в началото
martin.nikolov
Напреднал

МнениеПуснато на: Thu May 21, 2009 8:11 pm    Заглавие:

krainik написа:
Е, кажи и твоето мнение, де. Според мен имат положително влияние за тези, които ги приемат като благородна надпревара или за тези, които отиват заради кефа от задачите и заради адреналина от състезанията . За тези, които отиват само, за да парадират с резултати-само в тяхна вреда си е.

Моето мнение е, че като цяло имат отрицателен ефект. Естествено за отделни хора може и да са полезни, но като цяло мисля, че са вредни.
Върнете се в началото
krainik
Фен на форума

МнениеПуснато на: Thu May 21, 2009 8:17 pm    Заглавие:

Е, обоснови се, де.Интересно ми е защо мислиш така?
Върнете се в началото
martin.nikolov
Напреднал

МнениеПуснато на: Thu May 21, 2009 8:32 pm    Заглавие:

krainik написа:
Е, обоснови се, де.Интересно ми е защо мислиш така?

Аз исках да видя какво мислят другите. Имам много причини, главно смятам, че олимпиадите оставяат много погрешно впечатление за това какво е математиката и какво е да се занимава човек професионално с математика. Което оказва влиание на учениците при избор на специалност в университетите. Например има много ученици които решават да не учат специалност математика, а имат заложбите, просто защото не знаят какво е да си математик или по-точно мислят си че е нещо съвсем различно с което не искат да се занимават. И обратното има такива които отиват с желание да стана математици и след няколко години се оказва че не е това което са си мислили и отпадат. Има много фактори и олимпиадите не са всичкото 'зло', но оказват лошо влиание. Което е загуба за математиката.

Ето нещо което предизвиква учудване. България има най-много медали на международната олимпиада, но колко Български математици от световен ранг може да се намерят? Също, Българския отбор се представя традиционо по-добре от Английския, Немския и Френския, но Английкски, Немски и Френски математици колкото искаш(става дума за съвремени), а Български?
Върнете се в началото
krainik
Фен на форума

МнениеПуснато на: Thu May 21, 2009 8:49 pm    Заглавие:

Добра дискусия се получи. Има редица фактори, които ти не зимаш впредвид. Първо голяма част от нашите състезатели след като завършат 12 клас, "бягат" в чужбина, където търсят реализация. Както каза г-н Михайл Константинов в БТВ репортерите "На един математик или учен в каквато и да е област не са най-важни материалните ценности, важно е признанието... Това е в случай, че са се осигурили минималните условия..."(цитатът е по спомени).В България такива условия няма и е нормално тези хора да търсят друго поле за изява. Извинявай, ама и аз да съм златен медалист от ИМО, и на мен нямаше да ми се иска да стана математик в България, където ще работа на минимална заплата и едвам ще свързвам двата края. Поради тази причина и голяма част от състезателите се насочват към чужбина и към по-високо платените в момента области като икономика и програмиране. Не забравяш ли, че българските програмисти се славят като едни от най-квалифицираните в цял свят. До това колко български математици от световен ранг (как се разбира, че даден математик е от световен ранг??) в момента има- няма да говоря по тази тема, защото просто не съм запознат.
Върнете се в началото
ins-
Фен на форума

Местожителство: Роман, София
гласове: 28

МнениеПуснато на: Thu May 21, 2009 9:00 pm    Заглавие:

Ще кажа само, че от олимпиадите има полза.
Ако не бяха те - сигурно още щях да мразя математиката.
Върнете се в началото
martin.nikolov
Напреднал

МнениеПуснато на: Thu May 21, 2009 9:03 pm    Заглавие:

Като казах български математици, нямах предвид математици в България, а математици Българи независимо къде са. Да знам, че много 'бягат' в чужбина, но колко от тях са известни, поне в математическите среди.

Колко от завършващитете ученици олимпиици отиват да учат специалност математика в бг или навън? Ако влианието на олимпиадите беше положително, то математиката щеше да е много търсена специалност. А както и ти казваш много от тях избират информатика, икономика, приложна математика и подобни но не и математика.

Също така не става дума само за България, а за олимпиадите навсякъде и тяхното влиание. И причината да смятам, че е отрицателно е защото олимпиадите са различни от 'истинската' математика и оставят погрешно впечетление.
Върнете се в началото
martin.nikolov
Напреднал

МнениеПуснато на: Thu May 21, 2009 9:04 pm    Заглавие:

ins- написа:
Ще кажа само, че от олимпиадите има полза.
Ако не бяха те - сигурно още щях да мразя математиката.

Естествено когато става дума за конкретен човек нещата може да са най различни. Става дума какво е като цяло.
Върнете се в началото
ins-
Фен на форума

МнениеПуснато на: Thu May 21, 2009 9:12 pm    Заглавие:

И като цяло - пак са полезни - това е една от най-хубавите традиции в българската образователна система и си струва да остане ... и един ред в повече 1 човек да прочете - пак има смисъл. Според мен - изкуствено се прави така, че хората да са необразовани и всички добри неща да се заличат. Причината за това е, че по-бедни и необразовани хора по-лесно се управляват. Да не забравяме, че по времето на робството - тези роби, които са могли да четат и пишат са били заплашвани със смъртно наказание.
Върнете се в началото
martin.nikolov
Напреднал

МнениеПуснато на: Thu May 21, 2009 9:20 pm    Заглавие:

ins- написа:
И като цяло - пак са полезни - това е една от най-хубавите традиции в българската образователна система и си струва да остане ... и един ред в повече 1 човек да прочете - пак има смисъл. Според мен - изкуствено се прави така, че хората да са необразовани и всички добри неща да се заличат. Причината за това е, че по-бедни и необразовани хора по-лесно се управляват. Да не забравяме, че по времето на робството - тези роби, които са могли да четат и пишат са били заплашвани със смъртно наказание.

И все пак защо смяташ, че са полезни. Или по-точно защо не си съгласен с това което написах като причина че не са.
Върнете се в началото
ins-
Фен на форума

МнениеПуснато на: Thu May 21, 2009 9:41 pm    Заглавие:

Както е споменато по-горе - с трици маймуни не се ловят - т.е. като всеки труд - и този на математиците трябва да се заплаща добре, за да се иска нещо запомнящо се. Само на олимпиади не би могло да се разчита. Но пак казвам, че са полезни ... случи ми се преди време да видя човек в 8-ми клас, който ... не може да умножава. Олимпиадите според мен са полезни, защото карат тези, които съставят задачите да проявят творчество, а и ако задачите са добре подбрани - биха могли да провокират интереса дори на човек, който не е много заинтересован от математиката ... а ако искаме добри математици - трябва да започнем отнякъде ...
Други причини - да нямаме велики имена е липсата на ресурси. Най-известните математици са живели в Средновековието, докато България е била под Турско робство ...
Според мен - не можем да обвиняваме Олимпиадите че нямаме добри математици ... просто нагласата на хората е такава и другата причина е корупцията във висшите учебни заведения ... преди време видях как един човек стана професор ... ще попитам само колко млади хора в България имат желание да се занимават като цяло с научна дейност и какви са причините за това?
Върнете се в началото
martin.nikolov
Напреднал

МнениеПуснато на: Thu May 21, 2009 10:16 pm    Заглавие:

Това с парите не е валиден аргумент. Ето например руснаците не са в завидно положение, а през последните сто години имат много математици. Има и много примери на руски математици които не само са били бедни но са имали и проблеми с партията, щото са били еврей, и въпреки това са се занимавали с математика.

По време на средновековието не е имало много математици, ти предполгам говориш за периода след това. В днешно време има много повече математици от колкото по времето на Гаус. Тези от гаусово време са по известни. Аз говорих за сегашните математици и известност сред математическите среди. Няма как робството да е виновно.

Аз говорих за това, че олимпиадите оставят погрешно впечетление за това какво е математиката и с какво се занимават математиците. При условие, че оставят ГРЕШНО впечатление няма как влианието да не е отрицателно. Ти не каза защо(и дали) не си съгласен с това мнение.
Върнете се в началото
ins-
Фен на форума

МнениеПуснато на: Thu May 21, 2009 10:34 pm    Заглавие:

Парите са 50:50 валиден аргумент, защото много от добрите руски математици са в чужбина. Голямата теорема на Ферма, която беше доказана през 1994, напр. е доказана не в Русия. Като население Русия е доста по-голяма от България, това не винаги дава значение но все пак е фактор. А и най-добрите им математици са съсредоточени в Москва и Санкт-Петербург, които далеч не са останалата част от Русия в икономически план.

Сега има известни Български имена, популярни в цял свят, просто са по-популярни в специализираните среди.

А що се отнася до това, че олимпиадите дават грешно впечатление - когато човек избира професионалната си ориентация, ако има глава на раменете си е длъжен да се поинтересува по-задълбочено, а не да съди от състезанията. Това е все 1 да кажеш, че е вредно да се играе футбол, защото не всички могат да са като Пеле или, ако решат да стават футболисти ... няма да имат представа за това какво е да си футболист.
Върнете се в началото
martin.nikolov
Напреднал

МнениеПуснато на: Thu May 21, 2009 10:53 pm    Заглавие:

ins- написа:
Парите са 50:50 валиден аргумент, защото много от добрите руски математици са в чужбина. Голямата теорема на Ферма, която беше доказана през 1994, напр. е доказана не в Русия. Като население Русия е доста по-голяма от България, това не винаги дава значение но все пак е фактор. А и най-добрите им математици са съсредоточени в Москва и Санкт-Петербург, които далеч не са останалата част от Русия в икономически план.

В чужбина са сега, преди 30-40-50 години са си стояли в Русия. Торемата на Ферма не е доказана в Русия, но има много теореми доказани там. Пък и теоремата на Ферма е доказана от не-олимпиец. Все пак разговара е за олимпиадите а не Русия. Ферма какво общо има с олимпиадите?

ins- написа:

Сега има известни Български имена, популярни в цял свят, просто са по-популярни в специализираните среди.

Има, но са малко. Съотношението на олимпиици/математици е доста различно в България и Франция. Ако олимпиадите оказваха пложително влиание трябваше да има повече математици Българи.

ins- написа:

А що се отнася до това, че олимпиадите дават грешно впечатление - когато човек избира професионалната си ориентация, ако има глава на раменете си е длъжен да се поинтересува по-задълбочено, а не да съди от състезанията. Това е все 1 да кажеш, че е вредно да се играе футбол, защото не всички могат да са като Пеле или, ако решат да стават футболисти ... няма да имат представа за това какво е да си футболист.

Не, аналогияат с футбола не е добра. Когато децата играят на двора правят същото и което правят и футболистите. Просто на различно ниво. За олимпииците и математиците това въобще и не е така. Това което правят олимпииците на сустезанияата и подготовката за тях е корено различно от това което правяат математиците. Ето примера с теоремат на Ферма. Отнема много години и много математици, дори последните стъпки, работата на Уайлз му от не 7 години. А не четери часа заедно с още три задачи. Има и много други разлики. Всъщност има само разлики.
Върнете се в началото
ins-
Фен на форума

МнениеПуснато на: Thu May 21, 2009 11:19 pm    Заглавие:

Защо да не влияят благоприятно състезанията - Русия има една от най-силните олимпиади, като сме почнали за олимпиадите и русия - 4-5 кръга, освен това - почти всеки по-голям град си има състезание - Санкт-Петербургската олимпиада датира от 1939, че и преди това. Причината за успехите на Русия е масовото образование и относително лесния достъп до образователната система. А човека, който е доказал теоремата на Ферма може да се е развил по-късно ... всеки човек разгръща пълния си потенциал и желанието за математическа работа е различно. Ферма няма общо с олимпиадите, но конкурси е имало много отдавна ... теоремата на Тарталия (Кардано) за решаване на такива уравнения е измислена именно по този повод ... освен това на тези конкурси е имало парични награди.
И друго се чудя ... защо мислиш, че подготовката на един златен медалист на международна олимпиада отнема малко време и труд? Мислиш ли, че би могъл да направиш златен медалист с пълен брой точки от 8-класник да кажем? Историята на тази олимпиада познава интересни случаи. Това с Уайлз е още по-голям труд, но има и доза шанс. Ако проследиш пътя на повечето медалисти от ИМО - много от тях в момента се занимават с научна дейност, но извън България. Просто тук ценностите са изврарени и всичко хубаво се спира. Ако видиш рейтинга на Българските и Руските университети в сайтовете, където ги има ще си отговориш на много въпроси. И Ойлер е пребивавал в Русия, но е бил в университетските среди. Освен това, от кога има руски университети и откога - български. Да не би да имаме ресурсите или оръжията на русия, че да се сравняваме с нея?

Олимпиадите оказват положително влияние - провокират интереса на хората ... после всеки решава сам с какво да се занимава, но със сигурност, ако ги нямаше - щеше да е по-зле. Защо според теб в страни, в които не е имало олимпийски движения се зараждат такива, макар и късно и броя на участващите страни в международната олимпиада непрекъснато расте и е въпрос на престиж за всяка страна отбора й да е по-напред? Даваш пример с България и Франция, но знаеш ли каква е разликата между техните образователни системи ... във Франция има много тежки матури, които някои хора държат до пенсионирането си и там "всеки е олимпиец" просто олимпиадите като олимпиади нямат такава популярност. Но не може да се разчита само на олимпиадата да свърши работата на учителите, родителите и некадърниците на ръководни постове.

Що се отнася до футбола - аналогията е перфектна ... когато кандидатствах в университет се запознах добре с това, което ще уча и си дадох сметка ... ще ми стигат ли парите, ако стана научен работник за нормално съществуване, а не разчитах само на олимпиадите.

Според мен, "извърташ" въпроса ... олимпиадите не са панацея за всички проблеми.
Върнете се в началото
Synaptic
Начинаещ

гласове: 2

МнениеПуснато на: Thu May 21, 2009 11:21 pm    Заглавие:

Е много ясно, че има полза от олимпиадата, ако се разбира в правилния смисъл.

Много е важно, това че олимпиадата не, за да се види "кой е по-умен", а за да се твори. Много е лоша нагласата на хората, които отиват на състезание, защото постоянно ни се налага, че трябва да се състезаваме. Защо да се състезаваме? Какво е значението, че си пръв? Може да си решил купища задачи, да имаш не един, а десет медала, но пак да си .. безполезен. Когато тези, които отиват на олимпиада, разберат, че това не е мястото, където ще си мерят мозъците, че те не са врагове и т.н, тогава олимпиадата ще е изцяло положителна.

Ще ви разкажа една история, която моят учител ми е разказвал. Първи курс, специалност математика, научен профил, имало е няколко златни медалиста. Моят учител е бил обикновен човек, не че сега е по-различен, но идеята е в това, че те са били по-добри от него. В края на първи курс, медалистите са ги изпонакъсали и част от тях са постъпили в лудница. Това, че си спечелил медал, примерно, не трябва да те издига в облаците,защото какво е победа, без загуба. Но гордостта е присъща на доста хора и за това не са виновни олимпиадите.

Относно това, че България няма известни математици, както казахте, математиците са навън. А в чужбина, дори да направят някакво откритие, кои ще ти даде да го публикуваш, ей така..? В България няма ресурс за развитие, образованието ни куца .. и т.н, тъй че не очаквайте скоро български имена в челните класации на великите математици.
Върнете се в началото
Garoll
Напреднал

Местожителство: sofia
гласове: 15

МнениеПуснато на: Thu May 21, 2009 11:34 pm    Заглавие:

Ти говориш, че хората на олимпиадата не трябва да са конкуренция.Това, че са конкуренция е най-малкият проблем.Брат ми се занимава с олимпиади, но не по математика, а по биология.От 11 клас се готви да кандидатства в МУ, сега тази година на олимпиадата по биология в Бг е със златен медал, обаче най-голямата пародия е, че изпита по химия в МУ и международната олимпиада съвпадат и той и много други, които са на първите места, избират изпита в София пред нещо, на което могат да се явят 1-2 пъти в живота си.Проблемът тук не е точно в самите олимпиади, а в това, че вузовете (поне в България) пречат на хората, които имат допълнителен интерес.Това става всяка година, не е инцидентно...Иначе според мен олимпиадите са съвсем нормално нещо, което е и доста полезно и по моите наблюдения единствено помагат на хората.
Върнете се в началото
martin.nikolov
Напреднал

МнениеПуснато на: Thu May 21, 2009 11:46 pm    Заглавие:

Мисля, че неразбираш това което казвам, сигурно не се изразявам добре. Казвам, че това което правят олимпииците и математиците са две коренно различни неща и съответно олимпиадите оставят грешно впечатление т.е. заблуждават а това не е половително влияние. Ето пример, вдигането на тежести и шаха са доста различни неща и нокой не очаква вдигането на тежести да има половителен ефецт върху шаха. Същото и с олимпиадите и математиката с разликата, че не е очевидно, че са различни. Даже популярното мнение е че са свързани и от тук отрицателното влиание.

ins- написа:
Защо да не влияят благоприятно състезанията - Русия има една от най-силните олимпиади, като сме почнали за олимпиадите и русия - 4-5 кръга, освен това - почти всеки по-голям град си има състезание - Санкт-Петербургската олимпиада датира от 1939, че и преди това. Причината за успехите на Русия е масовото образование и относително лесния достъп до образователната система. А човека, който е доказал теоремата на Ферма може да се е развил по-късно ... всеки човек разгръща пълния си потенциал и желанието за математическа работа е различно.

Това, че руснаците са добри на олимпиадите и имат математици не значи че олимпиадите са причината за добрите им математици. Нещата са независими, затова давам примера с България. Добри олимпиици, няма много математици. Ако имаяе зависимост трябваше да има българин с фиилдсов медал.

ins- написа:

И друго се чудя ... защо мислиш, че подготовката на един златен медалист на международна олимпиада отнема малко време и труд?

Ми не мисля. Ето пак оставам неразбран. Аз просто казвам, че е от съвсем различно естество, а не че е по лесно или по бързо.

ins- написа:

Ако проследиш пътя на повечето медалисти от ИМО - много от тях в момента се занимават с научна дейност, но извън България.

Много като бройка, но в сравнение с общия брой олимпиици много много малко.

ins- написа:

Олимпиадите оказват положително влияние - провокират интереса на хората ... после всеки решава сам с какво да се занимава, но със сигурност, ако ги нямаше - щеше да е по-зле. Защо според теб в страни, в които не е имало олимпийски движения се зараждат такива, макар и късно и броя на участващите страни в международната олимпиада непрекъснато расте и е въпрос на престиж за всяка страна отбора й да е по-напред?

И в страни в които футбола не е бил популярен, той става все по популярен. Но това не е свързано с математиката. Това, че олимпиадите стават по-популярни не показва че имат положително влияние. А това, че имат половително влияние защото провокират интереса, а после кой каквото иска. Не съм съгласен. Как може да е положително ако влиае на избора след училище и то в ущърб на математиката?

ins- написа:

Що се отнася до футбола - аналогията е перфектна ... когато кандидатствах в университет се запознах добре с това, което ще уча и си дадох сметка ... ще ми стигат ли парите, ако стана научен работник за нормално съществуване, а не разчитах само на олимпиадите.

Пак да кажа, какво е било при теб няама значение и небива да правиш генерални изводи само на база собствен опит.

Аналогията с футбола не е добра и казах защо. При футбола децата и професионалистите правяат едно и също нещо. При олимпииците и математиците правят корено различни неща.

ins- написа:

Според мен, "извърташ" въпроса ... олимпиадите не са панацея за всички проблеми.

Никъде не съм обвинил олимпиадите, че са причина за всички проблеме. Само си казах мнението, че смятам тяхнот влияние за отрицателно. Казах и защо?
Върнете се в началото
ins-
Фен на форума

МнениеПуснато на: Fri May 22, 2009 12:08 am    Заглавие:

Това, което разбрах от всичко е, че мислиш, че олимпиадите заблуждават, но никъде не е казано, че те се вземат като единствен критерий за избор на професионална реализация.

Освен това, защо да са толкова различни от дейността на един математик? Четох книга за развитието на московската олимпиада ... много от задачите са базирани на реалната работа на известни руски математици - сами го казват. Само, ако терминологията е прекалено дълбока перифразират проблема.

Олимпийците в България е лесно да са много и защото сме малка страна и на фона на населението са много, но колко конкурентноспособни национални отбора можем да изкараме като бройка? Китай и Русия сигурно могат да участват с 9 или 10 национални отбора и като гледам последните класирания всички те пак ще са преди нас.

Според мен това е безсмислен спор - всеки преценява сам за себе си. Според мен - човек, който има капацитета да стане добър олимпиец надали не знае къде отива в живота или поне що е то математик - нали общуват с хората, които ги готвят и оттам биха могли да разберат с какво се занимава един математик.

А си прав и за свободата на мнението - колкото хора - толкова мнения.
Върнете се в началото
martin.nikolov
Напреднал

МнениеПуснато на: Fri May 22, 2009 12:37 am    Заглавие:

ins- написа:
Това, което разбрах от всичко е, че мислиш, че олимпиадите заблуждават, но никъде не е казано, че те се вземат като единствен критерий за избор на професионална реализация.

Да, не са единствения критерии, но факта че заблуждават(ако е вярно разбира се) означава, че имат отрицателно влияние, и нали за това си говорим.

ins- написа:
Освен това, защо да са толкова различни от дейността на един математик? Четох книга за развитието на московската олимпиада ... много от задачите са базирани на реалната работа на известни руски математици - сами го казват. Само, ако терминологията е прекалено дълбока перифразират проблема.

За това е необходима отделна тема. Да се посочат разликите и да се види, че почти няма прилики. Факта, че питаш показва, че смяташ че не са толкова различни. И това го смятат повечето хора и това е част от причината за заблуждението което олимпиадите предизвикват.

ins- написа:
Олимпийците в България е лесно да са много и защото сме малка страна и на фона на населението са много, но колко конкурентноспособни национални отбора можем да изкараме като бройка? Китай и Русия сигурно могат да участват с 9 или 10 национални отбора и като гледам последните класирания всички те пак ще са преди нас.

Няма значени, факт е че изкарваме много олимпиици, дори и да е спрямо населението. Ако имаше корелация можду олимпиадите и математиката, трябваше да има поне малко математици, а те почти липсват и когато ги има обикновено не са олимпиици.

ins- написа:
Според мен това е безсмислен спор - всеки преценява сам за себе си. Според мен - човек, който има капацитета да стане добър олимпиец надали не знае къде отива в живота или поне що е то математик - нали общуват с хората, които ги готвят и оттам биха могли да разберат с какво се занимава един математик.

Да, спора е безсмислен. Но не исках спор исках да видя мнението на другите. Казах моето и от там се тръгна.

Факт е, примери много, на олимпиици които остават изненадани и разочаровани.

ins- написа:
А си прав и за свободата на мнението - колкото хора - толкова мнения.

Да, но за някои неща може да се каже обективно дали са верни или не.
Върнете се в началото
gdimkov
Напреднал

Местожителство: София
гласове: 17

МнениеПуснато на: Fri May 22, 2009 7:27 am    Заглавие:

Темата е интересна!
Но, ако ще спорим за нещо, ако ще обсъждаме нещо, нека говорим конкретно. Тук всички приказки и "аргументи" са безлични. Кои са днешните велики математици на Англия, Германия и Франция - поименно? Имаше такова твърдение.
Интересно ми е да науча кои са олимпийците, постъпили в лудница. Колко са на брой? Нека господинът даде поне едно име. Аз съм тясно свързан с колектива от математици, подготвящ олимпийците. За тях ще е полезно да знаят тези факти, но не казано просто ей така, въобще.
Един въпрос: Какво знаете за Васил Попов? (Това, че е баща на Алек Попов не е интересно.)
Върнете се в началото
ins-
Фен на форума

МнениеПуснато на: Fri May 22, 2009 8:30 am    Заглавие:

За Васил Попов намерих информацията в прикачения файл.

VasilPopov.pdf
 Description:

Свали
 Име на файл:  VasilPopov.pdf
 Големина на файла:  268.49 KB
 Свален:  696 пъти(s)

Върнете се в началото
georgi111
Начинаещ

гласове: 2

МнениеПуснато на: Fri May 22, 2009 11:03 am    Заглавие:

Не съм съгласен че нямало изявени български математици. Ще дам няколко имена:
Сава Гроздев, Олег Мушкаров, Николай Николов, Петър Бойваленков, Емил Колев, Иван Ланджев, Александър Иванов, Борислав Михайлов, Керопе Чакърян, Христо Лесов, Румен Козарев, Георги Ганчев, Стоян Атанасов, Светлозар Дойчев - съжалявам ако съм пропуснал някого всички тези хора са тясно свързани с подготовката на националния отбор по математика и имат международни публикации и много статии като професионални математици в различни области - геометрия, теория на числата, комбинаторика, алгебра и тн. Само Сава Гроздев вече е "пенсиониран", но поразгледайте само неговата биография и особено координационна дейност по време на международна олимпиада - известен е сред колегите си по цял свят както и по горните математици. Можем да увеличим списъка с още преподаватели от СУ - Димитиър Скордев, Иван Сосков, Александра Соскова, Тинко Тинчев, Грозьо Станилов - всички също с международно признание(лекции в чужбина, многобройни трудове и публикации в това число в много чужди вестници и списания). За по стари математици международно признати не говорим като доайена един от основоположниците на анализа Ярослав Тагамлицки ... За това че от и в България няма известни математици всеки може да си направи извода , с моя приятел инс също не съм съгласен че с парите е свързано - просто самото доказателство че имаме мн добри резултати на ИМО и споменатите по горе факти говорят че се правят чудеса от храброст дето се вика - никой не плаща (много) на по горните математици да си губят времето с благородни цели като подготовката на олимпийците, за разлика от други страни като в Америка, Франция, Германия , Австралия (ако щете) кадето за научна дейност се отделят много много пари. А дали има връзка с това дали има или няма известни математици и връзката им с олимпиадите - съгласен съм с колегата дето твърди че почти няма известни БГ математици, че няма връзка дали ще си добър олимпиец и дали ще си добър известен математик, а за ползата от олимпиадите - въпрос на личен извод има ли няма ли смисъл, според мен лично не е задължително да са полезни, както казах въпрос на лично мнение, но в никакъв случай не са вредни по много причини, дали ще се занимаваш допълнително си е лично предпочитание. Нека по горните математици да са ни живи и здрави да поддържат огъня и любовта към математиката, защото и без това образователната ни система не е читава а ако се срине математическото ни образование (за което основен дял имат точно олимпиадите) - загубени сме като нация, както каза колегата инс прост народ лесно се управлява. А колега това че не си чувал известни български математически имена си е твой проблем - ама не следва че ги няма и че не водят активна изследователска дейност за да си правиш генерални изводи. Нищо лично и със здраве.
Върнете се в началото
gdimkov
Напреднал

Местожителство: София
гласове: 17

МнениеПуснато на: Mon May 25, 2009 11:59 am    Заглавие:

Биографията на Васил Попов е изключитело впечатляваща. Между другото неговият ученик и аспиратнт проф. Камен Иванов е най-младият избран за професор в Института по математика и информатика.
За покйния вече Ваил Попов искам да добавя следното. На пет години се обявява награда на негово име за млади математици. Инициативният комитет за организирането на конкурсите не е български.
Върнете се в началото
martin.nikolov
Напреднал

МнениеПуснато на: Tue May 26, 2009 10:37 pm    Заглавие:

georgi111 написа:
Не съм съгласен че нямало изявени български математици. Ще дам няколко имена:
Сава Гроздев, Олег Мушкаров, Николай Николов, Петър Бойваленков, Емил Колев, Иван Ланджев, Александър Иванов, Борислав Михайлов, Керопе Чакърян, Христо Лесов, Румен Козарев, Георги Ганчев, Стоян Атанасов, Светлозар Дойчев - съжалявам ако съм пропуснал някого всички тези хора са тясно свързани с подготовката на националния отбор по математика и имат международни публикации и много статии като професионални математици в различни области - геометрия, теория на числата, комбинаторика, алгебра и тн.

Пропуснал си много други като тях. И да, добри математици са, но не са от световен ранг. Достатъчно е да отвориш реномираните списания и да видиш колко български имена има там.

Цитат:

А колега това че не си чувал известни български математически имена си е твой проблем - ама не следва че ги няма и че не водят активна изследователска дейност за да си правиш генерални изводи. Нищо лично и със здраве.

Ами къде ги? Мисля, че съм чувал за почти всички български математици и много от тях познавам лично. Но кой от тях е на световно ниво.
Върнете се в началото
martin.nikolov
Напреднал

МнениеПуснато на: Tue May 26, 2009 10:48 pm    Заглавие:

gdimkov написа:
Темата е интересна!
Но, ако ще спорим за нещо, ако ще обсъждаме нещо, нека говорим конкретно. Тук всички приказки и "аргументи" са безлични. Кои са днешните велики математици на Англия, Германия и Франция - поименно? Имаше такова твърдение.

Темата се отклони от олимпиадите към математиците, но нищо. Поимено би било трудно да се изброят защото са много. Също така ставаше дума за математици от световен ранг, а не за велика математици. Какво означава велики, велики колкото Нютон? Но много добри математици колкото щеш, а българите са кът.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Образование Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
You cannot attach files in this forum
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.