Регистрирайте сеРегистрирайте се

УАСГ изпит по математика - 13 юли 2008

Иди на страница Предишна  1, 2

Форум за математика Форуми -> Математика за 11-12 клас, Кандидат-студенти
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ганка симеонова
SUPER VIP

Местожителство: софия
гласове: 298

МнениеПуснато на: Sun Jul 13, 2008 5:56 pm    Заглавие:

KPYM написа:
Абе имам въпрос.
За 2в.Разглежданият ъгъл е О2О1А.Защо да е от [0,180] ?Аз мисля че е от [0;90].Все пак ъгълът О2О1А принадлежи на триъгълник O1O2C при всички случаи (който е правоъгълен)?Много се обърках,като го видях това решение с 0,180...Обяснете ми Rolling Eyes

това е, ако r>x....
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
Sakata
Начинаещ

Местожителство: Пловдив
Репутация: 5.6Репутация: 5.6Репутация: 5.6Репутация: 5.6Репутация: 5.6

МнениеПуснато на: Sun Jul 13, 2008 5:57 pm    Заглавие:

KPYM написа:
Продължава да не ми е ясно...При r=x този ъгъл=90градуса.При r различно от х ,съществува сраната O1C и |r-x| е различен от 0 (аз с модули си го писах между другото).Щом съществува O1C то даденият ъгъл принадлежи на правоъгълен триъгълник?

Бъркаш направи си чертежче,ако x>r и забележи,че ъгълът ти е тъп Wink
Върнете се в началото
mema
Начинаещ

гласове: 1

МнениеПуснато на: Sun Jul 13, 2008 5:58 pm    Заглавие:

и аз си го писах с модули в а, но на в си го направих без модули. ако х>r ъгъл О2О1А си е тъп, правоъгълният триъгълник О1О2С е извън трапеца и ъгъл СО1О2= 108 - а.
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

Местожителство: софия
гласове: 298

МнениеПуснато на: Sun Jul 13, 2008 6:08 pm    Заглавие: Re: не подценявайте лесните задачи

mema написа:
Цитат:
аз лично разсъждавам така:

в разглеждания интервал ф-та има единствен екстремум, който е минимум и там ще се достига НМС. това е при
понеже граничната стойност на ф-та в х=0 е по- малка от функционалната стойност в х=1=> НГС се достига при

, т.е. двете окръжности са с равни радиуси.

грешите, защото започвате да изследвате функция на алфа, а после без полагане решавате, че е на sin [tex]\alpha [/tex]. производната е 0 при sin [tex]\alpha =\sqrt{\frac{2}{3 } } [/tex] /от допустимите стойности следва, че sin a>0/, а това се случва за 1 тъп и един остър ъгъл от допустимите /т.е. за cos[tex]\alpha =\pm \frac{1}{\sqrt{3} } [/tex]/. с 2ра производна излиза, коя е min и коя max, а вляво и вдясно /при 0 и 180/ границите са 1.
все пак решение с полагане на cosa=t в интервала (-1;1) е много по-лесно.

Съгласявам се, с теб Very Happy
Върнете се в началото
pepsita
Начинаещ

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Sun Jul 13, 2008 10:31 pm    Заглавие:

Благодаря за темата!
Цял ден я търся
Smile
Върнете се в началото
Yankoff
Начинаещ

МнениеПуснато на: Mon Jul 14, 2008 10:01 am    Заглавие:

А защо просто не изразим синуса и косинуса чрез х и да заместим в дадената ни функция за алфа, като по този начин получаваме функция за х. Вярно производната става малко сложна, но пак не е нищо невъзможно Smile
Върнете се в началото
Charg3r
Начинаещ

Репутация: 5.3Репутация: 5.3Репутация: 5.3Репутация: 5.3Репутация: 5.3

МнениеПуснато на: Mon Jul 14, 2008 11:17 am    Заглавие:

Yankoff написа:
А защо просто не изразим синуса и косинуса чрез х и да заместим в дадената ни функция за алфа, като по този начин получаваме функция за х. Вярно производната става малко сложна, но пак не е нищо невъзможно Smile

Колега...точно така съм направил
От правоъгълния триъгълник включващ височината на трапеца, за които са известни и 3те страни чрез Х и R, в случая =1 изразявам чрез помощта на 2-3 триг. формулки sin2x и cosx и получавам едно по-обемно частно..на което отделно си намерих производната и я проверих 3 пъти ....... и пак получих същите отговори...
x1=2+sqrt(3); x2=2-sqrt(3)
По интересно щеше да е ако трябваше да заместя стойностите на Х във функцията и да намеря стойността на f(α) при тези Х, обаче установих, че това не стои в условието, а в отговорите също са дадени само стойносите на Х

Във функцията участва единствено Х ...като ДМ е Х>0 ...понеже това е някаква отсечка
Върнете се в началото
dimitrov89
Начинаещ

Местожителство: Студентски град
гласове: 4

МнениеПуснато на: Mon Jul 14, 2008 12:05 pm    Заглавие:

Вие вече сте ги решили задачките... браво!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя AIM Адрес Yahoo Messenger MSN Messenger
ViRuS
Начинаещ

МнениеПуснато на: Mon Jul 14, 2008 9:23 pm    Заглавие:

Адски съм щастлив че съм боцнал границата Laughing Laughing

Иначе ме е яд за 3-та А) тотално съм я оплескал,и 2-ра В) не ми стигна времето да я реша,пък на 2-ра Б) не доказах че височината в триъгълника TAB има уравнение

[tex]TH = \frac{ab}{a+b } [/tex]

взех го наготово,дали ще ме орежат ?
Върнете се в началото
Руси Колев
Напреднал

гласове: 3

МнениеПуснато на: Thu Jul 17, 2008 4:39 pm    Заглавие: Re: 2 зад

mema написа:
В условието нищо не се казва за r и х, затова трябва да се разгледат 3те случая.

Даже математиците, които минаваха и отговаряха на въпроси, ни казаха да разглеждаме 3 случая - дори и да не си се сетил разбираш Wink , а аз не бях се сетил Laughing бях минал на 3-та Wink

Днес мина и последният изпит.. Успех на всички на класирането - аз обърках математиката и ви го желая искрено Laughing
Върнете се в началото
sashkyyy
Начинаещ

гласове: 6

МнениеПуснато на: Wed Jul 23, 2008 11:18 pm    Заглавие: .

Г-жа Симеонова много лошо се излагаше с тази граница. Иначе задачите изобщо не са толкова лесни колкото всички математически умове тук твърдят.Струва ми се ,че това подценяване понякога може да ви изиграе лоша шега...
Върнете се в началото
ObsCure
Фен на форума

Местожителство: Казанлък/Пловдив
гласове: 28

МнениеПуснато на: Thu Jul 24, 2008 8:48 am    Заглавие: Re: .

sashkyyy написа:
Г-жа Симеонова много лошо се излагаше с тази граница. Иначе задачите изобщо не са толкова лесни колкото всички математически умове тук твърдят.Струва ми се ,че това подценяване понякога може да ви изиграе лоша шега...

Предвид твоята неспособност(вероятно) да се справяш с по-сложни граници,а и въобще с далеч недотам традиционните задачи,критиката ти е напълно неуместна.А и не забравяй,че когато разполагаш с промишлени количества информация,които трябва да 'мобилизираш' и съответно използваш в даден момент,трябва и да се съобразиш с това дали найстина е необходимо това да се прави.Госпожата помага максимално на всеки от форума за всяка задача,и според мен всички са доволни.Още повече,че тя не е задължена да го прави,да не говорим,че има задачи(от тези,с които ти не би се справил),които щяха да си останат нерешени,ако я нямаше асистенцията от нейна страна.
Върнете се в началото
Руси Колев
Напреднал

гласове: 3

МнениеПуснато на: Fri Jul 25, 2008 8:54 am    Заглавие: Re: .

sashkyyy написа:

Педал! Evil or Very Mad

Тя толкова ни помага, а ти я нападаш - никой не е застрахован от грешки, а нейната грешка дойде заради моята, която направих на изпита. Казах й, че съм получил 1/2 и тя без да иска е нагласила отговора, без да се замисля за синх/х=0 при х->безкр.

Edit: На всичкото отгоре ти дадох положителна репутация без да искам!!! Evil or Very Mad
Върнете се в началото
jape
Начинаещ

Местожителство: София
гласове: 1

МнениеПуснато на: Fri Jul 25, 2008 10:14 am    Заглавие:

sashkyyy всеки греши понякога и ти нямаш никакво право да критикуваш по-подобен начин, особено г-жа Симеонова.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Математика за 11-12 клас, Кандидат-студенти Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.