Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Пафнутий VIP

гласове: 54
|
Пуснато на: Mon Sep 08, 2008 9:52 pm Заглавие: |
|
|
| Не използваше противоречие с малката теорема на Ферма, но би ли показал лемата на Туе. Лемата на Безу,за която говориш, да не би да е [tex]au+bv=d[/tex], където [tex]d=(a,b)[/tex] |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Tue Sep 09, 2008 9:08 pm Заглавие: |
|
|
| Baronov написа: |
Споко това не се отнася само за теб. Както и да е. Извинявам се ако решенията ми са неясни, просто нямам време да пиша 30 мин решение(а и може би по-важно не ми се занимава), затова гледам да си напиша идеята, така че на всеки да му стане ясно. Фактът, че числата от вида [tex]x^{2}+1[/tex] нямат прост делител от вида 4к+3 ми се виждаше очевиден и затова не го доказах.Сори р2д2. Ама и вие така му го обяснихте, че не е истина. |
Тези дни (поправителна сесия = blood sweat and tears) нямаше как да участвам!
"Очевидно" в математката е много коварнa дума, тя значи:
1. Абе, наистина е очевидно
2. "Мързи ме" - случаят Баронов (но целта на този форум, поне според мен не е да "блеснеш", а някой евентуално нещо да научи)
3. Абе, не ми е ясно ама... може и да мине (за многото ми години контакти със студенти редовен приом на тези от МГ-тата).
По повод 1 - един истински случай. Имах късмет по диференциални уравнения лекции и упражнения да ми води В. Петков. След една лекция където той каза, че нещо е очевидно, го помолих да ми го обясни. Изписа два листа от листинг за принтер (около 4 стр) и каза: "Е, видя ли - очевидно е!" |
|
|
 |
Mastinka90 Начинаещ

гласове: 1
|
Пуснато на: Tue Sep 23, 2008 6:55 pm Заглавие: |
|
|
Не че съм много веща,но се сещате,че с такова просто обяснение на случаите не минава,най-малкото защото x и y са с различни степени и оттм трябва да гледате 1.дали едното е четно,а другото-нечетно и обратно..да не говорим,че при третата степен не винаги се знае какво ще се получи..Това с делителите,ако наистина го има като теорема или лема изглежда добре и логично,но ако го има  |
|
|
 |
TechWarrior Начинаещ
     гласове: 1
|
Пуснато на: Tue Sep 23, 2008 8:01 pm Заглавие: |
|
|
| r2d2 написа: | "Очевидно" в математката е много коварнa дума, тя значи:
1. Абе, наистина е очевидно
2. "Мързи ме" - случаят Баронов (но целта на този форум, поне според мен не е да "блеснеш", а някой евентуално нещо да научи)
3. Абе, не ми е ясно ама... може и да мине (за многото ми години контакти със студенти редовен приом на тези от МГ-тата).
По повод 1 - един истински случай. Имах късмет по диференциални уравнения лекции и упражнения да ми води В. Петков. След една лекция където той каза, че нещо е очевидно, го помолих да ми го обясни. Изписа два листа от листинг за принтер (около 4 стр) и каза: "Е, видя ли - очевидно е!" |
Това е специално за r2d2 !
"Когато бях абсолвент в Принстън, бяха разпространени следните обяснения на думата "очевидно", така както я използват различните преподаватели от математическия факултет.Ще използвам букви вместо имена.
Когато професор A казва, че нещо е очевидно, това означава, че ако си отидете вкъщи и помислите в-ху това няколко седмици, ще разберете, че е вярно.
Когато професор B каже, че нещо е очевидно, това означава, че ако се приберете вкъщи и размисляте в-ху това до края на живота си, може да настъпи ден, когато ще го разберете.
Щом професор C каже, че нещо е очевидно, това означава, че целият курс вече знае това от две седмици.
Когато професор D каже, че нещо е очевидно, това означава, че то вероятно не е вярно"
Реймънд Смълян |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|