Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
jeo Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Aug 05, 2008 5:40 pm Заглавие: |
|
|
Аз лично не виждам парадокс
По тая логика, ако n клони към безкрайност, кое е по-голямо n или n+1, като уж и двете са +∞.
Тези редици са крайни. Друг е въпросът ако наистина в учебника е написано точно безкрайни. И да не вземем пари, можем да изкараме учебника от програмата  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Пафнутий VIP

гласове: 54
|
Пуснато на: Tue Aug 05, 2008 6:18 pm Заглавие: |
|
|
| jeo написа: | Аз лично не виждам парадокс
По тая логика, ако n клони към безкрайност, кое е по-голямо n или n+1, като уж и двете са +∞.
Тези редици са крайни. Друг е въпросът ако наистина в учебника е написано точно безкрайни. И да не вземем пари, можем да изкараме учебника от програмата  | Парадоксът се състои в това, че по този начин излиза, че има точно едно просто число, което не е вярно  |
|
|
 |
jeo Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Aug 05, 2008 6:23 pm Заглавие: |
|
|
Кой начин  |
|
|
 |
Пафнутий VIP

|
Пуснато на: Tue Aug 05, 2008 6:37 pm Заглавие: |
|
|
| jeo написа: | Кой начин  | [tex]n!-2,n!-3,.....n!-n!+1[/tex] при [tex]n[/tex], клонящо към безкрайност.Тогава [tex]n!-1[/tex] е единственото просто число  |
|
|
 |
jeo Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Aug 05, 2008 6:55 pm Заглавие: |
|
|
Абе пич, стига бе, какво значи в случая n да клони към безкрайност. Това е някакво число, било то и безкрайно голямо, при което редицата има n-1 члена.
Ако n клони към безкрайност, ми кажи кои са членовете на тая редица (n+1)!+2,(n+1)!+3,...,(n+1)!+n+1. Май всичките са ∞. Аз за такова число не знам. Ако пък има, според теб какво е просто или съставно. |
|
|
 |
Пафнутий VIP

|
Пуснато на: Tue Aug 05, 2008 7:54 pm Заглавие: |
|
|
| jeo написа: | Абе пич, стига бе, какво значи в случая n да клони към безкрайност. Това е някакво число, било то и безкрайно голямо, при което редицата има n-1 члена.
Ако n клони към безкрайност, ми кажи кои са членовете на тая редица (n+1)!+2,(n+1)!+3,...,(n+1)!+n+1. Май всичките са ∞. Аз за такова число не знам. Ако пък има, според теб какво е просто или съставно. |
Много добре знам какво е просто, какво е съставно. Освен това, както виждаш и аз питах как авторите си представят [tex]n![/tex] при [tex]n[/tex] клонящо към безкрайност. [tex]n!-2[/tex] се дели на [tex]2[/tex], [tex]n!-3[/tex] на [tex]3[/tex] или изобщо [tex]n!-i[/tex] се дели на [tex]i[/tex] за [tex]i\le n!-1 [/tex]. Така се получават безброй много поредни членове без прости числа. |
|
|
 |
jeo Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Aug 05, 2008 7:58 pm Заглавие: |
|
|
Знам та, че знаеш кое е съставно, кое е просто, ама n не може да клони към безкрай.
Тогава всичките ти тия числа n!-2, n!-3, ... на колко са равни, еми ∞, ама такова число няма. И тук те питах, ако според теб има, то какво е- просто или съставно. |
|
|
 |
Пафнутий VIP

|
Пуснато на: Tue Aug 05, 2008 8:07 pm Заглавие: |
|
|
| jeo написа: | Знам та, че знаеш кое е съставно, кое е просто, ама n не може да клони към безкрай.
Тогава всичките ти тия числа n!-2, n!-3, ... на колко са равни, еми ∞, ама такова число няма. И тук те питах, ако според теб има, то какво е- просто или съставно. | Разбрах какво ме попита Може би точно по този начин се доказва, че не е допустима тази операция. Като се замислиш по същия начин [tex]n^2[/tex] при [tex]n[/tex], клонящо към безкрайност не трябва да съществува  |
|
|
 |
Saposto_MM Напреднал

гласове: 67
|
Пуснато на: Tue Aug 05, 2008 8:09 pm Заглавие: |
|
|
| С нарастване на n се вижда, че явно простите числа оредяват. Мисля, че беше доказано, че почти всички естествени числа са съставни. |
|
|
 |
jeo Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Aug 05, 2008 8:14 pm Заглавие: |
|
|
| stanislav atanasov написа: | Като се замислиш по същия начин [tex]n^2[/tex] при [tex]n[/tex], клонящо към безкрайност не трябва да съществува  |
Еми реално погледнато не съществува. Друго е редица с общ член an=n2. Тогава а1=1, а2=4, ....
и вече lim an=+∞, при n->∞.
| MM написа: | | С нарастване на n се вижда, че явно простите числа оредяват. Мисля, че беше доказано, че почти всички естествени числа са съставни. |
"Почти всички" и все пак кои са повече. Еми никои- и простите и съставните са безброй много. Техният брой няма съотношение, ∞/∞ е неопределеност
Последната промяна е направена от jeo на Tue Aug 05, 2008 8:16 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Пафнутий VIP

|
Пуснато на: Tue Aug 05, 2008 8:15 pm Заглавие: |
|
|
| MM написа: | | С нарастване на n се вижда, че явно простите числа оредяват. Мисля, че беше доказано, че почти всички естествени числа са съставни. | Аз пък знам, че простите числа са "повече на брой" от точните квадрати (това разбира се е в по-общ смисъл ) |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Tue Aug 05, 2008 8:16 pm Заглавие: |
|
|
| MM написа: | | почти всички естествени числа са съставни. |
Това звучи гениално
 |
|
|
 |
Пафнутий VIP

|
Пуснато на: Tue Aug 05, 2008 8:25 pm Заглавие: |
|
|
| jeo написа: | | stanislav atanasov написа: | Като се замислиш по същия начин [tex]n^2[/tex] при [tex]n[/tex], клонящо към безкрайност не трябва да съществува  |
Еми реално погледнато не съществува. Друго е редица с общ член an=n2. Тогава а1=1, а2=4, ....
и вече lim an=+∞, при n->∞.
| MM написа: | | С нарастване на n се вижда, че явно простите числа оредяват. Мисля, че беше доказано, че почти всички естествени числа са съставни. |
"Почти всички" и все пак кои са повече. Еми никои- и простите и съставните са безброй много. Техният брой няма съотношение, ∞/∞ е неопределеност | Тука май беше въведено понятието ординалност, ако не се лъжа (чел съм го на английски).Известно е, че ординалността на реалните числа е по-голяма от тази на целите и тази на рационалните. И което е по-интересно ординалността на целите числа е [tex]\infty[/tex], т.е ординалността на реалните е повече от безкрайност  |
|
|
 |
Baronov Напреднал
  гласове: 39
|
Пуснато на: Fri Aug 08, 2008 12:41 pm Заглавие: |
|
|
Волен Сидеров, надявам се че бъзикаш с тоя парадокс.
За тези които още се чудят няма никакъв парадокс. Има огромна разлика между безкрайна редица и произволно дълга редица. Последното означава, че може да вземем колкото си искаме дълга, но крайна редица ( в случая от последователни съставни числа). Съмнявам се в учебник да пише такова нещо, но ако наистина пише трябва да е печатна грешка или нещо такова.
@martoss Може да ти изглежда странно, но наистина е така. Почти всички числа са съставни. Вероятността едно произволно избрано естествено число да е просто е 0 (без майтап). Простите числа наистина са в известен смисъл "повече" от точните квадрати. Сумата [tex] \sum_{n=1}^{\infty } \frac{1}{n^{2}} [/tex] е крайно число, докато сумата [tex] \sum_{n=1}^{\infty } \frac{1}{p} [/tex] (по всички прости числа) е безкрайност.
@stanislav atanasov. Ординалност е друго нещо. От тази гледна точка две множества имат равен брой елементи(по-точно казано една и съща мощност), ако съществува биекция(обратимо-еднозначно съответстие) между тях. По този начин всички множества, които могат да се наредят в редица(изброими множества) имат равен брой елементи(съществува очевидна биекция между такова множество и N). Тоест всички безкрайни множества от естествени числа имат една и съща мощност, включително простите и съставните. Тоест да се сравняват по този признак е безсмислено.
Интересно е, че рационалните числа имат същата мощност(на N), защото могат да се подредят в редица. Реалните числа от друга страна не могат да се подредят в редица и следователно имат по-голяма мощност от рационалните. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
|
Пуснато на: Fri Aug 08, 2008 1:16 pm Заглавие: |
|
|
| Baronov написа: | | @martoss Може да ти изглежда странно, но наистина е така. Почти всички числа са съставни. |
Това че са малко ми е пределно ясно, но тази вероятност да е чак 0 ми звучи прекалено, наистина може да клони към 0, защото е много малка, но все пак има прости числа Мен ми стана интересно с тия модули, нещо не им е наред, много изопачават нещата тия хора в тоя учебник  |
|
|
 |
Baronov Напреднал
|
Пуснато на: Fri Aug 08, 2008 1:38 pm Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | | Baronov написа: | | @martoss Може да ти изглежда странно, но наистина е така. Почти всички числа са съставни. |
Това че са малко ми е пределно ясно, но тази вероятност да е чак 0 ми звучи прекалено, наистина може да клони към 0, защото е много малка, но все пак има прости числа Мен ми стана интересно с тия модули, нещо не им е наред, много изопачават нещата тия хора в тоя учебник  |
Вероятността(ако съществува) е число. Не може да клони към нещо. Редиците клонят към разни работи, числата си стоят на едно място. Казвам ако съществува, защото вероятността в случая е граница на редица, която може да не съществува. В случая, обаче границата съществува и е равна на 0. Това, че има прости числа, не означава, че вероятността да се избере такова е > 0.
Това е все едно да кажеш, че лицето на отсечката е > 0, само защото има точки там. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Sun Aug 10, 2008 6:27 pm Заглавие: |
|
|
| Baronov написа: | | Това е все едно да кажеш, че лицето на отсечката е > 0, само защото има точки там. |
Е ми то по дефиниция точките имат безкрайно малка площ, така че дори и дадена отсечка да съдържа в себе си точки, то те нямат площ, защото това е все едно правоъгълник с размери "n" на "0", друг е въпросът, че щом има прости числа, макар и те да са нищожно малко количество спрямо останалите естествени числа, то има някаква вероятност, която е много близка до 0, но все пак не е 0, да се падне точно просто число, това е моята логика  |
|
|
 |
Пафнутий VIP

|
Пуснато на: Sun Aug 10, 2008 8:28 pm Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | | Baronov написа: | | Това е все едно да кажеш, че лицето на отсечката е > 0, само защото има точки там. |
Е ми то по дефиниция точките имат безкрайно малка площ, така че дори и дадена отсечка да съдържа в себе си точки, то те нямат площ, защото това е все едно правоъгълник с размери "n" на "0", друг е въпросът, че щом има прости числа, макар и те да са нищожно малко количество спрямо останалите естествени числа, то има някаква вероятност, която е много близка до 0, но все пак не е 0, да се падне точно просто число, това е моята логика  | Точката няма площ, тя има само координати. Това за простите числа-щом ти го казва Баронов- съгласяваш се и не питаш повече (вярно е)  |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Mon Aug 11, 2008 10:43 am Заглавие: |
|
|
| stanislav atanasov написа: | Точката няма площ, тя има само координати. Това за простите числа-щом ти го казва Баронов- съгласяваш се и не питаш повече (вярно е)  |
Мълчи малко сега, аз де не съм овца тука, та да правя и вярвам каквото някой ми каже, трябва да се обясним, да поспорим и чак тогава  |
|
|
 |
ferry2 Напреднал

гласове: 24
|
Пуснато на: Mon Aug 11, 2008 5:47 pm Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | | stanislav atanasov написа: | Точката няма площ, тя има само координати. Това за простите числа-щом ти го казва Баронов- съгласяваш се и не питаш повече (вярно е)  |
Мълчи малко сега, аз де не съм овца тука, та да правя и вярвам каквото някой ми каже, трябва да се обясним, да поспорим и чак тогава  |
Напълно съм съгласен! |
|
|
 |
jeo Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Aug 11, 2008 6:30 pm Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | | stanislav atanasov написа: | Точката няма площ, тя има само координати. Това за простите числа-щом ти го казва Баронов- съгласяваш се и не питаш повече (вярно е)  |
Въри спори тогава, не мисля, че ще излезеш прав. Но все пак трябва да опиташ нали? |
|
|
 |
Baronov Напреднал
|
Пуснато на: Mon Aug 11, 2008 7:43 pm Заглавие: |
|
|
Добре де, щом искате ще спорим. Моята логика е, че [tex]\frac{p_{k}}{k}[/tex] клони към 0, когато к клони към безкрайност ([tex]p_{k}[/tex] ) е броят на простите числа по малки от к. Според мен това е очевидно и не се нуждае от доказателство. Тъй като [tex]\frac{p_{k}}{k}[/tex] показва вероятността да изберем просто число от първите к числа. То границата към безкрайност показва вероятността да изберем просто от всички естествени числа. Това е моята логика.
А сега към спора. И аз обичам да споря за безсмислени неща. Обаче вие които казвате, че вероятността не е 0, то колкое тя. 0.0001 или 0.0000000001. Колко точно. Не ми казвайте, че клони към 0.
Вероятността е число, не може числото да клони към нещо. То си стои на едно място. Очевидно е ,че ако съществува тази вероятност то тя е 0.
Друг е въпросът дали съществува. Накарахте ме да се съмнявам за всичко вече.
Моля ви се вече не ми е смешно. Числата не клонят към нищо. |
|
|
 |
jeo Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Aug 11, 2008 8:23 pm Заглавие: |
|
|
| Baronov написа: | | Числата не клонят към нищо. |
Предните постове и аз това казвах  |
|
|
 |
Baronov Напреднал
|
Пуснато на: Mon Aug 11, 2008 8:34 pm Заглавие: |
|
|
| jeo написа: | | Baronov написа: | | Числата не клонят към нищо. |
Предните постове и аз това казвах  |
Евала. Поне някой е на моя страна в спора. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Tue Aug 12, 2008 12:25 am Заглавие: |
|
|
| jeo написа: | | Но все пак трябва да опиташ нали? |
Дам, аз трудно се отказвам Но като че ли вече наистина Баронов добре се доказа, а и на мен Теория на вероятностите не ми е силата(не че имам няква сила изобщо де, ако трябва да се сравнявам с някои други ) така че вече мисля че няма смисъл да продължаваме да си чешем езиците  |
|
|
 |
gdimkov Напреднал
    гласове: 17
|
Пуснато на: Fri Aug 22, 2008 12:04 pm Заглавие: |
|
|
| gaus написа: | Привет !
10=-1(mod11)
togava z=an.(-1)^n + an-1.(-1)^n-1..........+a0mod(11) (1)
=> odno zqlo 4islo se deli na 11 togava i samo togava , kogato
e v sila (1)
primer:
z=11.11=121=1.10^2+2.10^1+1 ,
ot (1) => z=1.(-1)^2+2.(-1)^1 +1 mod(11) => z=1-2+1mod(11)
ili z=0mod(11) |
Началота на доказателството е добро, но не е довършено.
По-точно казано имаме следното
10^n=1(mod 11) при n четно
и
10^n=-1(mod 11) при n нечетно.
В такъв случай 10^k.a_k=a_k (или -a_k)(mod 11). Оттук следва другата (еквивалентна) формулировка на признака за делене на 11.
Имаме едно n-цифрено число. Образуваме сумата
a_0 - a_1 + a_2 - a_3 + ... +(-1)^n.a_n.
Ако полученото число се дели на 11, то и изходното число се дели на 11.
Ясно е, че алгоритъмът работи, ако започнем от дргия край на числото. |
|
|
 |
gdimkov Напреднал
|
Пуснато на: Fri Aug 22, 2008 12:31 pm Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | | Baronov написа: | | Това е все едно да кажеш, че лицето на отсечката е > 0, само защото има точки там. |
Е ми то по дефиниция точките имат безкрайно малка площ, така че дори и дадена отсечка да съдържа в себе си точки, то те нямат площ, защото това е все едно правоъгълник с размери "n" на "0", друг е въпросът, че щом има прости числа, макар и те да са нищожно малко количество спрямо останалите естествени числа, то има някаква вероятност, която е много близка до 0, но все пак не е 0, да се падне точно просто число, това е моята логика  |
Къде е тази дефиниция за точа???????????2
В основата на геометрията лежат три обекта: точка, права и равнина. Никой не казва каво предстваляват тези обекти, а тхените свойства се задават от аксиомите. |
|
|
 |
gdimkov Напреднал
|
Пуснато на: Fri Aug 22, 2008 12:39 pm Заглавие: |
|
|
| Baronov написа: | Добре де, щом искате ще спорим. Моята логика е, че [tex]\frac{p_{k}}{k}[/tex] клони към 0, когато к клони към безкрайност ([tex]p_{k}[/tex] ) е броят на простите числа по малки от к. Според мен това е очевидно и не се нуждае от доказателство. Тъй като [tex]\frac{p_{k}}{k}[/tex] показва вероятността да изберем просто число от първите к числа. То границата към безкрайност показва вероятността да изберем просто от всички естествени числа. Това е моята логика.
А сега към спора. И аз обичам да споря за безсмислени неща. Обаче вие които казвате, че вероятността не е 0, то колкое тя. 0.0001 или 0.0000000001. Колко точно. Не ми казвайте, че клони към 0.
Вероятността е число, не може числото да клони към нещо. То си стои на едно място. Очевидно е ,че ако съществува тази вероятност то тя е 0.
Друг е въпросът дали съществува. Накарахте ме да се съмнявам за всичко вече.
Моля ви се вече не ми е смешно. Числата не клонят към нищо. |
Хм, хм, хм. Как [tex]\frac{p_{k}}{k}[/tex] клони към 0. Когато става дума за границата на частното на две (познати) редици или две функции и числителят и знаменателят клонят едновременно към ∞, това е неопределеност. В някои случаи тази неопределеност може да се разреши и резултатът е някое реално число или ∞. Понякога, говорейки нестрого, казваме, че двете безкрайности са от еднаква или от различни степени. Тук обаче случаят е съвсем друг и разсъжденията, свързани с граници не са приможими. |
|
|
 |
Baronov Напреднал
|
Пуснато на: Tue Sep 02, 2008 4:59 pm Заглавие: |
|
|
| gdimkov написа: |
Хм, хм, хм. Как [tex]\frac{p_{k}}{k}[/tex] клони към 0. Когато става дума за границата на частното на две (познати) редици или две функции и числителят и знаменателят клонят едновременно към ∞, това е неопределеност. В някои случаи тази неопределеност може да се разреши и резултатът е някое реално число или ∞. Понякога, говорейки нестрого, казваме, че двете безкрайности са от еднаква или от различни степени. Тук обаче случаят е съвсем друг и разсъжденията, свързани с граници не са приможими. |
Извинявай, ама нищо не разбирам. Какви неопределености, какви 5 лева? Какъв точно е случаят тук? Кои разсъждения са неприложими? Абе изобщо нищо май не разбрах. |
|
|
 |
gdimkov Напреднал
|
Пуснато на: Wed Sep 03, 2008 12:21 pm Заглавие: |
|
|
Въпросът е: можем ли твърдим, че [tex]lim_{k \to \infty } {p_k \over k}=0[/tex], където [tex]p_k[/tex] е броят на простите числа, които не надминават [tex]k[/tex]. Тук става дума за границата на числова редица, която представлява (почленно) частно на две числови редици, всяка от които клони към [tex]\infty [/tex].
Ще дам един пример. Нека [tex]P_m(x)=x^m+\cdots , \,Q_n(x)=x^n+ \cdots.[/tex]
Образуваме следните две числови редици: [tex]P_m(k),\, Q_n(k),\, k=1,\, 2,\, 3,\, \dots [/tex]. При [tex]k \to \infty [/tex] и двете редици клонят към безкрайност. Сега да разгледаме
[tex]L=lim_{k \to \infty}{P_m(k) \over Q_n(k)[/tex].
Както е известно: [tex] L=0,\,m<n;\,L=1,\,m=n;\,L=\infty ,\,m>n[/tex].
Ако правим паралел с [tex]lim_{k \to \infty } {p_k \over k}[/tex], то [tex]n=1[/tex] и съответно [tex]Q_1(x)=x[/tex]. Какво в такъв случай съответства на редицата [tex]\{p_k\}_{k=1}^{\infty }[/tex], за да можем да твърдим, че въпросната граница е 0.
Ако можем да докажем, че [tex]lim_{k \to \infty }p_k=p<\infty [/tex], въпросът е решен. А в противен случай?
С удоволствие ще си дам труда да прочета разсъждения написани с "лист и молив", които не включват изрази от рода: очевидно, че ...; ясно е, че; изглежда, че ...; струва ми се, че ... Така можем да си говорим на чашка кафе, а защо не и коняк. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети You cannot attach files in this forum Може да сваляте файлове от този форум
|
|