Регистрирайте се
бг учител- отмиращ динозавър...
Иди на страница Предишна 1, 2
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
yaav Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Aug 28, 2009 5:28 pm Заглавие: |
|
|
Последното което ще кажа е че винаги е имало кухи лейки и ще продължи да ги има самоче каточили взеха да стават доста, щото света в който живеем стимулира тяхното развитие и унищожава всеки който се опита да разроши този ред  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Пафнутий VIP

гласове: 54
|
Пуснато на: Fri Aug 28, 2009 5:33 pm Заглавие: |
|
|
| Извинявай, ама с тоя твои правопис бих се зачудил дали не приспадаш към тях. То, че има кухи лейки - има, но просто напоследък стават все повече и повече, но не трябва да виним за това учителите. Съмнявам се и за предишното поколение да не са се говорили какви ли не измишьотини колко е пропаднало и всякакви от това естество... |
|
|
 |
yaav Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Aug 28, 2009 5:34 pm Заглавие: |
|
|
| По съветско време ме съмнява да се се говорили такива неща |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Fri Aug 28, 2009 5:57 pm Заглавие: |
|
|
Тогава изключенията са ги пращали на специални места, от които не са се връщали.  |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Fri Aug 28, 2009 5:59 pm Заглавие: |
|
|
| Така де - още преди две и половина хилядолетия Аристотел се е възмутил как може младите да са толкова прости, да не учат и да не зачитат традициите, че даже е и записал възмущението си, та да го четат идните поколения (ако могат де)… И в следващите … ами, да… две и половина хиляди години общо взето по всяко време възрастните са се панирали от същото нещо - как младите затъпяват. Цивилизацията и науката обаче се изхитряват да се развиват, напук на тия наблюдения и на логиката, че щом всяко поколение от Аристотел насам е по-тъпо от предишното, ние би трябвало да сме деградирали до амеби вече. |
|
|
 |
pepspi Начинаещ
     гласове: 1
|
Пуснато на: Sun Aug 30, 2009 6:24 pm Заглавие: |
|
|
| yaav написа: | | По съветско време ме съмнява да се се говорили такива неща |
Хе, може би това ни е единствената придобивка от демокрацията - да си говорим, каквото искаме. Само, че приказките тенджера не пълни. |
|
|
 |
mkmarinov Напреднал
      гласове: 32
|
Пуснато на: Mon Aug 31, 2009 11:11 am Заглавие: |
|
|
^^^^
Много грешно! Без свобода на словото сме съвсем малко над хлебарките.
Повечето възрастни се панират, защото техните деца не изкарвали отлични оценки по всичко... Ами че това е невъзможно с "честни" средства, поне за 90% от учениците. Който от каквото се интересува - това научава, другото е зазубрено/преписано. Премногото материал пречи да се отсява полезното за всички от това предназачено за тези, които искат да се специализират.
Пример: за какво му е на някой, който ще става счетоводител, да знае какво аджеба са Лангерхансовите острови? В резултат не докосва биологията. А думите на учителя минават покрай ушите. Но къде пише какво (не) трябва да правиш като си счупиш ръката? Или при алкохолно натравяне?
Учениците нямат интерес към материала - това е естествено, не можеш да накараш някой насила да иска да научи нещо. А се изисква точно това от учителите.
Да си учител - това е хоби. |
|
|
 |
pepspi Начинаещ
|
Пуснато на: Mon Aug 31, 2009 7:22 pm Заглавие: |
|
|
| mkmarinov написа: | ^^^^
Много грешно! Без свобода на словото сме съвсем малко над хлебарките.
Повечето възрастни се панират, защото техните деца не изкарвали отлични оценки по всичко... Ами че това е невъзможно с "честни" средства, поне за 90% от учениците. Който от каквото се интересува - това научава, другото е зазубрено/преписано. Премногото материал пречи да се отсява полезното за всички от това предназачено за тези, които искат да се специализират.
Пример: за какво му е на някой, който ще става счетоводител, да знае какво аджеба са Лангерхансовите острови? В резултат не докосва биологията. А думите на учителя минават покрай ушите. Но къде пише какво (не) трябва да правиш като си счупиш ръката? Или при алкохолно натравяне?
Учениците нямат интерес към материала - това е естествено, не можеш да накараш някой насила да иска да научи нещо. А се изисква точно това от учителите.
Да си учител - това е хоби. |
Ако си гладен, едва ли ще ти бъде до това да говориш и тогава свободата на словото ще ти е нужно, колкото на хлебарките.
Повечето АМБИЦИОЗНИ , НО НЕПОСТИГНАЛИ НИЩО родители се панират от липсата на шестици. Виж, даже и не използвам твоите думи - отлични оценки.
А доколкото това, че има излишък от знания - да, може би. Но я си представи, че в същия онзи клас има и дете, което иска да учи медицина. Тогава какво се получава, ако учителят прецени, че няма нужда да спомене за ония острови?
И затова в основното образование се учи едно и също навсякъде. А след това - в гимназиалните класове, вече става профилиране.
Но и много седмокласници имат амбиции, че ще кандидатстват и знаят, че ще им трябва математика. И въпреки товате не слушат в часовете, а после ходят на частни уроци. Това защо???
А дотова да ти кажат, какво трябва да правиш, когато си счупиш ръката - и това може да научиш в училище. Поне в основното училище има часове за гражданска защита в ЧАС на Класа. Но дали учениците го слушат? Я се змисли!! Когато аз бях ученичка - имаше часове по НАЧАЛНО ВОЕННО ОБУЧЕНИЕ. Освен, че беше и военно, ни казваха и как да се оказва първа помощ. Но на някои им се стори излишно това обучение.
А може би има ученици, които изкарват поне 90%, че и повече, от отличните си оценки "честно".
Ако учителите успеят да накарат и учениците да приемат ученето като хоби - ей тогава ще е върхът! |
|
|
 |
yaav Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Aug 31, 2009 7:32 pm Заглавие: |
|
|
Всеки учи тва дето го влече... къв е смисала да уча някви сложни термини и и детайли за историята,биологията,психологията... тва е умряла раота, чудят са ко да измислят да се учи. Не виждам смисъл да се учи всичко с такива подробности ако всеки сам избираше точно с какво иска да се занимава от по малко възраст то тогава нещата със сигурност щяха да бъдят други Аз например искам да се занимавам с програмиране и компютърна сигурност обаче уча сам от интернет и успявам ако някой иска да се научи не му трябва да ходи на училище или частни уроци. Според мене училището треа да е само за да се научат нещата които ти трябват в секидневието и после всеки да се специализира. |
|
|
 |
Пафнутий VIP

гласове: 54
|
Пуснато на: Mon Aug 31, 2009 7:36 pm Заглавие: |
|
|
Целта на училището е не да те научи на занаят, а да ти богат набор от разнообразна информация, въз основа на който да избереш в каква област ще се специализираш. Който си мисли, че като завърши училище вече ще е готов специалист, жестоко се лъже.
| yaav написа: | | Всеки учи тва дето го влече... къв е смисала да уча някви сложни термини и и детайли за историята,биологията,психологията... тва е умряла раота, чудят са ко да измислят да се учи. | А някой да те кара да ги учиш? По-добре да ти преподават повече информация, от която да можеш да научиш това, което ти е интересно, отколкото да има по-малко информация, която да ти е недостатъчна...
| yaav написа: | Не виждам смисъл да се учи всичко с такива подробности ако всеки сам избираше точно с какво иска да се занимава от по малко възраст то тогава нещата със сигурност щяха да бъдят други | Ти сигурно от 1ви клас знаеше с какво ще се занимаваш, нали? Или дори от забавачката?
| pepspi написа: |
Но я си представи, че в същия онзи клас има и дете, което иска да учи медицина. Тогава какво се получава, ако учителят прецени, че няма нужда да спомене за ония острови?
| Да, или пък, ако иска да става футболист и, не дай си Боже, учителят пропусне урока за правилото за комплиментарност на нуклеотидни бази в ДНК... Съсипва му кариерата просто :X |
|
|
 |
pepspi Начинаещ
|
Пуснато на: Mon Aug 31, 2009 11:12 pm Заглавие: |
|
|
| yaav написа: | ... тва, дето .... къв ... смисала ... някви сложни... тва е ... раота, ... са ко .... Не виждам смисъл да се учи всичко с такива подробности ако всеки сам избираше точно с какво иска да се занимава от по малко възраст то тогава нещата със сигурност щяха да бъдят други Аз например искам да се занимавам с програмиране и компютърна сигурност обаче уча сам от интернет и успявам ако някой иска да се научи не му трябва да ходи на училище или частни уроци. Според мене училището треа да е само за да се научат нещата които ти трябват в секидневието и после всеки да се специализира. |
Е, ти ако внимаваше малко повече в часовете по български, може би, нямаше да допускаш толкова много грешки. |
|
|
 |

|
|
|
 |
Mechkov Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Sep 19, 2009 1:31 pm Заглавие: |
|
|
| Миролюб написа: | | А някой да те кара да ги учиш? По-добре да ти преподават повече информация, от която да можеш да научиш това, което ти е интересно, отколкото да има по-малко информация, която да ти е недостатъчна... |
Е, то на мен са ми интересни само физиката, математиката и съвсем, съвсем, съвсем леко химията, билогията и литературата. Ама не мога да уча само физика и математика. Карат ме да уча и другите работи. Ако не ги уча, дипломата ми става на анал и съм прецакан много здраво, защото дипломата трябва за български университети. Аз не съм от най - големите гъзарчета, затова у чужбината сигурно няма да се ходи => принуден съм да зубря фактологии. А аз това не го умея. В края на миналата учебна година ме изпитват по химия на някакви генетични преходи. Попринцип трябва да си подготвен и да знаеш разните реакции, ама аз нали съм велик и реших да не ги уча=> задача, която с назубряне щях да направя за 5 минути, ми отне 40 минути логическо извеждане (на 5 от 6 процеса, но учителката ме знае, че съм хахо и ми писа 6). Образователната система подкрепя зубърите. Не можеш да учиш само това, което ти е интересно. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
|
Пуснато на: Sat Sep 19, 2009 2:50 pm Заглавие: |
|
|
Еми и това е интересно да го учиш, да знаеш как стават хим. процеси, то има няколко основни реакции и като ги научиш после само сменяш буквите... не знам, за мен си е едно и също от 7-ми клас до края(като изключим извращението с въглеродните съединения, там доста се учи, ама... какво да се прави... приеми го като предизвикателство Повечето от нещата, които се учат, са полезни, просто не го осъзнавате. Колкото по-рано го осъзнаете и започнете да учите по всичко, толкова по-добре. И ако няма време просто го учите колкото да мине номерът и така. |
|
|
 |
antizub1r Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Sep 19, 2009 3:42 pm Заглавие: |
|
|
| А колкото по-рано разберете, че не трябва да учите по всичко - толкова по-добре. Martosss, кажи ми каква е ползата да научиш всички тия формули (органичната химия) като е повече от ясно, че след 3 години нищо няма да помниш и не ме лъжи, че всичко си помниш, щото е просто невъзможно.И, според теб, като излезеш да си търсиш работа като програмист например, на кой ще обърнат повече внимание - на отличен ученик, който от 1- 12 клас е имал само 6,00 или на човек, който не е бил много силен като ученик, но за сметка на това е печелил медали по международни олимпиади по информатика. Мисля, че е ясно кой ще бъде предпочетен. Учете си каквото ви е интересно, защото и без това другото ще го забравите... Оставете ги на мира зубарите - като дойде време да се доказват в реалния живот, поради липсата на каквото и да е логическо мислене при тях, те просто ще бъдат смазани и никой няма да им обръща никакво внимание. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Sat Sep 19, 2009 3:57 pm Заглавие: |
|
|
| Хаха, еми забравил съм ги, даже всички не съм ги знаел, признавам си, но като покажеш малко заинтересованост няма да ти навреди. Това, че ти харесва информатиката е много добре, но трябва да знаеш и как е устроен светът, а не само как работи компютърът. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Sat Sep 19, 2009 4:00 pm Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | | Хаха, еми забравил съм ги, даже всички не съм ги знаел, признавам си, но като покажеш малко заинтересованост няма да ти навреди. Това, че ти харесва информатиката е много добре, но трябва да знаеш и как е устроен светът, а не само как работи компютърът. |
antizub1r, това е най- тъпият въпрос . За какво ми е да уча еди- какво си.. |
|
|
 |
Mechkov Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Sep 19, 2009 5:02 pm Заглавие: |
|
|
| ганка симеонова написа: | | martosss написа: | | Хаха, еми забравил съм ги, даже всички не съм ги знаел, признавам си, но като покажеш малко заинтересованост няма да ти навреди. Това, че ти харесва информатиката е много добре, но трябва да знаеш и как е устроен светът, а не само как работи компютърът. |
antizub1r, това е най- тъпият въпрос . За какво ми е да уча еди- какво си.. |
Аз не съм против тук - там някой интересен факт. Смятам, че имам добра обща култура за възрастта си и въпреки това съм любознателен. А към Мартос - както казах химията донякъде ми е интересна, и не, че не искам да запомням реакциите, за да ми е по - лесно, просто не мога да го направя. Химията ми харесва, защото в нея има логика, но също така не виждам смисъл от огромно количество информация, което трябва задължително да се научи. Затова едва 10% от информацията по история и география ми е интересна и мога да запомня само тия 10%. То е хубаво човек да има обща култура, ама насила да му набиват факти, които сигурно няма да са му интересни, е тъпо. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Sat Sep 19, 2009 5:25 pm Заглавие: |
|
|
Е, да, вярно е, аз също не обичам да зубря дати примерно, ама все пак трябва да знаеш какво празнуваме на 6-ти септември То колкото и да научиш след време винаги ти остават само тези 10%, така че колкото по-голяма част ти е интересна, толкова по-добре. А пък в най-лошия случай сядаш на някой заден чин и си учиш по информатика. |
|
|
 |
antizub1r Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Sep 19, 2009 6:00 pm Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | | Това, че ти харесва информатиката е много добре, но трябва да знаеш и как е устроен светът, а не само как работи компютърът. | Някъде да съм казал, че не знам тези неща?И въпреки това съм против зубрачеството и бележкарството(макар, че всеки го прави, но зависи от количеството, защото познавам хора, които дори псуват госпожата, защото не им е писала 6-ца...). Не казвам, че нещата, които се учат в училище не са нужни, но не трябва да се стимулира зубренето, както се прави в момента...
| ганка симеонова написа: | | antizub1r, това е най- тъпият въпрос . За какво ми е да уча еди- какво си.. | Защо ли винаги, когато хората не могат да отговорят на даден въпрос, го определят като тъп? Пък и някъде да съм използвал глагола "уча" - аз лично не виждам къде
| martosss написа: | Е, да, вярно е, аз също не обичам да зубря дати примерно, ама все пак трябва да знаеш какво празнуваме на 6-ти септември | Ама не и какво е станало на 18 Брюмер, нали? |
|
|
 |
_sssss Фен на форума
   гласове: 50
|
Пуснато на: Sat Sep 19, 2009 6:45 pm Заглавие: |
|
|
Аз не съм забелязала зубренето да се стимулира, въпреки че то развива паметта. Някои хора нямат кой знае колко добро логическо мислене, но това не ги прави безполезни! Има обасти, в които се ценят и други качества. Света не е Математика. А със старание всичко се постига.
PS. Ако те вълнува само една област и искаш да си тесен специалист - давай, но не се опитвай да налагаш мнението си на другите. |
|
|
 |
ObsCure Фен на форума

Регистриран на: 02 Jul 2007 Мнения: 990 Местожителство: Казанлък/Пловдив
  гласове: 28
|
Пуснато на: Sat Sep 19, 2009 7:11 pm Заглавие: |
|
|
Конформизмът уви се шири навсякъде,и не е тайна,че повечето хора записват Информатика или Право най-вече защото следват максимата "там е парата".И след това имаме случаи на "специалисти",които един Прозорец не могат да преинсталират,а представителите на другата спомената гилдия се славят с множество загубени дела.
От друга страна,ако родителите ти покриват разходите за следването е възможно да възникнат конфликти щом стане дума за областта,в която искаш да се развиваш и предмета,които биха те склонили да изучаваш(при вече споменатата финансова зависимост).Колкото до зубренето-Mechkov тук има право,сегашното устройство на оценъчната система дава предимство на количеството знания("колко можеш да кажеш") пред качеството("колко от съдържанието на казаното от теб е също така анализирано и готово за приложение").Разбира се,има изключения.Както между преподавателите и съответните учебни заведения. |
|
|
 |
antizub1r Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Sep 19, 2009 7:16 pm Заглавие: |
|
|
Абе, хора, вие четете ли? Къде съм казал, че съм "тесен специалист". Давам съвет да не гледате оценките, а да учите това, което ви харесва, но явно това не се нрави на някои хора...
| seppen написа: | | Някои хора нямат кой знае колко добро логическо мислене, но това не ги прави безполезни! | Това обаче едва ли ги прави по-полезни от други с развито такова. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Sat Sep 19, 2009 8:27 pm Заглавие: |
|
|
| antizub1r написа: | | И въпреки това съм против зубрачеството и бележкарството |
Не виждам нищо лошо в това да се стремиш към високи оценки. При положение, че с това до някаква степен се показва колко можеш и знаеш, то кой би искал да има 2-ки??? За да изкараш една бележка, ти сигурно си положил труд по предмета(примерно по рисуване си нарисувал една картина), така че дори и да не ти пишат отлична оценка, си положил усилия и си научил нещо, така че не смятам, че това е лошо. Друг е въпросът, че се преписва масово и не се оценява някой път обективно работата на учениците. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|