Регистрирайте сеРегистрирайте се

Ирационално уравнение

Иди на страница Предишна  1, 2

Форум за математика Форуми -> Уравнения
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
estoyanovvd
Фен на форума

Местожителство: Видин
гласове: 67

МнениеПуснато на: Tue Feb 03, 2009 10:15 am    Заглавие:

Предлагам да оставим младите да се мъчат още!!! Все пак ще кандидатстват скоро, а там няма кой да им помага!!! Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
NoThanks
Гост

МнениеПуснато на: Tue Feb 03, 2009 10:58 am    Заглавие:

С графики можеше да стане нещо по-интелигентно, иначе сега просто си разписваме 2те квадратни уравнения дето се получават и получаваме 4те им корена. Имаме и дс [tex]x\in [-\sqrt{a} ;\sqrt{a}][/tex] Eдин от 4те корена дето се получава е винаги извън ДС, така че другите 3 трябва да са в ДС и да са различни помежду си, което се получава точно за 3/4;1
Върнете се в началото
Is it black or white?
Напреднал

Местожителство: Силистра ПМГ
гласове: 32

МнениеПуснато на: Tue Feb 03, 2009 11:59 am    Заглавие:

В крайна сметка май ще го получа както авас, мисля, че трябва внимателно да се гледа как се започва, защото иначе може и да има 2-ва начина за решение, но винаги единия е по-хубав. Онова, което предложих беше тромаво и май недостатъчно за задачата
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Garoll
Напреднал

Местожителство: sofia
гласове: 15

МнениеПуснато на: Tue Feb 03, 2009 12:24 pm    Заглавие:

Ти си мега прост селянин и нищо не знаеш, не знам откъде ти идва това самочувствие

И by the way според мен се решава като се повдигне на квадрат и след това се реши спрямо a.Получаваме 2 квадратни уравнения спрямо x, едното трябва да има 2 решения, другото 1.

П.С. Сега видях, че идеята е дадена още във второто мнение...
Върнете се в началото
Is it black or white?
Напреднал

Местожителство: Силистра ПМГ
гласове: 32

МнениеПуснато на: Tue Feb 03, 2009 1:10 pm    Заглавие:

NoThanks написа:
С графики можеше да стане нещо по-интелигентно, иначе сега просто си разписваме 2те квадратни уравнения дето се получават и получаваме 4те им корена. Имаме и дс [tex]x\in [-\sqrt{a} ;\sqrt{a}][/tex] Eдин от 4те корена дето се получава е винаги извън ДС, така че другите 3 трябва да са в ДС и да са различни помежду си, което се получава точно за 3/4;1

Много е интересно, че на много от задачите гледаш графично, сигурно си перфектен в графиките, това е много хубаво, попринцип съм виждал всякакви задачи да се решават с графика, иска ми се и аз да ги владеех така добре Very Happy
Върнете се в началото
r2d2
VIP

Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
гласове: 179

МнениеПуснато на: Tue Feb 03, 2009 2:07 pm    Заглавие:

NoThanks написа:

@ No Thanks - ти си много повърхностен или много мързелив! Колко мислиш, че ще получиш за това решение! Арбитър Е. Стоянов.
Ето решение:
[tex]x^2+\sqrt{x+a}=a[/tex] . Полагаме [tex]\sqrt{x+a}=u \ge 0\Rightarrow x+a=u^2 \Rightarrow a=u^2-x.[/tex]
Получаваме системата: [tex]x^2+\sqrt{x+a}=a;\ u^2-x=a[/tex]. Като извадим от първото уравнение второто намираме [tex](x+u)(x-u+1)=0.[/tex]
1. [tex]x=-u \Rightarrow a=u^2+u \;(1)[/tex]
2. [tex]x=u-1 \Rightarrow a=u^2-u+1 \;(2)[/tex]
Aко нарисуваме графиките на (1) и (2) за [tex]u \ge 0 [/tex]остава да преброим пресечните точки с правите y=a.
@Archer: Сократ бил казъл: знам, че нищо не знам! Срелецът казва: Много знам! Днес видях твой пост и по геометрична задача и те моля да не постваш в мои теми! Ще ги трия като спам!

param_cr.jpg
 Description:
 Големина на файла:  7.66 KB
 Видяна:  1039 пъти(s)

param_cr.jpg

Върнете се в началото
estoyanovvd
Фен на форума

Местожителство: Видин
гласове: 67

МнениеПуснато на: Wed Feb 04, 2009 10:24 am    Заглавие:

Ми то това не е решение, а нещо като упътване! Ако го напише на изпит ще получи не повече от 3 за идеята. Twisted Evil
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Уравнения Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.