Регистрирайте сеРегистрирайте се

Приемен изпит 2008 - дискусии

Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Форум за математика Форуми -> 7 клас, Подготовка за теста след 7 клас
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
imho
Начинаещ

Репутация: 9Репутация: 9Репутация: 9Репутация: 9Репутация: 9Репутация: 9Репутация: 9Репутация: 9

МнениеПуснато на: Thu Jun 26, 2008 8:38 pm    Заглавие:

Дам, на такова тестче 5 часа поне. А то и днес каквато жега беше... отврат.

Матурата беше песен в сравнение с това. Ей такава матура искам догодина...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

Местожителство: Somewhere over the rainbow
гласове: 213

МнениеПуснато на: Thu Jun 26, 2008 8:43 pm    Заглавие:

То за това е тест - много въпроси за малко време... щом кенгуруто е 30 задачи за 75 мин, то този изпит е 50 задачи за 180 мин, от които 15-20 са само за плънка - малко по-лесно, като за изпит Wink
Освен това е нормално да има трудни задачи - то ако нямаше всички щяха да имат 6 - по този начин най-точно се отсяват децата - много и трудни задачи за малко време Wink Целта е точно да имаш логическо мислене, примерно да знаеш кога да тръгнеш да решаваш задачата и кога да си направиш ТОЧЕН чертеш и по него да научкаш отговора Wink

Друг е въпроса, че трябва да има и задачи за решаване, само тест е някак си неправилно, защото не се проверява писмената култура на зрелостниците, така че поне 1 задача за подробно решение трябва да има според мен Wink

Още по друг е въпроса с матурите - те би трябвало да са по-трудни от това, а не по-лесни Evil or Very Mad Ако се дадат такива задачи на 12-класниците, ама със стереометрия и неравенства и т. н. не ги виждам Laughing
Върнете се в началото
ObsCure
Фен на форума

Местожителство: Казанлък/Пловдив
гласове: 28

МнениеПуснато на: Thu Jun 26, 2008 8:46 pm    Заглавие:

Подкрепям идеята за матури със стереометрия.Но да има и тригонометрични уравнения,както и математически анализ.
Върнете се в началото
gvateva
Редовен

Местожителство: Бургас
гласове: 12

МнениеПуснато на: Thu Jun 26, 2008 8:49 pm    Заглавие:

Не могат всички да имат 6, щото в такъв момент се грешат и лесните неща, а трудните само допринасят за още по-голяма "жега". Ако целта е да се каже, че учителите отново не са си свършили работата, то тя е постигната.
Върнете се в началото
imho
Начинаещ

Репутация: 9Репутация: 9Репутация: 9Репутация: 9Репутация: 9Репутация: 9Репутация: 9Репутация: 9

МнениеПуснато на: Thu Jun 26, 2008 8:52 pm    Заглавие:

И вектори, и вектори на матурата Surprised

Ако следваме тенденциите от изпита след седми клас, би трябвало да има прости числа, степенни редове, пораждащи функции, домино до пентамино, ход на коня, чевиани, недиани...

Последната промяна е направена от imho на Thu Jun 26, 2008 9:10 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Thu Jun 26, 2008 8:54 pm    Заглавие:

gvateva написа:
Не могат всички да имат 6, щото в такъв момент се грешат и лесните неща, а трудните само допринасят за още по-голяма "жега". Ако целта е да се каже, че учителите отново не са си свършили работата, то тя е постигната.

Това е целта - не ВСИЧКИ, а само нАй-добрите да имат 6 и това става като са по-трудни матурите(разбира се не прекалено трудни, ама простите неща примерно не би трябвало да се бъркат )
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Thu Jun 26, 2008 8:58 pm    Заглавие:

Ще дам пример - изпитът Cambridge - скоро се явявах на него - там първата задача е 4 текста с въпроси за 75 мин, това прави горе долу по 15 мин на текст, което си е доста кофти - ако се запънеш някъде и отиде... а самите текстове са около ¾ страница голям формат печатно Wink
Върнете се в началото
kgavrailov
Начинаещ

Местожителство: sofia
гласове: 1

МнениеПуснато на: Thu Jun 26, 2008 9:30 pm    Заглавие:

Задачите от теста по математика къртят мивки просто Smile ама не мисля че са много лесни.... сега пак по медийте ще започнат "Учителите не учат достатъчно децата... бла бла бла.... заплати...бла бла бла" а то тези задачи и някои 12-то класници(да не кажа повечето) биха се затруднили с тях. 50-та задача направо ми изкара акъла и начина на поставяне на условието , а и самото решение. Но като цяло са хубави де, но един седмокласник на средно ниво едва ли ще хване 5 примерно - лошо Smile
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Thu Jun 26, 2008 10:26 pm    Заглавие:

Че какво и е на 50-та? Аз също нея я погледнах, все пак е последна Laughing Сега като чета авторите съм мислил подобно на тях, само че без да гледам отговорите, сега като погледна отговорите 3 и 9 веднага отпадат.. ще пробвам 6 и 12 - при 6 става 64, което се дели на 4,при 12 става 58, което не се дели на 4 и от тук само 6 става Wink

Дори и просто да заместиш с отговорите и да провериш дали полученото число се дели на 4 пак ще я решиш сравнително лесно Wink

И все пак е въпрос на логика, на мен примерно не ми е проблем, защото съм свикнал да разсъждавам така.. ама на някой който не е ходил на състезания и такива неща няма да му е лесно да се сети Wink За това трябва човек да мисли, да използва всяка възможност за изява, примерно олимпиади и то по всички предмети - първо че си проверяваш нивото, второ че си разширяваш общата култура и научаваш нови неща, трето че се учиш на логика и на мислене - как да се справяш с тестове по-лесно, и чевтърто,последно, но не по-малко важно - получаваш задоволителни оценки по тези предмети Laughing
Върнете се в началото
kgavrailov
Начинаещ

Местожителство: sofia
гласове: 1

МнениеПуснато на: Thu Jun 26, 2008 10:45 pm    Заглавие:

Дам ама болшинството сигурно от твоите връстници и по-малките най-вероятно не са като теб и нямат голямо желание да се развиват Smile дори напротив де да деградират май имат желание(звуча като пенсионер ама това са ми наблюденията Smile но пък те са изкривени през призмата на математиката, т.е. много криви Smile ) От МОН имат два вариянта или да занижат нивото или да скъсат полвината кандидатстващи и в двата случая най-потърпевши ще са учителите, защото тях ще обвинят всички за ниското ниво, а колкото и парадоксално да звучи те май са най-невинни в цялата ситуация Smile
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Thu Jun 26, 2008 11:02 pm    Заглавие:

kgavrailov написа:
Дам ама болшинството сигурно от твоите връстници и по-малките най-вероятно не са като теб и нямат голямо желание да се развиват Smile дори напротив де да деградират май имат желание(звуча като пенсионер ама това са ми наблюденията Smile но пък те са изкривени през призмата на математиката, т.е. много криви Smile ) От МОН имат два вариянта или да занижат нивото или да скъсат полвината кандидатстващи и в двата случая най-потърпевши ще са учителите, защото тях ще обвинят всички за ниското ниво, а колкото и парадоксално да звучи те май са най-невинни в цялата ситуация Smile

Е ми И аз мисля така, имат желание да деградират Sad И аз имам това желание, и макар да го подтискам, то си ме гъделичка отвътре Laughing От МОН каквото и да правят учителите няма да се променят - има си даскали на място, има и " лекета"(да не се обиждат, ама са си такива някои от тях, макар че повече на нас ни го слагат този епитет), а звуча като пенсионер, ама... старостта е мъдрост, те са си го казали мъдрите хора Laughing
Върнете се в началото
DTP
Начинаещ

Репутация: 5.9Репутация: 5.9Репутация: 5.9Репутация: 5.9Репутация: 5.9

МнениеПуснато на: Thu Jun 26, 2008 11:11 pm    Заглавие:

Само не разбрах защо трябва да се дели на 4? Искаш да кажеш,че няма сбор на 4 числа от дадените , който да не се дели на 4?

В решението пише - От условието следва,че сборът на изтритите числа се дели на четири....ако някой може да го обясни,защото аз не го проумявам.

Както,ако може някой да обясни 47 задача,защото нещо обяснението на министерството май куца..
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

Местожителство: софия
гласове: 298

МнениеПуснато на: Fri Jun 27, 2008 6:30 am    Заглавие:

я ми кажете, кога един учител в час би могъл да обучи децата на тестове( след като часът му е 40 мин), да решава логически и нестандартни задачи ( след като учебното съдържание за 7 клас едвам успява да го предаде) Twisted Evil
после, що се стимулирали частните уроци..
Върнете се в началото
M_Velinova
Фен на форума

Местожителство: Sofia
гласове: 21

МнениеПуснато на: Fri Jun 27, 2008 6:33 am    Заглавие:

Моето мнение за формaта на изпита е същото.
Нека да има задачи, чиито решения да се описват. Това ще стимулира учениците от 7 клас да учат теоремите, по геометрия, защото трябва да мотивират решенията чрез тях.
Все пак в 7 клас за първи път се поднасят геометричните знания в логическа последователност.

За задача 50, аз бих описала малко по подробно.
Сборът на деветте числа е 70.
Нека Георги да е изтрил g1, g2, g3 и g4, а Симеон с1, с2, с3 и с4. Останало е 1 число М.
Тогава g1+g2+g3+g4=3(с1+с2+с3+с4).
g1+g2+g3+g4+с1+с2+с3+с4+М=70.
Заместваме g1+g2+g3+g4 с 3(с1+с2+с3+с4) в равенството и получаваме
4(с1+с2+с3+с4)+М=70, т.е. 4(с1+с2+с3+с4)=70-М .
Следователно 70-М се дели на 4 и трябва да има в редицата 4 числа, чийто сбор е
(70-М)/4.
М=6, с1+с2+с3+с4=16 , числата които удовлетворяват условието са 1,3,4,8.
Вижда се, че това са най -малките числа.
Надявам се сега като прочетеш решението на МОН, което е много кратко и ясно да го разбереш.
А задача 47 е добре описана, просто си разпиши подробно обясненията, които са дадени за числата от 120 до 109 и ще я разбереш.
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

МнениеПуснато на: Fri Jun 27, 2008 7:51 am    Заглавие:

ObsCure написа:
Подкрепям идеята за матури със стереометрия.Но да има и тригонометрични уравнения,както и математически анализ.

На този етап не може да стане, защото тригонометричните уравнения и анализа, не са част от задължителното учебно съдържание. Тази година нямаше стереометрия, защото някои училища, например Музикалното не я изучават....
Върнете се в началото
ObsCure
Фен на форума

Местожителство: Казанлък/Пловдив
гласове: 28

МнениеПуснато на: Fri Jun 27, 2008 7:59 am    Заглавие:

ганка симеонова написа:
ObsCure написа:

На този етап не може да стане, защото тригонометричните уравнения и анализа, не са част от задължителното учебно съдържание. Тази година нямаше стереометрия, защото някои училища, например Музикалното не я изучават....

Първата стъпка би трябвало да се състой именно във въвеждането на този материал в задължителната програма,тей като кандидатстващите с математика(визирам тези от ПГ-та и ЕГ-та)са силно 'дискриминирани' от към стереометрия и мат.анализ.Лесно е когато започваш от недотам трудна алгебра и стигаш също до задачи група A по планиметрия.А хората,които се готвят изучавайки всички дялове?На тях им е пълна каша в 1 момент.
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

МнениеПуснато на: Fri Jun 27, 2008 8:01 am    Заглавие:

съгласна съм. до преди няколко години всичко това беше в зп..
Върнете се в началото
DTP
Начинаещ

Репутация: 5.9Репутация: 5.9Репутация: 5.9Репутация: 5.9Репутация: 5.9

МнениеПуснато на: Fri Jun 27, 2008 11:46 am    Заглавие:

vel написа:
Моето мнение за формaта на изпита е същото.
Нека да има задачи, чиито решения да се описват. Това ще стимулира учениците от 7 клас да учат теоремите, по геометрия, защото трябва да мотивират решенията чрез тях.
Все пак в 7 клас за първи път се поднасят геометричните знания в логическа последователност.

За задача 50, аз бих описала малко по подробно.
Сборът на деветте числа е 70.
Нека Георги да е изтрил g1, g2, g3 и g4, а Симеон с1, с2, с3 и с4. Останало е 1 число М.
Тогава g1+g2+g3+g4=3(с1+с2+с3+с4).
g1+g2+g3+g4+с1+с2+с3+с4+М=70.
Заместваме g1+g2+g3+g4 с 3(с1+с2+с3+с4) в равенството и получаваме
4(с1+с2+с3+с4)+М=70, т.е. 4(с1+с2+с3+с4)=70-М .
Следователно 70-М се дели на 4 и трябва да има в редицата 4 числа, чийто сбор е
(70-М)/4.
М=6, с1+с2+с3+с4=16 , числата които удовлетворяват условието са 1,3,4,8.
Вижда се, че това са най -малките числа.
Надявам се сега като прочетеш решението на МОН, което е много кратко и ясно да го разбереш.
А задача 47 е добре описана, просто си разпиши подробно обясненията, които са дадени за числата от 120 до 109 и ще я разбереш.

50-та разбрах защо се дели на 4,но на 47 не ми е ясно защо само от 109 до 120 трябва да се разгледа Smile нима не е възможно да решиш 26 задачи,а останалите да даде6 грешен отговор или пък да не посочиш отговор на нито 1на и т.н.
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Fri Jun 27, 2008 12:24 pm    Заглавие:

DTP написа:
на 47 не ми е ясно защо само от 109 до 120 трябва да се разгледа Smile нима не е възможно да решиш 26 задачи,а останалите да даде6 грешен отговор или пък да не посочиш отговор на нито 1на и т.н.

Да, възможно е, всъщност всеки един резултат по-надолу е осъществим Wink Това е така, защото по-надолу от 28 верни въпроса имаш поне 27 верни и 3 неизвестни, тоест 27*4- к, където к е 0, 1, 2 или 3 в зависимост от това колко задачи си сгрешил. По този начин се обхващат точките между 27 и 26 верни въпроса, между 26 и 25 верни въпроса и т. н. Тоест понеже всички възможности са от -30 до 120, от които имаш 6 невъзмошни, то възможните стават 151 - 6 = 145. Сега трябва да имаш още един ученик, който да има същия брой точки като останалите и стават 146 Wink
Върнете се в началото
ani_t0
Начинаещ

МнениеПуснато на: Fri Jun 27, 2008 3:02 pm    Заглавие:

Тестът беше отврат.Аз имам 66 точки Evil or Very Mad Crying or Very sad Sad
Върнете се в началото
Пафнутий
VIP

гласове: 54

МнениеПуснато на: Fri Jun 27, 2008 3:16 pm    Заглавие:

ганка симеонова написа:
я ми кажете, кога един учител в час би могъл да обучи децата на тестове( след като часът му е 40 мин), да решава логически и нестандартни задачи ( след като учебното съдържание за 7 клас едвам успява да го предаде) Twisted Evil
после, що се стимулирали частните уроци..

Права си, но все пак смисълът на изпита е да се отсеят най-добрите Wink Според мен, решаването на логически задачи НЕ МОЖЕ да се обучи-или го можеш или не Wink
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Fri Jun 27, 2008 4:15 pm    Заглавие:

stanislav atanasov написа:
Права си, но все пак смисълът на изпита е да се отсеят най-добрите Wink Според мен, решаването на логически задачи НЕ МОЖЕ да се обучи-или го можеш или не Wink

Не съм съгласен Smile То си има специални курсове, дето ти дават задачи и си блъскаш главата... ако имаш желание всичко можеш да постигнеш Twisted Evil Ей сега съм се надъхал за Австралийското кенгуру, ще има в Пловдив на 31-ви юли и ще решавам задачи... Може и тук да пускам от време на време Razz
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

МнениеПуснато на: Fri Jun 27, 2008 5:56 pm    Заглавие:

днес имаше 3-4 работи на 100 точки Laughing
браво на децата Very Happy
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Fri Jun 27, 2008 5:57 pm    Заглавие:

хаха, евала.... давайте им на децата по някоя точка отгоре Razz
Върнете се в началото
gvateva
Редовен

МнениеПуснато на: Fri Jun 27, 2008 7:27 pm    Заглавие:

А слабите оценки??? В една папка към 3 - 4 двойки. Общото ниво е 35 - 45 точки до към 60. Рядко се надхвърля. Sad
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Fri Jun 27, 2008 7:33 pm    Заглавие:

да ти кажа само в моя клас има 3-4 дето нищо не хващат от математика... да не очакваш нещо повече? Винаги мнозинството си е около 4 Wink
Върнете се в началото
mousehack
Напреднал

Местожителство: SOFIA
Репутация: 46.9Репутация: 46.9Репутация: 46.9Репутация: 46.9Репутация: 46.9
гласове: 17

МнениеПуснато на: Fri Jun 27, 2008 7:35 pm    Заглавие:

Абе тея дето са изкарали 100 то4ки трябва да са гении.Аз едвам изкарах 87 то4ки
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

МнениеПуснато на: Fri Jun 27, 2008 7:38 pm    Заглавие:

gvateva написа:
А слабите оценки??? В една папка към 3 - 4 двойки. Общото ниво е 35 - 45 точки до към 60. Рядко се надхвърля. Sad

така е.
Върнете се в началото
gvateva
Редовен

МнениеПуснато на: Fri Jun 27, 2008 7:56 pm    Заглавие:

martosss написа:
да ти кажа само в моя клас има 3-4 дето нищо не хващат от математика... да не очакваш нещо повече? Винаги мнозинството си е около 4 Wink

И аз съм фен на трудните тестове и задачи, ама дайте сега да говорим, че става дума за масов изпит; един вид външно оценяване. Това не е прием за ПМГ. В такова препитване е важно да се следи учебното съдържание за съответния клас, е да, трябва да има задачи за отсяване, но пък чак такава изхвъргация.
Върнете се в началото
nara
Начинаещ

гласове: 2

МнениеПуснато на: Fri Jun 27, 2008 10:53 pm    Заглавие: ot forumite na teacher.bg

Много ми хареса анализа на колежка във форумите на teacher.bg , затова го предлагам на вашето внимание.

След като прегледах задачите по математика в теста за 7 клас, прегледах и учебното съдържание върху което трябва да бъде изготвен .

Мисля, че съставителите на теста меко казано , не са се справили добре.

1. Мисля, че ако един отлично подготвен ученик трябва да реши всички 50 задачи на които трябва да даде отговор,то времето от 3 часа няма да му стигне

защото:

за зад.17,22,23,26 са му необходими 40 минути, това са задачи от ниво В

за зад.32,38,40,45 ,48 са му необходими 60 минути ,Това са задачи с допълнително построение,което не се изисква като оценяващо за компетентност от знание и умение за конкурсния изпит,а по скоро за олимпиади

за зад. 21,30 са му необходими 40 минути.Това са текстови задачи водещи до създаването на математически модел с използване на 2 неизвестни, което също не е залегнало в оценяването

за зад 43, 47 са му необходими 30 минути.Това са логически задачи от общ характер, които могат да се дадат на оалимпиада, но не отговарят на изискването за оценяване на умение за приложение на конкретно ниво.

зад 48 има някакво излишно построение, което само може да обърка ученика

зад 49 изобщо не може да провери знание за доказателство чрез допускане на противното ,защото решението не се излага, а учениците масово ще си пресметнат обиколката при 2 дадени страни

за зад 42,50 са необходими 30 минути .Тези задачи са логически с използване на знания от 5 клас и са от олимпиаден характер

за останалите 35 задачи от теста 70 минути

Направете си сметка колко време му енеобходимо на ученика, но като вземем предвид, че някои деца изобщо не решават задачите , а играят на ТОТО , то можем да се надяваме, че са показали "знания" около ДОБЪР

2. Мисля, че съставителите на теста НЕ СА СПАЗИЛИ изискванията заложени за оценяване на компетентностите, което аргументирам по-горе

3. Мисля, че е крайно време някой да потърси отговорност за МОН за несправяне с възложената работа и закононарушенията, които вършат
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> 7 клас, Подготовка за теста след 7 клас Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
You cannot attach files in this forum
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.