Регистрирайте се
Ирационално уравнение
Иди на страница Предишна 1, 2
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
estoyanovvd Фен на форума

гласове: 67
|
Пуснато на: Tue Feb 03, 2009 10:15 am Заглавие: |
|
|
Предлагам да оставим младите да се мъчат още!!! Все пак ще кандидатстват скоро, а там няма кой да им помага!!!
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
NoThanks Гост
|
Пуснато на: Tue Feb 03, 2009 10:58 am Заглавие: |
|
|
| С графики можеше да стане нещо по-интелигентно, иначе сега просто си разписваме 2те квадратни уравнения дето се получават и получаваме 4те им корена. Имаме и дс [tex]x\in [-\sqrt{a} ;\sqrt{a}][/tex] Eдин от 4те корена дето се получава е винаги извън ДС, така че другите 3 трябва да са в ДС и да са различни помежду си, което се получава точно за 3/4;1
|
|
|
 |
Is it black or white? Напреднал

Регистриран на: 03 Jan 2009 Мнения: 393 Местожителство: Силистра ПМГ
     гласове: 32
|
Пуснато на: Tue Feb 03, 2009 11:59 am Заглавие: |
|
|
| В крайна сметка май ще го получа както авас, мисля, че трябва внимателно да се гледа как се започва, защото иначе може и да има 2-ва начина за решение, но винаги единия е по-хубав. Онова, което предложих беше тромаво и май недостатъчно за задачата
|
|
|
 |
Garoll Напреднал
     гласове: 15
|
Пуснато на: Tue Feb 03, 2009 12:24 pm Заглавие: |
|
|
Ти си мега прост селянин и нищо не знаеш, не знам откъде ти идва това самочувствие
И by the way според мен се решава като се повдигне на квадрат и след това се реши спрямо a.Получаваме 2 квадратни уравнения спрямо x, едното трябва да има 2 решения, другото 1.
П.С. Сега видях, че идеята е дадена още във второто мнение...
|
|
|
 |
Is it black or white? Напреднал

Регистриран на: 03 Jan 2009 Мнения: 393 Местожителство: Силистра ПМГ
     гласове: 32
|
Пуснато на: Tue Feb 03, 2009 1:10 pm Заглавие: |
|
|
| NoThanks написа: | | С графики можеше да стане нещо по-интелигентно, иначе сега просто си разписваме 2те квадратни уравнения дето се получават и получаваме 4те им корена. Имаме и дс [tex]x\in [-\sqrt{a} ;\sqrt{a}][/tex] Eдин от 4те корена дето се получава е винаги извън ДС, така че другите 3 трябва да са в ДС и да са различни помежду си, което се получава точно за 3/4;1 |
Много е интересно, че на много от задачите гледаш графично, сигурно си перфектен в графиките, това е много хубаво, попринцип съм виждал всякакви задачи да се решават с графика, иска ми се и аз да ги владеех така добре
|
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Tue Feb 03, 2009 2:07 pm Заглавие: |
|
|
| NoThanks написа: | | С графики можеше да стане нещо по-интелигентно, иначе сега просто си разписваме 2те квадратни уравнения дето се получават и получаваме 4те им корена. Имаме и дс [tex]x\in [-\sqrt{a} ;\sqrt{a}][/tex] Eдин от 4те корена дето се получава е винаги извън ДС, така че другите 3 трябва да са в ДС и да са различни помежду си, което се получава точно за 3/4;1 |
@ No Thanks - ти си много повърхностен или много мързелив! Колко мислиш, че ще получиш за това решение! Арбитър Е. Стоянов.
Ето решение:
[tex]x^2+\sqrt{x+a}=a[/tex] . Полагаме [tex]\sqrt{x+a}=u \ge 0\Rightarrow x+a=u^2 \Rightarrow a=u^2-x.[/tex]
Получаваме системата: [tex]x^2+\sqrt{x+a}=a;\ u^2-x=a[/tex]. Като извадим от първото уравнение второто намираме [tex](x+u)(x-u+1)=0.[/tex]
1. [tex]x=-u \Rightarrow a=u^2+u \;(1)[/tex]
2. [tex]x=u-1 \Rightarrow a=u^2-u+1 \;(2)[/tex]
Aко нарисуваме графиките на (1) и (2) за [tex]u \ge 0 [/tex]остава да преброим пресечните точки с правите y=a.
@Archer: Сократ бил казъл: знам, че нищо не знам! Срелецът казва: Много знам! Днес видях твой пост и по геометрична задача и те моля да не постваш в мои теми! Ще ги трия като спам!
| Description: |
|
| Големина на файла: |
7.66 KB |
| Видяна: |
1039 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
estoyanovvd Фен на форума

гласове: 67
|
Пуснато на: Wed Feb 04, 2009 10:24 am Заглавие: |
|
|
Ми то това не е решение, а нещо като упътване! Ако го напише на изпит ще получи не повече от 3 за идеята.
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|