Регистрирайте се
Задачи от Областния кръг по математика за 9 клас гр. Пловдив
Иди на страница Предишна 1, 2, 3, 4 Следваща
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tanas Напреднал
     гласове: 10
|
Пуснато на: Thu Apr 19, 2007 8:03 am Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | а бе много съм ядосан днес набарах решенията от госпожата по математика(мога да ги постна ако искате) и задачата се решава точно така, но нещо не мога да го разбера това решение, защото те още в условието ти казват, че ти с тоя полином x²-a² делиш, което автоматично означава, че той не е равен на нула при това нямам нет от няколко дена и са дразно още повече  |
Аз ще се възползвам от поканата!Постни ги, моля! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Thu Apr 19, 2007 9:38 am Заглавие: |
|
|
така... ето ги и тях...
 |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
|
Пуснато на: Thu Apr 19, 2007 9:41 am Заглавие: |
|
|
така... готови са за обсъждане.. аз отивам на даскало и като се върна ще видя какво сте писали.. интересува ме петата задача.. защо се полага този полином да стане нула, като на него се дели... делителят трябва да е ≠0 
Последната промяна е направена от martosss на Thu Apr 19, 2007 6:44 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
krassi_holmz Редовен

Регистриран на: 05 Jan 2006 Мнения: 146 Местожителство: Ню Йорк, BG
  гласове: 18
|
Пуснато на: Thu Apr 19, 2007 3:16 pm Заглавие: |
|
|
Когато а стане нула полиномът не става нула, а x^2.
Защото когато а е 0 се елиминира събираемото ах^4 в първия полином.
Аз реших:
1 - цялата
2 - частични изводи, отговора го изкарвам
3 - цялата, точно като авторското решение с елиминиране на променливите а СА>СГ
4 - горе-долу - може да съм пропуснал 1-2 случая
5 - цялата, решението пак се базира на деление на полиноми и стигам накрая до същата с-ма като в авторското решение.
6 - 1-2 точки - съобразих, че трябва да се изберат точно 6 точки, предположих че няма решение (тя просто задачата беше зададена по такъв начин ) и приложих редуктивно изчерпване, ама времето не ми стигна и не можах да го довърша. Ние решавахме 4 часа, ако бяха ни пуснали още половин час отгоре, кой знае-може би щях да довърща 2-рата и 6-тата задача... |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Thu Apr 19, 2007 6:38 pm Заглавие: |
|
|
хаха извинявам се, че не съм прочел решенията на задачите преди да ги публикувам, защото на 6-тата задача не съм дал никакво решение... аз я реших с доста научкване... Нека предположим, че съществуват такива точки... диагоналите + страните на 16-ъгълника са 16*(16-1)=16*15 следователно трябва да изберем така точките, че на всяко от 16-те завъртания те да описват по 16-1=15 хорди. За да имаме 15 хорди, то трябва да имаме точно 6 точки . За да опишем СТРАНИТЕ(а не диагоналите) трябва да сме избрали точно две страни от 16-ъгълника. нека една от тях е A1A2 . нека завъртим страната 16 пъти както е дадено в условието - получаваме, че всички страни са описани по 1, само A1A2 не е описана нито 1, а пък A9A10 (това е симетричната и страна спрямо О) е описана 2 пъти. От тук лесно се съобразява, че втората страна от 16-ъгълника трябва да е A9A10, а от тук получаваме че имаме два диаметъра(диагонали през О) - A1A9 и A2A10. Това означава, че като завъртим тези диаметри по 16 пъти ще опишем 16*2=32 диаметъра. Но диаметрите в 16-ъгълника са 8, тоест ние трябва да опишем 16 диаметъра(по условие трябва да опишем всяка хорда точно по 2 пъти, тоест 8*2=16). Получихме, че трябва да опишем 16, а на практика описваме поне 32 с което получаваме противоречие, тоест допускането ни, че има такива точки е грешно, тоест няма такива точки Доста писане падна Това е моето решение и мисля че в него има доста резон ако се напънете да го разберете и направите описването на страните(става за 5 минути) |
|
|
 |
Who_cares123456 Редовен
     гласове: 20
|
Пуснато на: Fri Apr 20, 2007 5:05 pm Заглавие: |
|
|
А то кво - нищо общо:
трябва да се преобразува условието , че някакво число при деление на 16 не може да дава два еднакви остатъка или обратното беше - нещо от тоя сорт.
аз, между другото, на таз задача съм много хитър и съм прочел условието да се опишат сраните и диагоналите ПОНЕ два пъти и познайте нататък колко глупости съм писал - тъй че ако проверяващия прочете първо мойте врели некипели и после ваште , ще ви даде не 7 а 17 точки  |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Fri Apr 20, 2007 8:42 pm Заглавие: |
|
|
е не по принцип моето решение е с научкване малко, но си е правилно и е решение надявам се да му дадат 7 точки, защото си го доказвам "fair and square". Впрочем няма да закарам до трети кръг май, Г-жата по математика днес ми вика че съм имал около 20 точки ;( там параметричната система съм бил объркал, тъпа работа... чудя се дали някой от 9-ти клас изобщо ще ходи на трети кръг... знаете ли къде има класиране(ако изобщо има такова животно...)  |
|
|
 |
the cool Начинаещ
     гласове: 1
|
Пуснато на: Sat Apr 21, 2007 7:18 pm Заглавие: |
|
|
| Yessssssssssssssssssssss! KLASIRAH SE ZA 3 KRUG!!!!!!!!!!! |
|
|
 |
Methuselah VIP

|
Пуснато на: Sat Apr 21, 2007 10:41 pm Заглавие: |
|
|
| Izlqzli li sa rezultatite??? Uspeh, the_cool! |
|
|
 |
kisoso Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Apr 21, 2007 11:53 pm Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | хаха извинявам се, че не съм прочел решенията на задачите преди да ги публикувам, защото на 6-тата задача не съм дал никакво решение... аз я реших с доста научкване... Нека предположим, че съществуват такива точки... диагоналите + страните на 16-ъгълника са 16*(16-1)=16*15 следователно трябва да изберем така точките, че на всяко от 16-те завъртания те да описват по 16-1=15 хорди. За да имаме 15 хорди, то трябва да имаме точно 6 точки . За да опишем СТРАНИТЕ(а не диагоналите) трябва да сме избрали точно две страни от 16-ъгълника. нека една от тях е A1A2 . нека завъртим страната 16 пъти както е дадено в условието - получаваме, че всички страни са описани по 1, само A1A2 не е описана нито 1, а пък A9A10 (това е симетричната и страна спрямо О) е описана 2 пъти. От тук лесно се съобразява, че втората страна от 16-ъгълника трябва да е A9A10, а от тук получаваме че имаме два диаметъра(диагонали през О) - A1A9 и A2A10. Това означава, че като завъртим тези диаметри по 16 пъти ще опишем 16*2=32 диаметъра. Но диаметрите в 16-ъгълника са 8, тоест ние трябва да опишем 16 диаметъра(по условие трябва да опишем всяка хорда точно по 2 пъти, тоест 8*2=16). Получихме, че трябва да опишем 16, а на практика описваме поне 32 с което получаваме противоречие, тоест допускането ни, че има такива точки е грешно, тоест няма такива точки Доста писане падна Това е моето решение и мисля че в него има доста резон ако се напънете да го разберете и направите описването на страните(става за 5 минути) |
Това решение е грешно ... чак сега ти прочетох решението xD. Смисъл и аз така съм решил задачата, но това ни разбиране на задачата е грешно, тъй като се разглежда друг вид завъртания. Тоест не последователно 1.2PI.16 после 2.2PI/16 и т.н. А се връщаме на началната позиция всеки път... тоест ако вземем една страна (A1A2)тя ще опише последователно A2A3, A3A4... A15A16, A16A1 до A1A2 ... наистина тъпо се получи, защото ни казаха това чак в 12:30, а аз излязох 11:30 xP . |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Sun Apr 22, 2007 12:23 pm Заглавие: |
|
|
| eee stiga we.. tva e basi tapoto.. da go napi6at kato horata.... basi maloumnicite deto sa tiq pi4ove... e mi az kak da im re6a zada4ata kato te uslovieto ne mogat da napi6at kato horata |
|
|
 |
Eric Cartman Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Apr 22, 2007 4:28 pm Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | | eee stiga we.. tva e basi tapoto.. da go napi6at kato horata.... basi maloumnicite deto sa tiq pi4ove... e mi az kak da im re6a zada4ata kato te uslovieto ne mogat da napi6at kato horata |
Da be, tochno tiq hora deto predlagat zadachi po IMO i t.n. sa ti problema... Kofti che ne si razbral uslovieto, ama tova sa si avtoriteti i ne biva taka, malko respekt, sigurno razbirat dosta po matematika |
|
|
 |
kisoso Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Apr 22, 2007 4:49 pm Заглавие: |
|
|
| Проблемът беше в цялата организация... нямаше кой да мине да попита за въпроси по задачите (както се и очаква по състезанията)... също така, да дойдат да съобщят чак час и половина преди краят на олимпиадата... голяма работа. Има още състезания за напред, тъй че няма какво да се нервираме излишно ^^. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Sun Apr 22, 2007 4:54 pm Заглавие: |
|
|
нервирам се, защото трябваше да ни бъде казано... последователно... това означава че едно след друго са завъртанията.... ако не го бяха написали хубаво, ама... ПОСЛЕДОВАТЕЛНО трябва да е.... баси тъпото.. и в крайна сметка пак можех да го докажа... ама карай.. то май че не може понеже не е възможно така да изберем хордите, та всички да са по две... пък може и да може... ще видим... |
|
|
 |
Boyan Начинаещ
       гласове: 2
|
Пуснато на: Sun Apr 29, 2007 2:35 pm Заглавие: |
|
|
35 точки Не е зле Ще се видим на 3ти кръг  |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Tue May 01, 2007 9:23 am Заглавие: |
|
|
krisoso napisa: | Цитат: | | Това решение е грешно ... чак сега ти прочетох решението xD. Смисъл и аз така съм решил задачата, но това ни разбиране на задачата е грешно, тъй като се разглежда друг вид завъртания. Тоест не последователно 1.2PI.16 после 2.2PI/16 и т.н. А се връщаме на началната позиция всеки път... тоест ако вземем една страна (A1A2)тя ще опише последователно A2A3, A3A4... A15A16, A16A1 до A1A2 ... наистина тъпо се получи, защото ни казаха това чак в 12:30, а аз излязох 11:30 xP . | Дразня се, защото в условието ясно са написали ПОСЛЕДОВАТЕЛНО следователно трябва да е едно след друго, ама карай, поне от Пловдив имам най-много точки 20 |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Fri May 04, 2007 6:47 pm Заглавие: |
|
|
| може ли да ми кажете решението на 5-та задача от 9-ти клас, тази със окръжността, защото в официалните решения пише: Виж решенията на 10 клас, коита са с извънземен материял... |
|
|
 |
krassi_holmz Редовен

|
Пуснато на: Fri May 04, 2007 9:58 pm Заглавие: |
|
|
Както споменах в един предишен мой пост, задачата за 16-тоъгълника не е сложна, защото все пак 16 не е толкова голямо и за решаването й може да се използва редуктивно изчерпване (изчирпваме всички възможни случаи като в процеса на изчерпване премахваме невалидните)
Това че трябва да изберем точно 6 точки е лесно.
Ще наричам тези 6 точки "шестоъгълника".
Препоръчвам предварително да си начертаете един 16-тоъгълник и да му номерирате върховете 1-16.
Сега в шестоъгълника ще има точно един диагонал (или страна) с дължина 8. (дължината на хордата през върхове a и b дефинираме с min(|a-b|,16-|a-b|)). Така без загуба на общността (БЗО) можем да приемем че върхове 1 и 9 са върхове в шестоъгълника.
Сега за хордите с дължина 7 имаме 3 случая:
1. Нека и двете хорди с дължина 7 в шестоъгълника не пресичат (1, 9).
Това означава че точно 2 от върховете (2,8,10,16) ще са върхове в шестоъгълника.
1.1. Нека и двата върха са в една и съща полуравнина спрямо (1,9). БЗО можем да приемем че точките са 2 и 8. Това автоматически реализира разстоянията 1, 7 и едно от разстоянията 6 значи сега 3,7,10,11,15 и 16 не може да са от шестоъгълника. Лесно се вижда, че сега от останалите точки 4,5,6,12,13,14 не могат да се изберат две, които да реализират разстоянията 2.
1.2. Ако двата върха с в различни полуравнини, тогава отново имаме два случая.
1.2.1. Ако и двата върха са в една и съща полуравнина спрямо (5,13) БЗО можем да считаме, че те са точно върховете 16 и 2. Сега 3, 7,8, 10,11, 15 не могат да са в шестоъгълника. Остават 4,5,6,12,13,14. Вижда се, че със сигурност поне един от върховете 4,6,12,14 ще е в шестоъгълника.
1.2.1.1. 4 (и аналог 14) е в шестоъгълника. Оттук автоматически отпадат 5,6,14 и остават 12 или 13. Ако 12 е в шестоъгълника разстоянието 6 се реализира само един път, ако пък е 13 - 5 се реализира само 1 път.
1.2.1.2. 6 (и аналог 12) е в шестоъгълника. Сега отпада 5. Виждаме че трябва да се реализира разстояние 2 точно още 1 път. Ако 4 е връх в шестоъгълника, това разстояние се реализира още 2 пъти и значи е динствената възможност е 14 да е последния връх. Но сега пък разстоянието 6 е реализирано само един път, значи и този случай отпада.
1.2.2. Ако и двата върха са в различни полуравнини спрямо (5,13) БЗО нека те са 2, 10. Така отпадат 3,8,9,16.
1.2.2.1. Ако 4 е от шестоъгълника отпада 5. Сега ако 6 или 7 е от шест. тогава разстоянията 2,3 автоматично се реализират, което автоматично изключва 12,13,14,15. Значи трябва едновременно 6 и 7 да са от шестоъгълника, което е невъзможно.
И така нататък. Аз стигнах дотук като свърши времето, но това може да се продължи и е един сигурен начин за решаване на задачата. |
|
|
 |
krassi_holmz Редовен

|
Пуснато на: Sat May 05, 2007 11:48 am Заглавие: |
|
|
Знае ли някой кога ще излязат официалните резултати? И ако са излезли да прати линк.
Благодаря предварително. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Sat May 05, 2007 7:17 pm Заглавие: |
|
|
да, и аз това си мислех, но просто условието е зададено много неточно, а и тези варианти са много и със сигурност няма да ти стигне времето за другите задачи тая задача не е ли малко лоша и прецакваща.. ем че условието беше тъпо, ем че случаите са неимоверно много |
|
|
 |
krassi_holmz Редовен

|
Пуснато на: Sun May 06, 2007 1:49 pm Заглавие: |
|
|
Не знам. Още не съм видял авторското решение. Но щом я дават, значи има някое супер просто решение.
Ама аз съм сигурен, че ще мога да я реша с изчерпване напълно за 45 минути. Просто не ми остана време от другите задачи да я довърша. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Sun May 06, 2007 2:23 pm Заглавие: |
|
|
| а бе аз малко по-рано съм публикувал авторските решения и в тях пише да видим решението за десети клас, тъй като задачата е и за давети и за десети клас... много тъпо... а пък за десети клас не мога да разбера решението... сложно е |
|
|
 |
krassi_holmz Редовен

|
Пуснато на: Thu May 10, 2007 8:49 am Заглавие: |
|
|
йес бе 37 точки - това е първото състезание в което участвам и получавам повече точки отколкото съм очаквал!
а ти матрос поне постни решението на шеста задача, може някой да я реши... |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
|
|
 |
Boyan Начинаещ
|
Пуснато на: Fri May 11, 2007 7:37 am Заглавие: |
|
|
| дайте ми ОФИЦИАЛНИ РЕЗУЛТАТИ.. щото са ме рязнали от София и таман се прибирам от едно състезание от Киев и ми се обаждат да не тръгвам за София ... бесен съм.. |
|
|
 |
kisoso Начинаещ

|
Пуснато на: Fri May 11, 2007 8:04 pm Заглавие: |
|
|
Еми... комисията от СМБ се върна от Гърция в четвъртък миналата семица и преразгледаха работите... първо не са пуснали тези от 31-на точки надолу да минат и второ прерагледаха работите на миналите участници. И тук вече започва масовото късане. Та... аз знам, че от предвидени около 10-тина души от СМГ минават 4-ма . |
|
|
 |
Who_cares123456 Редовен
|
Пуснато на: Fri May 11, 2007 9:20 pm Заглавие: |
|
|
kisoso , от де ги разбирате тез работи нз?
аз комисията не знам кой включва , той дори знай кога се върнали от гърция
то ако са ги глобили на митницата мноо ясно ,че ще орежат яко всички.
Последната промяна е направена от Who_cares123456 на Mon May 14, 2007 10:01 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Methuselah VIP

|
Пуснато на: Fri May 11, 2007 9:27 pm Заглавие: |
|
|
Какъв авторитет има само Националната олимпиада по математика...
Go МОН! |
|
|
 |
Who_cares123456 Редовен
|
Пуснато на: Fri May 11, 2007 9:40 pm Заглавие: |
|
|
кво съм казал за авторитета на олимпядата нз.
 |
|
|
 |
Boyan Начинаещ
|
Пуснато на: Sat May 12, 2007 3:52 pm Заглавие: |
|
|
| BG Yoda написа: | kisoso , от де ги разбирате тез работи нз?
аз комисията не знам кой включва , той дори знай кога се върнали от гърция
то ако са ги глобили на митницата мноо ясно ,че ще орежат яко всички.
а на тоз боян да му кажа само че не му трябва да ходи на 3 крък само за бройката и да загуби пак 3-4 лв на сфара и покер |
моля ?!? познаваш ли ме ?
Пък и откъде знаеш че е за бройката ?!?!? |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|