Регистрирайте сеРегистрирайте се

бг учител- отмиращ динозавър...

Иди на страница Предишна  1, 2

Форум за математика Форуми -> Форум за учители по математика
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
yaav
Начинаещ

Местожителство: Ring 0

МнениеПуснато на: Fri Aug 28, 2009 5:28 pm    Заглавие:

Последното което ще кажа е че винаги е имало кухи лейки и ще продължи да ги има самоче каточили взеха да стават доста, щото света в който живеем стимулира тяхното развитие и унищожава всеки който се опита да разроши този ред Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
Пафнутий
VIP

гласове: 54

МнениеПуснато на: Fri Aug 28, 2009 5:33 pm    Заглавие:

Извинявай, ама с тоя твои правопис бих се зачудил дали не приспадаш към тях. То, че има кухи лейки - има, но просто напоследък стават все повече и повече, но не трябва да виним за това учителите. Съмнявам се и за предишното поколение да не са се говорили какви ли не измишьотини колко е пропаднало и всякакви от това естество...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
yaav
Начинаещ

МнениеПуснато на: Fri Aug 28, 2009 5:34 pm    Заглавие:

По съветско време ме съмнява да се се говорили такива неща
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
martosss
VIP Gold

Местожителство: Somewhere over the rainbow
гласове: 213

МнениеПуснато на: Fri Aug 28, 2009 5:57 pm    Заглавие:

Тогава изключенията са ги пращали на специални места, от които не са се връщали. Laughing
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

Местожителство: софия
гласове: 298

МнениеПуснато на: Fri Aug 28, 2009 5:59 pm    Заглавие:

Така де - още преди две и половина хилядолетия Аристотел се е възмутил как може младите да са толкова прости, да не учат и да не зачитат традициите, че даже е и записал възмущението си, та да го четат идните поколения (ако могат де)… И в следващите … ами, да… две и половина хиляди години общо взето по всяко време възрастните са се панирали от същото нещо - как младите затъпяват. Цивилизацията и науката обаче се изхитряват да се развиват, напук на тия наблюдения и на логиката, че щом всяко поколение от Аристотел насам е по-тъпо от предишното, ние би трябвало да сме деградирали до амеби вече.
Върнете се в началото
pepspi
Начинаещ

гласове: 1

МнениеПуснато на: Sun Aug 30, 2009 6:24 pm    Заглавие:

yaav написа:
По съветско време ме съмнява да се се говорили такива неща

Хе, може би това ни е единствената придобивка от демокрацията - да си говорим, каквото искаме. Само, че приказките тенджера не пълни.
Върнете се в началото
mkmarinov
Напреднал

Местожителство: Враца
Репутация: 46.2Репутация: 46.2Репутация: 46.2Репутация: 46.2Репутация: 46.2
гласове: 32

МнениеПуснато на: Mon Aug 31, 2009 11:11 am    Заглавие:

^^^^
Много грешно! Без свобода на словото сме съвсем малко над хлебарките.

Повечето възрастни се панират, защото техните деца не изкарвали отлични оценки по всичко... Ами че това е невъзможно с "честни" средства, поне за 90% от учениците. Който от каквото се интересува - това научава, другото е зазубрено/преписано. Премногото материал пречи да се отсява полезното за всички от това предназачено за тези, които искат да се специализират.
Пример: за какво му е на някой, който ще става счетоводител, да знае какво аджеба са Лангерхансовите острови? В резултат не докосва биологията. А думите на учителя минават покрай ушите. Но къде пише какво (не) трябва да правиш като си счупиш ръката? Или при алкохолно натравяне?
Учениците нямат интерес към материала - това е естествено, не можеш да накараш някой насила да иска да научи нещо. А се изисква точно това от учителите.

Да си учител - това е хоби.
Върнете се в началото
pepspi
Начинаещ

МнениеПуснато на: Mon Aug 31, 2009 7:22 pm    Заглавие:

mkmarinov написа:
^^^^
Много грешно! Без свобода на словото сме съвсем малко над хлебарките.

Повечето възрастни се панират, защото техните деца не изкарвали отлични оценки по всичко... Ами че това е невъзможно с "честни" средства, поне за 90% от учениците. Който от каквото се интересува - това научава, другото е зазубрено/преписано. Премногото материал пречи да се отсява полезното за всички от това предназачено за тези, които искат да се специализират.
Пример: за какво му е на някой, който ще става счетоводител, да знае какво аджеба са Лангерхансовите острови? В резултат не докосва биологията. А думите на учителя минават покрай ушите. Но къде пише какво (не) трябва да правиш като си счупиш ръката? Или при алкохолно натравяне?
Учениците нямат интерес към материала - това е естествено, не можеш да накараш някой насила да иска да научи нещо. А се изисква точно това от учителите.

Да си учител - това е хоби.

Ако си гладен, едва ли ще ти бъде до това да говориш и тогава свободата на словото ще ти е нужно, колкото на хлебарките.

Повечето АМБИЦИОЗНИ , НО НЕПОСТИГНАЛИ НИЩО родители се панират от липсата на шестици. Виж, даже и не използвам твоите думи - отлични оценки.
А доколкото това, че има излишък от знания - да, може би. Но я си представи, че в същия онзи клас има и дете, което иска да учи медицина. Тогава какво се получава, ако учителят прецени, че няма нужда да спомене за ония острови?
И затова в основното образование се учи едно и също навсякъде. А след това - в гимназиалните класове, вече става профилиране.
Но и много седмокласници имат амбиции, че ще кандидатстват и знаят, че ще им трябва математика. И въпреки товате не слушат в часовете, а после ходят на частни уроци. Това защо???
А дотова да ти кажат, какво трябва да правиш, когато си счупиш ръката - и това може да научиш в училище. Поне в основното училище има часове за гражданска защита в ЧАС на Класа. Но дали учениците го слушат? Я се змисли!! Когато аз бях ученичка - имаше часове по НАЧАЛНО ВОЕННО ОБУЧЕНИЕ. Освен, че беше и военно, ни казваха и как да се оказва първа помощ. Но на някои им се стори излишно това обучение.
А може би има ученици, които изкарват поне 90%, че и повече, от отличните си оценки "честно".
Ако учителите успеят да накарат и учениците да приемат ученето като хоби - ей тогава ще е върхът!
Върнете се в началото
yaav
Начинаещ

МнениеПуснато на: Mon Aug 31, 2009 7:32 pm    Заглавие:

Всеки учи тва дето го влече... къв е смисала да уча някви сложни термини и и детайли за историята,биологията,психологията... тва е умряла раота, чудят са ко да измислят да се учи. Не виждам смисъл да се учи всичко с такива подробности ако всеки сам избираше точно с какво иска да се занимава от по малко възраст то тогава нещата със сигурност щяха да бъдят други Wink Аз например искам да се занимавам с програмиране и компютърна сигурност обаче уча сам от интернет и успявам ако някой иска да се научи не му трябва да ходи на училище или частни уроци. Според мене училището треа да е само за да се научат нещата които ти трябват в секидневието и после всеки да се специализира.
Върнете се в началото
Пафнутий
VIP

гласове: 54

МнениеПуснато на: Mon Aug 31, 2009 7:36 pm    Заглавие:

Целта на училището е не да те научи на занаят, а да ти богат набор от разнообразна информация, въз основа на който да избереш в каква област ще се специализираш. Който си мисли, че като завърши училище вече ще е готов специалист, жестоко се лъже.
yaav написа:
Всеки учи тва дето го влече... къв е смисала да уча някви сложни термини и и детайли за историята,биологията,психологията... тва е умряла раота, чудят са ко да измислят да се учи.
А някой да те кара да ги учиш? По-добре да ти преподават повече информация, от която да можеш да научиш това, което ти е интересно, отколкото да има по-малко информация, която да ти е недостатъчна...
yaav написа:
Не виждам смисъл да се учи всичко с такива подробности ако всеки сам избираше точно с какво иска да се занимава от по малко възраст то тогава нещата със сигурност щяха да бъдят други Wink
Ти сигурно от 1ви клас знаеше с какво ще се занимаваш, нали? Или дори от забавачката?
pepspi написа:

Но я си представи, че в същия онзи клас има и дете, което иска да учи медицина. Тогава какво се получава, ако учителят прецени, че няма нужда да спомене за ония острови?
Да, или пък, ако иска да става футболист и, не дай си Боже, учителят пропусне урока за правилото за комплиментарност на нуклеотидни бази в ДНК... Съсипва му кариерата просто :X
Върнете се в началото
pepspi
Начинаещ

МнениеПуснато на: Mon Aug 31, 2009 11:12 pm    Заглавие:

yaav написа:
... тва, дето .... къв ... смисала ... някви сложни... тва е ... раота, ... са ко .... Не виждам смисъл да се учи всичко с такива подробности ако всеки сам избираше точно с какво иска да се занимава от по малко възраст то тогава нещата със сигурност щяха да бъдят други Wink Аз например искам да се занимавам с програмиране и компютърна сигурност обаче уча сам от интернет и успявам ако някой иска да се научи не му трябва да ходи на училище или частни уроци. Според мене училището треа да е само за да се научат нещата които ти трябват в секидневието и после всеки да се специализира.

Е, ти ако внимаваше малко повече в часовете по български, може би, нямаше да допускаш толкова много грешки.
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

МнениеПуснато на: Sat Sep 19, 2009 12:05 pm    Заглавие:

http://frognews.bg/news_5856/
Върнете се в началото
Mechkov
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sat Sep 19, 2009 1:31 pm    Заглавие:

Миролюб написа:
А някой да те кара да ги учиш? По-добре да ти преподават повече информация, от която да можеш да научиш това, което ти е интересно, отколкото да има по-малко информация, която да ти е недостатъчна...

Е, то на мен са ми интересни само физиката, математиката и съвсем, съвсем, съвсем леко химията, билогията и литературата. Ама не мога да уча само физика и математика. Карат ме да уча и другите работи. Ако не ги уча, дипломата ми става на анал и съм прецакан много здраво, защото дипломата трябва за български университети. Аз не съм от най - големите гъзарчета, затова у чужбината сигурно няма да се ходи => принуден съм да зубря фактологии. А аз това не го умея. В края на миналата учебна година ме изпитват по химия на някакви генетични преходи. Попринцип трябва да си подготвен и да знаеш разните реакции, ама аз нали съм велик и реших да не ги уча=> задача, която с назубряне щях да направя за 5 минути, ми отне 40 минути логическо извеждане (на 5 от 6 процеса, но учителката ме знае, че съм хахо и ми писа 6). Образователната система подкрепя зубърите. Не можеш да учиш само това, което ти е интересно.
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Sat Sep 19, 2009 2:50 pm    Заглавие:

Еми и това е интересно да го учиш, да знаеш как стават хим. процеси, то има няколко основни реакции и като ги научиш после само сменяш буквите... не знам, за мен си е едно и също от 7-ми клас до края(като изключим извращението с въглеродните съединения, там доста се учи, ама... какво да се прави... приеми го като предизвикателство Smile Повечето от нещата, които се учат, са полезни, просто не го осъзнавате. Колкото по-рано го осъзнаете и започнете да учите по всичко, толкова по-добре. И ако няма време просто го учите колкото да мине номерът и така.
Върнете се в началото
antizub1r
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sat Sep 19, 2009 3:42 pm    Заглавие:

А колкото по-рано разберете, че не трябва да учите по всичко - толкова по-добре. Martosss, кажи ми каква е ползата да научиш всички тия формули (органичната химия) като е повече от ясно, че след 3 години нищо няма да помниш и не ме лъжи, че всичко си помниш, щото е просто невъзможно.И, според теб, като излезеш да си търсиш работа като програмист например, на кой ще обърнат повече внимание - на отличен ученик, който от 1- 12 клас е имал само 6,00 или на човек, който не е бил много силен като ученик, но за сметка на това е печелил медали по международни олимпиади по информатика. Мисля, че е ясно кой ще бъде предпочетен. Учете си каквото ви е интересно, защото и без това другото ще го забравите... Оставете ги на мира зубарите - като дойде време да се доказват в реалния живот, поради липсата на каквото и да е логическо мислене при тях, те просто ще бъдат смазани и никой няма да им обръща никакво внимание.
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Sat Sep 19, 2009 3:57 pm    Заглавие:

Хаха, еми забравил съм ги, даже всички не съм ги знаел, признавам си, но като покажеш малко заинтересованост няма да ти навреди. Това, че ти харесва информатиката е много добре, но трябва да знаеш и как е устроен светът, а не само как работи компютърът.
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

МнениеПуснато на: Sat Sep 19, 2009 4:00 pm    Заглавие:

martosss написа:
Хаха, еми забравил съм ги, даже всички не съм ги знаел, признавам си, но като покажеш малко заинтересованост няма да ти навреди. Това, че ти харесва информатиката е много добре, но трябва да знаеш и как е устроен светът, а не само как работи компютърът.

Very Happy
antizub1r, това е най- тъпият въпрос . За какво ми е да уча еди- какво си..
Върнете се в началото
Mechkov
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sat Sep 19, 2009 5:02 pm    Заглавие:

ганка симеонова написа:
martosss написа:

Very Happy

Аз не съм против тук - там някой интересен факт. Смятам, че имам добра обща култура за възрастта си и въпреки това съм любознателен. А към Мартос - както казах химията донякъде ми е интересна, и не, че не искам да запомням реакциите, за да ми е по - лесно, просто не мога да го направя. Химията ми харесва, защото в нея има логика, но също така не виждам смисъл от огромно количество информация, което трябва задължително да се научи. Затова едва 10% от информацията по история и география ми е интересна и мога да запомня само тия 10%. То е хубаво човек да има обща култура, ама насила да му набиват факти, които сигурно няма да са му интересни, е тъпо.
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Sat Sep 19, 2009 5:25 pm    Заглавие:

Е, да, вярно е, аз също не обичам да зубря дати примерно, ама все пак трябва да знаеш какво празнуваме на 6-ти септември Wink То колкото и да научиш след време винаги ти остават само тези 10%, така че колкото по-голяма част ти е интересна, толкова по-добре. А пък в най-лошия случай сядаш на някой заден чин и си учиш по информатика.
Върнете се в началото
antizub1r
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sat Sep 19, 2009 6:00 pm    Заглавие:

martosss написа:
Това, че ти харесва информатиката е много добре, но трябва да знаеш и как е устроен светът, а не само как работи компютърът.
Някъде да съм казал, че не знам тези неща?И въпреки това съм против зубрачеството и бележкарството(макар, че всеки го прави, но зависи от количеството, защото познавам хора, които дори псуват госпожата, защото не им е писала 6-ца...). Не казвам, че нещата, които се учат в училище не са нужни, но не трябва да се стимулира зубренето, както се прави в момента...
ганка симеонова написа:
Защо ли винаги, когато хората не могат да отговорят на даден въпрос, го определят като тъп? Пък и някъде да съм използвал глагола "уча" - аз лично не виждам къде Shocked
martosss написа:
Е, да, вярно е, аз също не обичам да зубря дати примерно, ама все пак трябва да знаеш какво празнуваме на 6-ти септември Wink
Ама не и какво е станало на 18 Брюмер, нали?
Върнете се в началото
_sssss
Фен на форума

гласове: 50

МнениеПуснато на: Sat Sep 19, 2009 6:45 pm    Заглавие:

Аз не съм забелязала зубренето да се стимулира, въпреки че то развива паметта. Някои хора нямат кой знае колко добро логическо мислене, но това не ги прави безполезни! Има обасти, в които се ценят и други качества. Света не е Математика. А със старание всичко се постига.

PS. Ако те вълнува само една област и искаш да си тесен специалист - давай, но не се опитвай да налагаш мнението си на другите.
Върнете се в началото
ObsCure
Фен на форума

Местожителство: Казанлък/Пловдив
гласове: 28

МнениеПуснато на: Sat Sep 19, 2009 7:11 pm    Заглавие:

Конформизмът уви се шири навсякъде,и не е тайна,че повечето хора записват Информатика или Право най-вече защото следват максимата "там е парата".И след това имаме случаи на "специалисти",които един Прозорец не могат да преинсталират,а представителите на другата спомената гилдия се славят с множество загубени дела.

От друга страна,ако родителите ти покриват разходите за следването е възможно да възникнат конфликти щом стане дума за областта,в която искаш да се развиваш и предмета,които биха те склонили да изучаваш(при вече споменатата финансова зависимост).Колкото до зубренето-Mechkov тук има право,сегашното устройство на оценъчната система дава предимство на количеството знания("колко можеш да кажеш") пред качеството("колко от съдържанието на казаното от теб е също така анализирано и готово за приложение").Разбира се,има изключения.Както между преподавателите и съответните учебни заведения.
Върнете се в началото
antizub1r
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sat Sep 19, 2009 7:16 pm    Заглавие:

Абе, хора, вие четете ли? Къде съм казал, че съм "тесен специалист". Давам съвет да не гледате оценките, а да учите това, което ви харесва, но явно това не се нрави на някои хора...
seppen написа:
Някои хора нямат кой знае колко добро логическо мислене, но това не ги прави безполезни!
Това обаче едва ли ги прави по-полезни от други с развито такова.
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Sat Sep 19, 2009 8:27 pm    Заглавие:

antizub1r написа:
И въпреки това съм против зубрачеството и бележкарството

Не виждам нищо лошо в това да се стремиш към високи оценки. При положение, че с това до някаква степен се показва колко можеш и знаеш, то кой би искал да има 2-ки??? За да изкараш една бележка, ти сигурно си положил труд по предмета(примерно по рисуване си нарисувал една картина), така че дори и да не ти пишат отлична оценка, си положил усилия и си научил нещо, така че не смятам, че това е лошо. Друг е въпросът, че се преписва масово и не се оценява някой път обективно работата на учениците.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Форум за учители по математика Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.