Регистрирайте се
Задачите от пробния на СУ
Иди на страница Предишна 1, 2, 3
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Пафнутий VIP

гласове: 54
|
Пуснато на: Sat May 31, 2008 6:35 pm Заглавие: |
|
|
Ми то е съвсем същото, ако ги продължиш, просто сега задача би трябвало да се решава по-лесно с успоредното пренасяне  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Умник Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jun 01, 2008 7:54 am Заглавие: |
|
|
Вчера тръгнах да решавам четвърта задачка от тук, че ми стана интересно.Започнах по чертежа на ObsCure.
1) Намерих по косинусовата теорема PB=2√3 , след което намерих ъгъл CBP=30°.Следователно ъгъл CPB=90°, a от тук следва, че трапеца е правоъгълен.
2) Отбелязах CD=x ,а AB=x+2√3 , от тук намирам х по формулата за лице на правоъгълен трапец: [tex]S=AD.\frac{a+b}{2}[/tex] и от тук намирам:
[tex]x=\frac{6-2\sqrt{3}}{2} [/tex] , [tex]a=x+2\sqrt{3}=6-2\sqrt{3}[/tex] , [tex]b=\frac{6-2\sqrt{3}}{2}[/tex]
Гледам че не получавам същото, каквото получихте вие.Грешен ли ми е подхода или? |
|
|
 |
ObsCure Фен на форума

Регистриран на: 02 Jul 2007 Мнения: 990 Местожителство: Казанлък/Пловдив
  гласове: 28
|
Пуснато на: Sun Jun 01, 2008 12:54 pm Заглавие: |
|
|
Просто извади 2ка от числител пред скоби и след това съкращаваш,и ще е същото
Обаче сметките за a-то са същите!Получава се отново израз в числител с 2-ка за съкращаване... |
|
|
 |
Умник Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jun 01, 2008 1:42 pm Заглавие: |
|
|
Вярно.Бях объркал с пресмятанията за голямата основа и затова се чудя що нестава.
Ама сега става. Благодаря. |
|
|
 |
nelly89 Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Jun 23, 2008 12:17 pm Заглавие: |
|
|
Никой нищо не каза за стереометричната задачка.Какви са вашите идеи за решение?
Аз използвах Херонова формула за намиране на лицата на 2 триъгълника и след това от формулата за лице между фигура и ортогоналната и проекция намерих косинус на ъгъла между равнините и след това изразих тангенса...и разбира се направих изчислителна грешка...Ето какво прави човек от отчаяние.Но аз съм доволна от себе си, защото все пак не се отказах от задачата, а другите ми изглеждаха по-трудни.Пък и сякаш доста хора не са я решили от това, което виждам по форумите.Все пак проверяващите са били благосклонни и са ми дали точки на задачата,може би от съжаление за гадните сметки, но просто нямах време да си ги поправя, въпреки че предадох последна от стаята. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|