| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Thu Jun 19, 2008 5:39 pm Заглавие: |
|
|
| SwollenMembers написа: | | Правописът е важен |
Е ми ти си го каза сам Ако парадираш, че знаеш много, трябва поне да пишеш вярно
Впрочем... какво открих скоро... а да ... теоремата вЪжи за ... казва се вАжи(Аз го сгреших ) |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
SwollenMembers Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Jun 19, 2008 5:56 pm Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | | SwollenMembers написа: | | Правописът е важен |
Е ми ти си го каза сам Ако парадираш, че знаеш много, трябва поне да пишеш вярно
Впрочем... какво открих скоро... а да ... теоремата вЪжи за ... казва се вАжи(Аз го сгреших ) |
Хаха , абе ти като знаеш толкова , защо цитираш нещо,което не съм го написал ... ? Провери какво значи "цитат" , пък после говори  |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
|
Пуснато на: Thu Jun 19, 2008 6:01 pm Заглавие: |
|
|
| SwollenMembers написа: | | Има хора ,които пишат и говорят много грамотно , но във всички други отношения са кръгла нула. Не винаги правописът е определящ , важен е , но не е всичко |
Синтезирах го  |
|
|
 |
SwollenMembers Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Jun 19, 2008 6:02 pm Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | | SwollenMembers написа: | | Има хора ,които пишат и говорят много грамотно , но във всички други отношения са кръгла нула. Не винаги правописът е определящ , важен е , но не е всичко |
Синтезирах го  |
ААААА , няма такива работи На копчето пише "цитат" ,а не "синтезатор"  |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Thu Jun 19, 2008 6:04 pm Заглавие: |
|
|
Е ми ти имаш това в предвид, даже си написал отделните думи, аз само ги извадих от контекста, за да кажа ясно какво имам в предвид ... то си е като 1 ... 1...2 ясно е че е 1+1=2  |
|
|
 |
dimitrov89 Начинаещ

Регистриран на: 12 Jul 2007 Мнения: 55 Местожителство: Студентски град
  гласове: 4
|
Пуснато на: Sun Aug 24, 2008 11:48 am Заглавие: |
|
|
| Sakata написа: | | полужителни |
полОжителни..... |
|
|
 |
voknid Редовен

Регистриран на: 06 Dec 2008 Мнения: 150 Местожителство: гр. Пловдив
   гласове: 6
|
Пуснато на: Mon Jan 19, 2009 12:07 am Заглавие: |
|
|
| cub написа: | | кандидатсваме | Ако го съкратиш още, ще стане кандисваме  |
|
|
 |
krainik Фен на форума
  гласове: 44
|
Пуснато на: Wed Jul 01, 2009 9:54 pm Заглавие: |
|
|
Защо тази тема така замря?
| Yavor написа: | | ... ровя се из зборничета. |
|
|
|
 |
s.karakoleva Начинаещ

гласове: 6
|
Пуснато на: Sat Jul 11, 2009 11:25 am Заглавие: Правила за препинателни знаци и параграфи |
|
|
Често дори грамотни хора правят грешки при компютърна обработка на (математически) текст. Това става по-скоро от незнание.
Най-често не се знае правилото: "След препинателните знаци (точка, запетая, !, ?) се оставя интервал. Пред изброените препинателни знаци НИКОГА не се оставя интервал!". Това правило важи и тогава, когато препинателният знак е непосредствено след формула. За тиретата също има правила, но това е друга тема. Само да споменем, че в LaTeX има четири вида тирета: дефис, късо тире, дълго тире и математически знак минус.
Параграфът е основна единица в текста. Строги правила за дължината на един параграф няма, но за да не пишете прекалено дълги (или кратки) параграфи, спазвайте правилото: "Нова мисъл дава начало на нов параграф (нов ред)".
Формулите се пишат вътре в параграфа, те са част от текста. Два параграфа се отделят с празен ред.
Ако формулата съдържа дроби, матрици и други 'многоетажни' формули, при форматиране с LaTeX, се използва \[ ... \] или $$ ... $$, или средите \begin{equation}...\end{equation}, \begin{eqnarray}...\end{eqnarray} и др.
Използват се и т.нар. "in line" формули, които се пишат вътре в текста с конструкциите $...$ или \(...\). Например: "Корените на уравнението $f(x)=x^2-5x+6$ са $x_1=2$ и $x_2=3$."
Според правилата в българския език, след заглавие започва нов параграф. При писане с LaTeX, това не е така. Ако все пак държите след заглавие на раздел или глава да започва нов параграф, използвайте командата \indent за начало на параграф. Има и команда \noindent за нов параграф без отстъп. |
|
|
 |
a2aaaa Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Aug 01, 2009 2:08 am Заглавие: Re: Правила за препинателни знаци и параграфи |
|
|
| YoanMath написа: | | uktc написа: | | Tрапеци, а не трапци! |
Трапци е.
Казваш:
Врабец - Врабци, а не Врабеци. |
множествено число-ТРАПЦИ/ТРАПЕЦИ (източник: Уикиречник) |
|
|
 |
el_ti Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Aug 05, 2009 4:15 pm Заглавие: |
|
|
Уикипедията е пълна с грешки, така че не бих я използвал като благонадежден източник за такава информация! Трапец има само едно множествено число и то е ТРАПЕЦИ! Няма никакви дублети ( източник - Съврeмeнeн тълкoвeн рeчник нa бългaрския eзик, Gaberoff )
Последната промяна е направена от el_ti на Fri Aug 07, 2009 4:22 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
a2aaaa Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Aug 07, 2009 4:47 am Заглавие: |
|
|
| el_ti написа: | | Трапец има само едно множествено число и то е ТРЕПЕЦИ! Няма никакви дублети ( източник - Съврeмeнeн тълкoвeн рeчник нa бългaрския eзик, Gaberoff ) |
Имам го този речник и го проверих отдааааавна... Там не пишеше ТРЕПЕЦИ... . Пишеше ТРАПЕЦИ. |
|
|
 |
el_ti Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Aug 07, 2009 4:23 pm Заглавие: |
|
|
| Да, мерси! Оправих го! :Р |
|