Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Volen Siderov Редовен
   гласове: 4
|
Пуснато на: Tue May 27, 2008 8:27 pm Заглавие: |
|
|
аве и аз ще се включа с малко мои мозъчни дивотии.Мен много ми е интересно знанието (Айнщайн),че не пространството а пространство-времето е реален физ. обект.Т.е. че всичко е предопределено
А още по-интересно ми е това че съществува науката математика която е проявление на чистата логика и е абсолютно независима от заобикалящата ни вселена и остъй туй ами и описва на-най фундаментално ниво вселената(и това ако не е бог или поне езика му).
Например тоя въпрос го зададох в темата за матем. махало:Как може матем апарат описващ напр. праволинеино двийение да дава отговори с произволно добра точност,а този описващ махалото доказано да не дава такива отговори
Проблем: или матем. ни куца на фундамент. ниво или разл. видове движения са фундаментално различни(ако е така как точно вселената различава и бди над напр. движението на детска люлка и на търкаляща се лимка) |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Methuselah VIP

гласове: 20
|
Пуснато на: Tue May 27, 2008 11:41 pm Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Има ли извънземни ??? |
Пълно е. |
|
|
 |
soldier_vl VIP
   гласове: 22
|
Пуснато на: Wed May 28, 2008 5:47 pm Заглавие: |
|
|
| Methuselah написа: | | Цитат: | | Има ли извънземни ??? |
Пълно е. |
Аз съм извънземен  |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Wed May 28, 2008 6:06 pm Заглавие: |
|
|
| b1ck0 написа: | | Самата идея да сме сами във вселената звучи крайно егоистично! |
Егоистично звучи добре Според мен няма изънземни и не, съм вярващ при това Религиите са създадени да управляват хората, а не защото са истина щом има толкова много закони, които противоречат на религиите и токрития, които също ги опровергават, то няма религии. Гледах едно филмче, в което разчитат египетската писменост през 1800 и кусур или 1900 и нещо... не съм сигурен точно кога се развиваше действието, но църквата имаше огромно влияние, и те всичко така го казваха, че да не опровергаят случайно Християнството, но все пак бяха намерили факти, че египтияните са живели преди повече от 3000 години преди Христа, а сътворението на света се приема някъде там, с което Библията има грешка Както и да го гледаме идеята че някой си чичко му било скучно и създал Адам и Ева и света и ала бала звучи много, ама много наивно .
А колкото до извънземните то самата поява на живот на Земята е такава малка вероятност, че да очакваме на друго място да има такъв феномен си е просто безсмислено според мен.
Аз така си ги обяснявам нещата... представете си една риба(звучи мнго добре) ражда се от хайвера, диша, яде, плува, лови други рибки(ако е хищна) и накрая умира... и ние сме като нея само че сме като общество... пасаж от рибки.. живеем в хубави къщички.... мъчим се да помогнем на някой и си мислим че правим нещо велико...повечето от нас.... а всъщност просто съществуваме
Какво да ви кажа, песимист съм си по природа 
Последната промяна е направена от martosss на Wed May 28, 2008 6:11 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Wed May 28, 2008 6:10 pm Заглавие: |
|
|
март, язък ти за познанията по математика....  |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
|
Пуснато на: Wed May 28, 2008 6:14 pm Заглавие: |
|
|
Хах, защо така смятате ? ;] Просто докато не се убедя че нещо не същестува не вярвам в него  |
|
|
 |
ObsCure Фен на форума

Регистриран на: 02 Jul 2007 Мнения: 990 Местожителство: Казанлък/Пловдив
  гласове: 28
|
Пуснато на: Wed May 28, 2008 6:18 pm Заглавие: |
|
|
| Ех,колеги,трябваше по-рано да споменете че сте толкова запалени фенове на The X-Files,хаха...Колкото до съществуването на извънземни форми на живот...Въпросът явно не е 'Има ли?',а 'Как е възможно да няма?'. |
|
|
 |
Garoll Напреднал
     гласове: 15
|
Пуснато на: Wed May 28, 2008 6:20 pm Заглавие: |
|
|
| И аз съм атеист , обаче според мен , освен за да бъдат управлявани хората , религията им прави доста добро.Доброто според мен е в това , че "по-слабите" хора , които не вярват в себе си, без нещо , на което да се молят да им дойде ей така, нямаше да съществуват много много...друг е въпросът дали , ако нямаше религия дали щеше да има такива "слаби" хора.А бе изобщо на тая тема може да се спори и говори много. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Wed May 28, 2008 6:26 pm Заглавие: |
|
|
Е ми религията прави нещата красиви, дава ти мисия в живота - разбираш ли един чичко там с вълшебната пръчка тръгнал и създал всичко, ако му живееш по правилата е добре, иначе зле. А на практика човек няма мисия в живота - каквото си определиш за цел това е мисията, а Християнството примерно дава такава цел с десетте божи заповеди - който ги следва ще отиде в Рая , някъде на хубаво...а който не ги следва ще отиде в Ада - с две думи следвайте правилата, планове за бъдещето, които... никой не е разбрал и няма да разбере дали са верни бла бла
П.П. Съгласен съм че дава вяра на слабите хора, ама ако нямаше слаби щяхме да сме повече силни, което е по-добре Може и мен да ме нямаше, ама може би тогава светът щеше да е едно по-хубаво място  |
|
|
 |
ObsCure Фен на форума

Регистриран на: 02 Jul 2007 Мнения: 990 Местожителство: Казанлък/Пловдив
  гласове: 28
|
Пуснато на: Wed May 28, 2008 6:32 pm Заглавие: |
|
|
Определени индивиди са се научили да пренасят т.нар. Рай на земята,употребявайки
weed и алкохол в промишлени количества  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Wed May 28, 2008 6:34 pm Заглавие: |
|
|
ха, математици..
правите ли разлика м/у вяра и религия...?
аз самата не понасям религията... |
|
|
 |
Garoll Напреднал
|
Пуснато на: Wed May 28, 2008 6:38 pm Заглавие: |
|
|
Еми аз правя разлика(така предполагам)
Ти каза , че си християнка , т.е. си религиозна , което е вяра в даден Бог.Иначе сигурно може и в себе си и в Бог да се вярва , обаче нз... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Wed May 28, 2008 7:12 pm Заглавие: |
|
|
Математико, има разлика- много тънка и съществена м/у Вяра и религия..
Но, това е друга тема... |
|
|
 |
soldier_vl VIP
|
Пуснато на: Wed May 28, 2008 7:14 pm Заглавие: |
|
|
Нещо избягахте от извънземните!!!
90% съм сигурен, че някъде в някоя друга галактика има живот. Все пак има толкова много звезди и около тях още повече планети. Просто е невъзможно да няма плата подобна на земята и на подобно разтояние от дадена звезда. Явно и тяхното развитие е като нащо и за това все още не сме се свързали Смешно е, но е доста възможно  |
|
|
 |
Volen Siderov Редовен
|
Пуснато на: Fri May 30, 2008 8:19 pm Заглавие: |
|
|
| според мен наличието на живот в вселената не е изключение,а нормален еволюционен процес.А това дали ние можем да го забележим поради ограничени технически и/или умствени възможности е друг въпрос.Може сред нас да има извънземен живот ,но ние да не можем да го разпознаем не защото се крие,а защото не можем на нашето унствено ниво да го разпознаем и осъзнаем. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Sat May 31, 2008 8:38 am Заглавие: |
|
|
Ми за сега на пръв поглед всичко се връзва - птичките пеят, колите хвърчат покрай тях, вятърът духа, за сега не сма намерили нещо, което да мисли и да е на много голямо разстояние от нас(примерно на някоя планета да има някакви животни, които да ядат трева като динозаврите и т.н.)
Друг е въпроса че до сега не сме открили начин за пътуване в пространството за сравнително бързо време, тоест дори и да има живот на 1000 0000 светлинни години от нас, то той няма как да дойде при нас  |
|
|
 |
Fed VIP

Регистриран на: 24 May 2007 Мнения: 1136 Местожителство: София (Русе)
  гласове: 33
|
Пуснато на: Sat May 31, 2008 10:20 am Заглавие: |
|
|
| Има, има ... познавам някои... |
|
|
 |
rytimid Редовен
|
Пуснато на: Sat May 31, 2008 11:12 am Заглавие: |
|
|
ето една интересна статия по темата:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fermi_paradox en
и за bg в българската wiki - "Парадокс на Ферми"
| dgalchev написа: | Относно Вярата и по-точно Бог.
При положение, че вселената е подчинена на толкова много закони, възможно ли е да няма законодател? |
според мен по-глупаво доказателство за съществуването на Господ няма;
нашата вселена не би могла да съществува без да се подчинява на редица закони, които да я правят стабилна. дали ще са тези, които познаваме, или ще са точно обратните, ако енергията се намира в относителен баланс, тогава ще я бъде, ако ли не.....всичко започнало с големият взрив, нали? какво ако преди това е имало безрбой много големи взривове, които са образували безрбой много вселени, но тяхната съдба да е била една и съща-разпадане последвано от нов голям взрив,а причината за общата им съдба да е просто, неуспешното установяване на някакъв ред, поради което се е получавало нестабилна ситема която просто се разпадала и така до създаването на нашата вселена
Последната промяна е направена от rytimid на Sat Jun 21, 2008 9:25 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
soldier_vl VIP
|
Пуснато на: Sat May 31, 2008 12:28 pm Заглавие: |
|
|
| За вярата гледайте първата част на филма: Zeitgeist |
|
|
 |
Garoll Напреднал
|
|
|
 |
YoanMath Начинаещ

гласове: 2
|
Пуснато на: Fri Jun 06, 2008 3:02 pm Заглавие: |
|
|
Ето няколко коментара от мен:
| Цитат: | | Егоистично звучи добре Според мен няма изънземни и не, съм вярващ при това Религиите са създадени да управляват хората, а не защото са истина щом има толкова много закони, които противоречат на религиите и токрития, които също ги опровергават, то няма религии. Гледах едно филмче, в което разчитат египетската писменост през 1800 и кусур или 1900 и нещо... не съм сигурен точно кога се развиваше действието, но църквата имаше огромно влияние, и те всичко така го казваха, че да не опровергаят случайно Християнството, но все пак бяха намерили факти, че египтияните са живели преди повече от 3000 години преди Христа, а сътворението на света се приема някъде там, с което Библията има грешка Както и да го гледаме идеята че някой си чичко му било скучно и създал Адам и Ева и света и ала бала звучи много, ама много наивно . |
Твоята представа за религията(в частност Християнството) е наивна. Наистина ли смяташ, че текстовете от Библията трябва да се тълкуват буквално? Не е ли очевидно, че човек трябва да се поучи от тях и да направи изводи, с които да разшири мирогледа си? Защото посланията и истините предадени в Библията са валидни и днес и ще са в сила, докато съществува човечеството.
| Цитат: | Е ми религията прави нещата красиви, дава ти мисия в живота - разбираш ли един чичко там с вълшебната пръчка тръгнал и създал всичко, ако му живееш по правилата е добре, иначе зле. А на практика човек няма мисия в живота - каквото си определиш за цел това е мисията, а Християнството примерно дава такава цел с десетте божи заповеди - който ги следва ще отиде в Рая , някъде на хубаво...а който не ги следва ще отиде в Ада - с две думи следвайте правилата, планове за бъдещето, които... никой не е разбрал и няма да разбере дали са верни бла бла
П.П. Съгласен съм че дава вяра на слабите хора, ама ако нямаше слаби щяхме да сме повече силни, което е по-добре Може и мен да ме нямаше, ама може би тогава светът щеше да е едно по-хубаво място |
Ето и това което ти споменаваш е едно от посланията: всеки човек сам трябва да следва собствена нравствена система от закони, които сам си е наложил, не контролиран от някой - нещо, което в днешно време малко хора спазват.Освен това, защо ти и Garoll смятате, че вярата е за слабите. Аз лично познавам много силни хора, които са вярващи и много слаби, които са атеисти. Вярата не е създадена от някой, тя е просто естествен път в развитието на хората.
| Цитат: | | За вярата гледайте първата част на филма: Zeitgeist |
Zeitgeist е интересен филм, но е пълен с глупости. Източниците, които цитира са адекватите на Шок, Сензация и т.н. в Европа и САЩ. Освен това спекулира с фактологията, т.е. цитира изказвания на хора по един въпрос във връзка с друг и т.н.
| Цитат: | | А колкото до извънземните то самата поява на живот на Земята е такава малка вероятност, че да очакваме на друго място да има такъв феномен си е просто безсмислено според мен. |
Разбира се възможно е живот да е възникнал някъде във Вселената и по начин различен от този на Земята, но в частност за живота на няшата планета, след отхвърляне на няколко различни теории,едно от последните становища на голяма част от учените работещи в тази област е, че вероятността живота на Земята да е възникнал от "самосебеси" е на практика нула, т.е. вече се оформя твърдението, че живота на Земята е създаден от висш разум( има цял филм на тази тематика, но не му знам името;май че е от 2007). |
|
|
 |
Manchev Начинаещ
Регистриран на: 28 May 2008 Мнения: 50 Местожителство: in your head
|
Пуснато на: Thu Jun 12, 2008 8:31 am Заглавие: |
|
|
Малко късно се включвам в темата, но относно религията мисля, че това е възможно най-старото и силно средство за промиване на мозъци. Човек трябва да се осланя на собствените си сили и когато има проблем не трябва да се моли на някой си там на небето да му ги оправи, а трябва да се бори сам. Ако имаше Бог нямаше да има толкова недоразумения на шибания свят. В България най-забавното е, че масата българи дори не знаят в какво вярват, дори не са чели никакви форми на Библията. Тук вярата е обвързана силно с традицията и се е превърнала в традиция. Във всяко село бабите знаят какво се прави на Цветница, на Благовещение и т.н. обаче никой не знае какво празнуват, какво е станало- отиват веднъж в годината на черква и палват свещичката колкото да не е без нищо. Това сега вяра ли е , религия ли е, не знам честно казано.
Относно извънземните- сигурно има
Относно вярата на Ганка Симеонова, сигурно "Моята молитва" на Христо Ботев, изразява позицията ви?  |
|
|
 |
SwollenMembers Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Jun 19, 2008 9:20 pm Заглавие: |
|
|
Има ли нужда да споделям моето становище
<--------------
<--------------
<--------------
<--------------
<--------------
Това,че учените не са доказали обратното нищо не означава. Преди са мислели,че деленето на атома е невъзможно , а какво остава за нещо толкова непознато и неизследвано като извънземните ! Аз лично имам 2 основни хипотези , за които може да се смята,че и двете могат едновременно да са верни. Относно слънчевата ни система - явно е,че на никоя от познатите ни планети няма живот (да бе , никога не е сигурно,но нека приемем,че не сме толкова прост интелект и сме доказали,че няма живот в момента на Марс) та ... аз предполагам,че в мноооого далечното минало на всяка една планета е имало живот (нали тука сега не изпадаме в подробности какви са индивидуалните условия за живот на всяка планета,не е задължително на всяка планета да е имало хора,може да е имало летящи костенурки) но какво е станало с тях ??? може би те са се самоунищожили по една или друга причина,та ние сме последните останали като най-млада планета и си нямаме съседки ,защото някой или нещо ги е унищожило ... това ме навежда на мисълта ,че е много вероятно и на нас да ни се случи нещо,освен ако не сме по-умни и съвършенни създания от предходните (което .... е малко вероятно) може би на всяка планета са се редували различни ери ... както е било и при нас ... и накрая е дошла такава,която да е допринесла с нещо до унищожението на планетата. Реално погледнато ,по време на динозаврите, не е имало фабрики , АЕЦ и т.н. ... т.е. те освен с лайната си (с извинение) с нищо друго не са допринасяли за глобалното затопляне... та аз си мисля,че ние (хората) сме първото (а може би и последното) поколение,което създава куп неблагоприятни за Земята фактори ... та ще се разбере ... въпросът при нас е един - дали науката ни ще се развие достатъчно преди да се самоунищожим и да заприличаме на марс или каквото е станало със зелените човечета,това ще стане и с нас Всичко е възможно , освен ако не си купим всички по една Toyota Prius ,там е истината
Втората ми хипотеза е свързана с всичко извън слънчевата система и всичко познато ни .... който се занимава с квантова физика ще ме подкрепи (предполагам) ,че е изключително възможно нашата скормна системка да бъде в подобни мащаби ,каквито са мравката и слънцето , умножени по + безкрайност. Но това нас едва ли ни касае пряко,така че няма какво толкова да се чудим.
Айде чао
EDIT !!! :
Сега си спомних,че след като гледах Матрицата .... има и 3-та хипотеза !!! Възможно е аз да съм вкаран в някакъв вид компютърна матрица ,която симулира целия този живот и всъщност вие и всички останали сте компютърен образ ,т.е. не сте реални Замислете се малко ! Всичко е възможно Но пък от друга страна,ако бях в компютърна матрица,всичките тези ужасни задачи нямаше да са трудност за мен ... явно третата ми хипотеза е най-малко вероятна , но пък кой знае ...
Още един EDIT !!! :
Да не ви разправям каква хипотеза измислих,след като играх на The Sims  |
|
|
 |
rytimid Редовен
|
Пуснато на: Sat Jun 21, 2008 10:55 pm Заглавие: |
|
|
| YoanMath написа: |
всеки човек сам трябва да следва собствена нравствена система от закони, които сам си е наложил, не контролиран от някой - нещо, което в днешно време малко хора спазват.Освен това, защо ти и Garoll смятате, че вярата е за слабите. Аз лично познавам много силни хора, които са вярващи и много слаби, които са атеисти. Вярата не е създадена от някой, тя е просто естествен път в развитието на хората.
|
Това в началото "всеки човек трябва...." ми напомня на сатанизма. Не онзи с едното бебе на 9 дървета, а един който само по име си прилича, за справка в bg wiki - "Сатанизъм".
Останалото адски ми напомня за философията на Ницше и неговата идея за свръхчовека и жестоката му критика на христианството. За човек прекарал 10 години в умопомрачение е казал интересни и верни неща специално за тази религия. Как в основата си е религия на слабохарактерните мекотели нямащи нищо против, ако им отрежат едната ръка, да дадат и другата.... Ама подяволите в еволюционно отношение това е катастрофално...очевидно Дарвин все пак има още да шлайфа теорията си.
Но има разлика в това философията на религията да толерира слабите и неуките с това какви точно хора избират да вярват в нея. Даже се носят слухове, че хора посветили живота си на рационалното мислене, а пък ходят на църква при всеки сгоден случай. На къде отива света само...
| YoanMath написа: |
| Цитат: | | А колкото до извънземните то самата поява на живот на Земята е такава малка вероятност, че да очакваме на друго място да има такъв феномен си е просто безсмислено според мен. |
Разбира се възможно е живот да е възникнал някъде във Вселената и по начин различен от този на Земята, но в частност за живота на няшата планета, след отхвърляне на няколко различни теории,едно от последните становища на голяма част от учените работещи в тази област е, че вероятността живота на Земята да е възникнал от "самосебеси" е на практика нула, т.е. вече се оформя твърдението, че живота на Земята е създаден от висш разум( има цял филм на тази тематика, но не му знам името;май че е от 2007). |
До колкот съм запознат колелото на живота е било достатъчно мързеливо да започне само, та се наложило 2-3 химични реакций да му помогнат за да обиколи Земята, та така и до днес. И да, не мисля, че е рамо, чийто остатък принадлежи на какъвто и да е разум, пък камо ли висш. Има купища достоверни теории, основаващи се на балогоприатното враждебно отношение, в което се намирали Слънцето и Земята. То се цупило с прекалено голяма радиация, тя била вкисната заради високата си температура и стомашните си газове, какъв по-удачен момент да се зароди просто келтъчно същество. За справка теорията на Опарин и неговата вряла супа. |
|
|
 |
YoanMath Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Jun 23, 2008 4:05 pm Заглавие: |
|
|
| Приятелю, аз лично съм христианин. Не мога, а и не желая да давам тон в живота на хората. Това са само съвети, макар и някои от тях да звучат по-заповеднически. Моят призив към всички е да не прибързват със заключенията, относно това дали религията е в разрез със здравия разум или не. Факт е, че много от големите учени са били вярващи, например Нютон и Айнщайн, а те определено са хора на които не им липсва здрав разум. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Mon Jun 23, 2008 8:10 pm Заглавие: |
|
|
Хм, интересно ако Айнщайн каже "Няма Бог", тогава какво ще прави горката религия И все пак щом дори и той не е доказал че има Бог, а напротив, опитал се е да докаже че вселената може да съществува и без "Бог", то явно...сещайте се сами  |
|
|
 |
rytimid Редовен
|
Пуснато на: Tue Jun 24, 2008 1:07 am Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | Хм, интересно ако Айнщайн каже "Няма Бог", тогава какво ще прави горката религия И все пак щом дори и той не е доказал че има Бог, а напротив, опитал се е да докаже че вселената може да съществува и без "Бог", то явно...сещайте се сами  |
Всъщност Айнщайн е вярвал в съществуването на Бог, но не конкретен, а просто в разумна форма на живот притежаваща достатъчно сили за да създаде вселената такава каквато е. Според него Той е добронамерено същество, може би с дълга бяла брада и сребирста коса, стърчаща над ушите му като на клоун, четящо в тоалетната National Geographic, а може би странен поток от енергия която просто го може или пък... а бе схвана идеята. Та въпросният поради своята природна доброта е оставил следи за начина по който е сътворил битието, и за принципите които го движат. Разбира се не го е направил, като програмист, в смисал като коментари кое парче код какво прави, а защото иска и Ние да се включим към забавата с маниполирането на време-пространството, защото на него му е омръзнало да се забавлява сам.
А пък вярванията на Нютон са много заплетени. Основното е, че бил еретик, ама таен, нали се сещате инквизиция, среднощни разходки с чувал на главата, изтезания с гъдел по краката... Той самият го знаел( би било странно ако не го е бил проумял, тъй като е бил алхимик, всички алхимици=ерес, всичката ерес на поправка по "Религия" при инквизицията) и го криел адски добре, ако изключим факта, че отказвал да изпълнява заповеди от църквата и фрапиращо отказал последното си причастие на смъртният си одер. Изобщо Нютон е сложна личност, чиито вярвания са характерезирани с куп сложни думички, които трудно се изговарят и проумяват. Той гледал на вселената много като Декарт - като изоставен от Създателя си работещ часовник. Интересни са неговите изследвания върху библията, като смятал че в нея са закодирани предсказания. Въпреки, че понякога го сочат като първият човек който разглеждал светото писание като матрица, в която са скрити следващите числа от тотото, грешат. Той не е изследвал математически за някакви предсказания както Рипс(bible code); а чисто философски разсъждавал над казаното и специално кога ще свърши света. Май това е въпроса който вълнуват всички и не се минава без звучно изказване, та на Нютон 2012( или 2016 или 2021) му се сторила достатъчно далечна та изказал тежката си дума. |
|
|
 |
vel.angelov Редовен

гласове: 1
|
Пуснато на: Wed Jun 25, 2008 12:35 pm Заглавие: |
|
|
Междо другото гледах по National Geographic за възникването на форми на живот на нашата планета и хипотези как е станало това.Та една от най стабилните хипотези беше че неорганичните съединения преминават в органични когато една комета навлиза във силно гравитационно поле.Идеята им беше че след падането на някаква комета на нашата планета в възникнал жовот.
А сега пак си задайте въпроса дали може да има живот и другаде освен на нашата Земя? |
|
|
 |
v1rusman Напреднал

гласове: 10
|
Пуснато на: Wed Jun 25, 2008 1:08 pm Заглавие: |
|
|
| Споровете по тази (а и по допълнителните теми) са напълно безсмислени, защото нищо не е доказано, докато не се даде доказателство. Това, че аз мисля, че нещо съществува или не няма никакво значение и според мен трупането на мнения е безсмислено. Вместо това може да се реши една задача-повече смисъл ще има. |
|
|
 |
Schropp Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jun 29, 2008 2:53 am Заглавие: |
|
|
| Fed написа: | Дам...тема точно за math10...
Какво е било преди Големия Взрив?
Как мислите? |
След 9 дни ще разберем какво е било в момента на Големия Взрив- момент, който досега е описван с думата singularity (сингулярност), защото физичните закони се разпадат в момента на избухването. Това което се знае е, че за една трилионна трилионна трилионна от секундата, Вселената се е разширила един трилион трилион трилион пъти. Взривът е създал материя и антиматерия, които са започнали да се самоунищожават милиардни от секундата след взрива. Очевидно обаче, част от материята е останала- водород и хелий. Доказано е, че при достатъчно енергия, е възможно образуването на изцяло нови частици и така, посредством Слънцето и неутронни звезди, са били създадени химичните елементи. С други думи ние и всичко около нас е космически боклук изхвърлян от телата около нас.
След 9 дни под Женева ще се проведе експеримент с атомен ускорител, който ще ускори атомни ядра близо до скоростта на светлината при температура от -270 градуса по Целзий. Тези атомни ядра ще бъдат умишлено ударени в други (ок. 800 милиона удара в секунда) и ще бъдат анализирани от датчици, бълващи информация със скорост 10 000 енциклопедии Британика в секунда. Този експеримент ще ни върне 12-14 милиарда години назад до създаването на Вселената и ще отговори, или няма, на въпросите защо е останала материя, как точно е протекъл Големия Взрив, съществува ли поле на Хигс и от какво е образувана тъмната материя.
Относно извънземните: отчайващо е да видя, че има хора, които отричат съществуването им. Тук не говорим за научна фантастика.
1. Доказано е съществуването на милиарди звезди в стотици милиарди Галактики. Т.нар. ловци на планети изследват вероятността за образуването на система от планети около определена звезда. Тъй като телескопите ни са все още слаби, те търсят леко мигане/ затъмнение на звездите, причинено от орбитираща планета. Оказва се, че ок. 50% от звездите може би притежават планети с размерите на Юпитер (планети като Земята са прекалено малки да бъдат различени от обичайната активност на повърхността на звездите).
2. Животът, според последните изследвания, съвсем не е толкова крехък, колкото предишните поколения са си представяли. Съвременните астрономи са почти единни, че Вселената гъмжи от примитивни форми на живот. Да вземем Марс- планета от нашата Слънчева система. Ако се поразровите за описанието на метеорит 84001 и прочетете последните открития от Феникс- съществува лед на Марс- тогава шансовете примитивна форма на живот да е имало или да има при нашите съседи е невероятно голяма. Тунел, изкопан в Аляска от златотърсачи в момента се използва от биолози за определяне на продължителността на живота на микроорганизмите. Оказва се, че в замръзнало състояние, когато усетят подобряване на условията, организмите се "съживяват" след 2-3 хиляди години. Това значи, че теоретично бихме могли да "запалим" нов живот на Марс ако такъв не съществува под повърхността на планетата. На практика навсякъде, където има вода е относително много вероятно да се сформира живот.
3. Знаете, че А. Айнщайн е прекарал последните години от живота си в търсене на т.нар. Теория за Всичко. Макар, че не е успял да я завърши, теоретичните физици са продължили това търсене. Така се стигна до Теория на струните и по- късно т.нар. М- теория. М- теорията предполага съществуване на 11 измерения, където най- фундаменталните частици са т.нар. струни. Тази теория доказва съществуването на паралелни Вселени (и това е подкрепено от най- великите умове като Стивън Хокиг и Мичио Каку). Всъщност, М- теорията казва, че нашата Вселена е създадена от сблъсък между 2 паралелни, вибриращи вселени. Всъщност нашата Вселена се разпростира "едва" до 7. измерение, останалите са теоретично изградени върху съществуването на паралелни вселени.
И така, дадена възможността за безкраен брой паралелни Вселени, всяка съдържаща безкраен брой галактики с безкраен брой звезди с безкраен брой планети, наистина ли някой може да си въобрази, че няма живот извън Земята? Аз не вярвам в нищо, осен математическите, физични закони на природата и щеше да е пълна загуба на време и пространство ако бяхме сами. Така че вярата е единствено обоснована ако почива на здрава математика и доказателство. Ако съществува нещо, създало света и Вселената, това са същества от друга Вселена, които, да речем, правят симулация на Вселената, каквато ще направим ние след 9 дни (ние ще създадем вселена за части от секундата), но те са го направили в по- голям размер (съзнавам, че това не звучи по- правдоподобно от идеята за Господ, но знам за какво говоря). Бих разяснил мисленето в 10- измерно пространство, но ще бъде някой друг път.
Поздрави!
П.С.: v1rusman, човечеството дължи прогреса си, най- вече поради обсъждане на, на пръв поглед, налудничави и безсмислени идеи. Понятие безсмислен спор на тема наука едва ли съществува. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|