Регистрирайте сеРегистрирайте се

Лице на трапец

Форум за математика Форуми -> Лица / Обеми
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
mathinvalidnik
Фен на форума

Местожителство: Вкъщи
гласове: 20

МнениеПуснато на: Mon May 18, 2009 5:16 pm    Заглавие: Лице на трапец

Ако знаем всички страни на един трапец можем да намерим лицето му по следната формула:

[tex]S=\frac{a+c}{4(a-c) } \sqrt{(a+b-c+d)(a-b-c+d)(a+b-c-d)(-a+b+c+d)} [/tex]

Където [tex]a[/tex] и [tex]c[/tex] са съответно голямата и малката основа на трапеца

[tex]a\ne c[/tex]
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
Vladi_mnt
Редовен

Репутация: 8.3Репутация: 8.3Репутация: 8.3Репутация: 8.3Репутация: 8.3Репутация: 8.3Репутация: 8.3Репутация: 8.3
гласове: 5

МнениеПуснато на: Tue Jun 16, 2009 9:14 pm    Заглавие: Re: Лице на трапец

mathinvalidnik написа:
Ако знаем всички страни на един трапец можем да намерим лицето му по следната формула:

[tex]S=\frac{a+c}{4(a-c) } \sqrt{(a+b-c+d)(a-b-c+d)(a+b-c-d)(-a+b+c+d)} [/tex]

Където [tex]a[/tex] и [tex]c[/tex] са съответно голямата и малката основа на трапеца

[tex]a\ne c[/tex]

А не трябва ли a>c, защото иначе ще получим в знаменател отрицателно число и оттам цялото лице става отрицателно число и така не бива ( Laughing )?
Аз също знаех доскоро за съществуването на такава формула, но доказателството ми е извънредно интересно. Би ли го публикувал и откаде знаеш тази формула (аз я знам от книга "Жестока математика" под заглавие в съдържанието "Идеалната наденичка" ( Laughing Laughing Laughing щях да се попукам от смях като прочетох това ). Бтв, аз блъфирах само за четенето: един фр ми я каза и утре ще взема книгата, но в нея май няма доказателство, но и тъй, и тъй ми е мн интересно какво е то Smile
( Аз използвах тази формула за домашното днеска и за не повече от 15 минути реших цялата купчина със задачи, с които ни беше (буквално! повече от 20, които ако трябваше да реша само с Питагор, щях да не ходя на училище) Twisted Evil оринала госпожата Very Happy и утре ще я кажа, и съм сиг че всички ще паднат в даскало ( че и госпожата, предполагам Very Happy ) Стискайте ми палци!!!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Лица / Обеми Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.