| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Fed VIP

Регистриран на: 24 May 2007 Мнения: 1136 Местожителство: София (Русе)
  гласове: 33
|
Пуснато на: Sat May 26, 2007 6:52 pm Заглавие: |
|
|
Търсят се всички решения в дадения интервал [0,π/2].
Решенията в този интервал са само 0 и π/2.
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Juventus Начинаещ

|
Пуснато на: Sat May 26, 2007 9:35 pm Заглавие: |
|
|
Наистина ми куца яко теорията Иначе го бях лолучил вярно, но се сетих за задача от един стар СИП и се разколебах нещо.Поне остава утехата, че съм 11 клас и имам не малко време за запълване на дупките в знанията ми
|
|
|
 |
Haymanata Начинаещ

|
Пуснато на: Sun May 27, 2007 9:50 pm Заглавие: |
|
|
| Дайте решенията де. Какво давате обяснения само искам да вида решенията не отговорите,защото има задачи на който да ги решиш грешно отговора е верен.
|
|
|
 |
Methuselah VIP

гласове: 20
|
Пуснато на: Sun May 27, 2007 10:00 pm Заглавие: |
|
|
| На коя задача те интересува решението?
|
|
|
 |
limonka Начинаещ

|
Пуснато на: Mon May 28, 2007 12:03 pm Заглавие: Re: Изпит СУ 20 май 2007 |
|
|
| Methuselah написа: |
9. Група n от пенсионери си разделили кутия бонбони. Първият пенсионер взел 1 бонбон и още една десета от останалите в кутията бонбони. След него вторият взел 2 бонбона и още една десета от останалите след това бонбони и т.н., предпоследният пенсионер взел n-1 бонбона и още една десета от останалите след това бонбони в кутията. За последният пенсионер в кутията останали n бонбона. Намерете броя n на пенсионерите, ако е известно, че първите двама пенсионера са взели по равен брой бонбони. |
На мен условието ми беше "група от n деца... "
Забелязахте ли че 9та задача може да се реши и с половината условие?
След испита видях, че не съм използвала всичко което ми е дадено и се уплаших, че нещо съм объркала.
Аз я реших като използвам, че първите две са взели равен брой бонбони.
x=брой бонбони, първото дете е взело 1+(x-1)/10 бонбони, а второто 2+[9(x-1)/10-2]/10 и ги приравнявам.
Моля някой, който я е решил като използва, че за последното дете са останали n бонбони да запише решението!
|
|
|
 |
Methuselah VIP

|
Пуснато на: Mon May 28, 2007 12:33 pm Заглавие: |
|
|
Задача с бонбони и деца... СУ се подиграват.
Разбира се че е достатъчно половината условие, не се филмирай.
|
|
|
 |
lpishinov Начинаещ

|
Пуснато на: Mon May 28, 2007 1:16 pm Заглавие: |
|
|
| И аз не съм използвал цалото условие. Според мен тази задача е дадена да те залъже да използваш индукция, но по лесния начин е да си намерим броя на бонбоните и след това за краен брой бонбони да намерим броя на децата.
|
|
|
 |
lpishinov Начинаещ

|
Пуснато на: Mon May 28, 2007 1:18 pm Заглавие: |
|
|
| И аз не съм използвал цалото условие. Според мен тази задача е дадена да те залъже да използваш индукция, но по лесния начин е да си намерим броя на бонбоните и след това за краен брой бонбони да намерим броя на децата.
|
|
|
 |
Methuselah VIP

|
Пуснато на: Mon May 28, 2007 1:18 pm Заглавие: |
|
|
О, колко е хубаво че през живота си не съм решавал задачи с индукция
|
|
|
 |
lpishinov Начинаещ

|
Пуснато на: Mon May 28, 2007 1:19 pm Заглавие: |
|
|
О да ама на мен ми се наложи и имах 4-ка на контролната
|
|
|
 |
kisoso Начинаещ

|
Пуснато на: Mon May 28, 2007 4:57 pm Заглавие: |
|
|
Странно задачите тази година не бяха трудни (да не кажа, че 6 от тях става с материал за 8-ми клас, а останалите задачи просто поради липса на теория няма да се справят). Аз не успях да реша 8-ма, защото не знам стереометрия , а пък 9 по-хамалски начин. Иначе другите бяха...ъъ... лесни (лека казано). 10-та беше и тя лесна (добре, че ми дойде набързо идеята) , но пък ако не се сетиш веднага... става лошо.
|
|
|
 |
Haymanata Начинаещ

|
Пуснато на: Tue May 29, 2007 11:59 pm Заглавие: |
|
|
| Methuselah написа: | | На коя задача те интересува решението? |
Ами то се досеща написал съм РЕШЕНИЯТА,а не решението.За пояснение всичките задачи който можете да решите.Мерси.
|
|
|
 |
opalescence Начинаещ

|
Пуснато на: Wed May 30, 2007 11:10 am Заглавие: |
|
|
| nqkoi moje li da mi kaje kade i koga izlizat rezultatite ot predvaritelniq izpit v su za6toto na personalna informaciq nqma mqsto za ocenka
|
|
|
 |
Methuselah VIP

|
Пуснато на: Wed May 30, 2007 11:27 am Заглавие: |
|
|
| Haymanata написа: | | Methuselah написа: | | На коя задача те интересува решението? |
Ами то се досеща написал съм РЕШЕНИЯТА,а не решението.За пояснение всичките задачи който можете да решите.Мерси. |
Ако прочетеш цялата тема ще намериш решения на всички задачи.
Оправи си правописа.
За пояснението - задачите отдавна сме ги решили всички.
| opalescence написа: | | nqkoi moje li da mi kaje kade i koga izlizat rezultatite ot predvaritelniq izpit v su za6toto na personalna informaciq nqma mqsto za ocenka |
Има слухове, че днес излизат.
Пиши на кирилица.
|
|
|
 |
nikoleto Начинаещ

гласове: 1
|
Пуснато на: Thu May 31, 2007 11:00 am Заглавие: |
|
|
8-ма, 9-та и 10-та за мен лично бяха 100 пъти по лесни от 5-та и 6-та. Единствената трудност при 10-та е да съобразиш че щом е казано че окръжност е прекарана през дад. точка то тя може и да се допира до права която минава през тази точка (AC например ) сега решенията няма да ги поствам щото мен ме е много яд за този изпит понеже имах 5 дена подред серенади преди него и вечерта преди изпита си легнах към 1 часа и в деня на изпита ми прилоша и си излязох с празна торбичка, после на гарата ги реших подяволите ама след като се наблъсках с аспирин мноо тъпо, на някой ставало ли му е лошо на изпит поради препиване незнам !!!!!!!
|
|
|
 |
nikoleto Начинаещ

гласове: 1
|
Пуснато на: Thu May 31, 2007 12:10 pm Заглавие: Re: Изпит СУ 20 май 2007 |
|
|
Незнам дали ги има решенията вече на сайта на СУ или някъде другаде но ще постна поне мойто решение на десета задача или поне това което реших на гарата в софия след като алкохолние изпарения се разсеяха и ми поолекна и щото бях и настинал абееее луда работа та......
10. В триъгълника АВС са взети точка Р върху страната АС и точка Q върху страната АВ, такива че РС+QB=BC. През точките Р и Q е прекарана окръжност, която се допира до страната ВС в точка М и <QMP=90-(1/2)*(<ВАС). Намерете дължината на СМ, ако РС=2. |
няма да поствам чертежи ако някои наистина се интересува да седне с молива и листа и да следи внимателно:
Да разгледаме първия чертеж който всеки би направил на тази задача. Окръжността се допира до ВС в т.М и пресича АС два пъти, първо в т.Р и после в друга точка т.N и по аналогия за АВ. Ще покажем че този чертеж е невъзможен. Да вземем втората пресечна точка на окръжността (за по кратко к) с АВ например т.F . Тогава за FQMP имаме че е вписан в окръжност и <QFP = 180-(90-alfa/2)=90+alfa/2
(където alfa e <BAC, a <PMQ=90-alfa/2 по условие)
За триъгълник AFP имаме че този <QFP е външен и равен на сбора от двата несъседни ъгъла т.е. получаваме че 90+alfa/2 = alfa+<APF => <APF= 90-alfa/2 (и тук си казваме равен на този по условие дето е даден..а стига бе!!!!?) Виждаме че той неможе да е равен на него защото дъгата PFQ e по голяма от дъгата NF (по малката дъга NF) дори впрочем не е равна защото едната дъга се съдържа в другата !!! Тази конфигурация значи е невъзможна!!!
Друг възможен чертеж е K да НЕ пресича втори път AC и AB т.е. т.A да е вътрешна за К.
Да продължим АС до пресичане с К в т.F По същия начин за FQMP имаме че <PFQ = 90+alfa/2 и отново за триъг. FQA имаме <FQA = alfa - <QFA = alfa-90-alfa/2 = alfa/2-90 от което alfa трябва да е по голям от 180 иначе <FQA ще е отрицателен но alfa<180 => противоречие!
Остава ни да се замислим дали ншите приятели от СУ не са сбъркали условието, но да продължим нантатък да видиме какво ще стане...Сега нека К да се допира до BC в т.М и до АС в т.Р като пресича AB в т.Q и т.F Сега вече използваме виждаме че
PC=MC=2 като допирателни към външна точка, но нали по условие PC + BQ = BC(1). А пък сега имаме че МС = PC и в (1) => MC+BQ=BM+MC, но от тук BQ=BM което не е възможно тъй като BM допирателна а BQ - не (това няма да го доказваме сега но на изпита трябва да се докаже разбира се..става лесно иначе, само ще кажа че когато летим със самолет най-далечната точка която виждаме от него можем да я наречем допирна точка на правата на погледа ни със сферата на земята..както и да е!) Значи и така не е този чертеж егати...по аналогия и за случая когато пък К се допира до AB в т.Q a пресича AC в две точки, едната т.P, а другата някакава друга
Остана последния случай който е възможен за това условие на задачата, а именно К да е вписана в триъгълник ABC (т.е. да се допира до страните му в точки P,Q и М). Сега отново MC=PC=2, но всички условия са изпълнени, наистина PC+BQ=BC понеже BC=BM+MC а пък BМ = BQ (допирателни към вн. точка) и пак така PC = MC. И наистина ако <PMQ = 90-alfa/2 то дъгата PQ(по малката)=2<PMQ=180-alfa. Тогава за <BAC имаме че е равен на 1/2(дъгата PMQ - PQ) = 1/2(360-(180-alfa)-(180-alfa))=
=1/2(360-180+alfa-180+alfa)=1/2(alfa+alfa) = alfa!
Друг случай няма значи това е отговора т.е. MC=2
|
|
|
 |
Methuselah VIP

|
Пуснато на: Thu May 31, 2007 12:46 pm Заглавие: |
|
|
10та задача няма случаи.
Ето едно решение което прочетох:
Избираме такава точка N върху страната ВС, че BN=BQ. Тогава CN=CP. Като сметнем <РNQ (използваме че РСN и QBN са равнобедрени) се вижда че <PNQ=<PMQ. Т.е. около PNMQ може да се опише окръжност. Но три точки определят единствена окръжност и тя се допира до ВС т.е. М съвпада с N. T.e. CM=2.
|
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Thu May 31, 2007 2:33 pm Заглавие: zad 10. step by step |
|
|
Aко P и Q произволни точки от АC и АB и окръжност през P и Q пресича ВС в т. М така, че [tex] \angle PMQ=90^\circ - \alpha/2[/tex], то центърът на окръжността описана около PMQ e на ъглополовящата на <А.
| Description: |
|
| Големина на файла: |
24.1 KB |
| Видяна: |
2358 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
|
Пуснато на: Thu May 31, 2007 2:39 pm Заглавие: |
|
|
Aко I e център на вписаната окръжност, а P е от АС, Q от АВ и CP+BQ=BC, то I е на симетралата на PQ.
| Description: |
|
| Големина на файла: |
16.7 KB |
| Видяна: |
2357 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
r2d2 VIP

|
Пуснато на: Thu May 31, 2007 2:41 pm Заглавие: |
|
|
От двете твърдения следва, че окръжностите удоволетворяващи и двета своиства имат за център I.
после е ясно!
|
|
|
 |
lpishinov Начинаещ

|
Пуснато на: Thu May 31, 2007 2:57 pm Заглавие: |
|
|
Ако мога да попитам кога за бога илизат резултатите от изпита в СУ. 11 деннн - колко още
|
|
|
 |
unique_m Начинаещ

|
Пуснато на: Thu May 31, 2007 3:22 pm Заглавие: |
|
|
| Какво е това идентифициране в сайта на СУ ? Всеки трябва да ходи отново във сградата на ФМИ за да си разбере оценката ли ???
|
|
|
 |
lpishinov Начинаещ

|
Пуснато на: Thu May 31, 2007 3:58 pm Заглавие: |
|
|
Може би са излезнали листите с оценките, но все още не са ги качили е сайта, а това изисква доста време, така че щом има индефикация днес може би трябва да разберем колко сме се изложили (или пък не )
|
|
|
 |
lizel Начинаещ

|
Пуснато на: Thu May 31, 2007 4:13 pm Заглавие: |
|
|
Аз доколкото разбрах резултатите ще излязат утре ( т.е. петък ) и мисля че ще ги изнесат на Химическия, а също така и в Интернет пак тогава....
|
|
|
 |
omeganet Напреднал

гласове: 5
|
Пуснато на: Thu May 31, 2007 4:54 pm Заглавие: RE |
|
|
Излезли са, поне моят резултат е, ама няма да го споделям, че ще се изложа
|
|
|
 |
Methuselah VIP

|
Пуснато на: Thu May 31, 2007 5:01 pm Заглавие: |
|
|
5,30
-0,40 от първа задача
-0,30 от десета задача
много ме е яд за първа...
Но... спокойствието ще спаси света!
Пак ще се разкарваме до СУ май...
|
|
|
 |
Fed VIP

Регистриран на: 24 May 2007 Мнения: 1136 Местожителство: София (Русе)
  гласове: 33
|
Пуснато на: Thu May 31, 2007 5:07 pm Заглавие: |
|
|
5.20
Пак ще се разкарваме до СУ май...  |
Прав си, Methuselah. Пак ще се ходи.
|
|
|
 |
martin_bg Начинаещ

|
Пуснато на: Thu May 31, 2007 6:14 pm Заглавие: |
|
|
| Провал ( 5.00 ) - заради 10-а и да се е*а у тъпака заради 4-а , сгрешена много тъпо ... и още 20 стотни за не много подробно обосновани задачи. Видяло се е , че и юли ще се ходи на изпит ...
|
|
|
 |
savage309 Напреднал

гласове: 3
|
Пуснато на: Thu May 31, 2007 6:33 pm Заглавие: |
|
|
4.30
3 изпита все по 4 и 30
Все някой трябва да учи в мизерните специалности
а само как ме е яд за 6та и 8ма
|
|
|
 |
lizel Начинаещ

|
Пуснато на: Thu May 31, 2007 7:18 pm Заглавие: |
|
|
| Някой знае ли как мога да разбера на коя задача колко точки имам? Или трябва да ходя там за да си разгледам работата???
|
|
|
 |
|