Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Fri Jul 17, 2009 8:18 am Заглавие: |
|
|
Вчера като си легнах(то беше днес) и продължих да си мисля по задачата, като че ли стигнах до решение. Ще използвам обаче координатите, които dgs е написал - [tex][\:x_1+2(x_2-x_1),\;\; y_1+2(y_2-y_1)\: ][/tex].
Очевидно е, че в началото координатите на скакалците се различават с 1 от координатите на целта(или по абсцисата, или по ординатата). Освен това трябва да забележим, че към старите координати прибавяме четно число единици, откъдето координатите остават цели числа и освен това запазват своята четност(дават остатък 1 при деление с 2).
Оттук може да се заключи, че скакалците никога няма да стигнат до целта, защото винаги ще са на нечетно число единици разстояние от нея. 
Последната промяна е направена от martosss на Fri Jul 17, 2009 9:21 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
krainik Фен на форума
  гласове: 44
|
Пуснато на: Fri Jul 17, 2009 8:38 am Заглавие: |
|
|
Абе, няма ли да се научите, че се пише абсциСа? @Марто- можеш ли да докажеш, че това са точни координати на скакалеца след прескачането на другия скакалец?
ПП Оправи си го това с абциЗата, ама не на всечките места ;]
Последната промяна е направена от krainik на Fri Jul 17, 2009 11:59 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
|
Пуснато на: Fri Jul 17, 2009 9:21 am Заглавие: |
|
|
| krainik написа: | | Абе, няма ли да се научите, че се пише абсциСа? @Марто- можеш ли да докажеш, че това са точни координати на скакалеца след прескачането на другия скакалец? |
еми точните координати са, разбира се, няма да се лъжем я! - имаш два случая - x1<x2 и x1>x2. И в двата случая се получава горното. Аналогично за у. |
|
|
 |
112358-1,618-3,14 Начинаещ

гласове: 1
|
Пуснато на: Fri Jul 17, 2009 11:33 pm Заглавие: |
|
|
| dgs написа: | Скакалците почнаха да играят на прескочи-кобила по следния начин:
скакалецът скача, преминава над друг скакалец и се приземява по права линия на същото разстояние от другия скакалец, на което се е намирал преди скока. |
+
| dgs написа: | Предлагам да го променим за известно време така (уж за да е по-лесно, пък после да се върнем на първоначалния вариант)
1. Посоките в които скачат скакалците са успоредни на страните на квадрата, т.е. (засега) те не могат да скачат по диагонал.
2. Скакалеца прави винаги скок с дължина два пъти страната на квадрата, независимо дали пред него има "кобила" или няма. |
От горните два цитата може да се заключи, че martosss е прав, като казва:
| martosss написа: | | Оттук може да се заключи, че скакалците никога няма да стигнат до целта |
Мисля си така, защото от двете условия следва, че скакалците НЕ могат да завиват ("преминава над друг скакалец и се приземява по права линия на същото разстояние от другия скакалец"+"т.е. (засега) те не могат да скачат по диагонал.") - не могат да направят завой. Следователно за да стигнат до последния ъгъл на квадрата трябва или да тръгнат право към него, или да тръгнат в обратна посока и да играят на "прескочи кобила" 40000км(земната обиколка) минус 20 см (страната на квадрата) .
Те не могат да тръгнат точно към последния ъгъл защото няма скакалец, който да е позициониран м/ду друг скакалец и четвъртия ъгъл. Т.Е. - в която посока им е първият скок - натам ще си заминат. А те НЕ могат да скочат с първия си скок към четвъртия ъгъл.
ПС: При този вариант (без диагонали) май винаги единият скакалец ще си остане сам.
Имам няколко въпроса към условието.
1/ Те винаги скачат един след друг и НЕ може в дадена врътка някой от скакалците да НЕ е скачал, нали?
2/ Как са се развили първите 2 скока? Кой скакалец накъде е скачал?
Нека приемем, че квадратът е позициониран така, че долната му основа да е успоредна на долната (и горната) страна на монитора.(Така ако продължим страните му, те ще сключат прави ъгли със страните на мониторите ни).3-те скакалеца са разположени в долните два ъгъла и в горния ляв (като използвания вече чертеж - да не го променяме). Как започват скоците си? (скакалците ще ги означа така:долу-дясно - А; долу-ляво - B; горе-ляво - C; горе-дясно - няма скакалец).
Има няколко варианта за първите 2 скока:
1/ А прескача B ; С прескача В
2/ А прескача В ; В прескача С
3/ А прескача С (диагонално - вече сме с диагоналите) ; В прескача С
4/ В прескача А ; С прескача А (по диагонал)
5/ В прескача С ; А прескача С (диагонал)
6/ С прескача А (диагонал) ; В прескача А
7/ С прескача В ; В прескача А
8/ С прескача В ; А прескача В
По кой от всички варианти да се решава или да мислим по всички?
А този чертеж:
Според мен е грешен, защото скакалците НЕ спазват реда, по който са започнали да скачат.
Ето и първите им скоци: червената точка е моят А ; зелената - В ; синята - С
1-ви скача А
2-ри скача С
3-ти скача С (пак той)
Има ли значение дали си спазват реда и има ли РЕД на скоковете въобще? |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Fri Jul 17, 2009 11:46 pm Заглавие: |
|
|
| ge0rg1 написа: | | dgs написа: |
2. Скакалеца прави винаги скок с дължина два пъти страната на квадрата, независимо дали пред него има "кобила" или няма. |
|
Гочо, ти май си цитирал нещо, без да проумееш значението му. Второто условие на dgs гласи, че скакалецът може да скача и сам, просто ей така му щъква, че е гладен, и тръгва към близката ливада да пасе. Условието е, както dgs е написал, скокът му да е с дължина, два пъти по-голяма от дължината на квадрата. Това значи, че единият скакалец, примерно този в горния ляв ъгъл, може да реши, че му се скача нагоре, и да тръгне нагоре, движейки се със скорост 2м/скок ( допускам, че страната на квадрата е 1м), като винаги се движи с тази скорост, независимо дали на пътя му ще се изпречи друг скакалец.
Надявам се да си разбрал забележката ми.
Бързам да уточня, че това е само лесният вариант на задачата, докато ние с dgs коментирахме и "трудния", тоест истинския вариант, при който по аналогичен начин се достига до извода, че никой от скакалците не може да достигне 4-тия връх.
Впрочем dgs беше казал, че ще отсъства дълго време, така че не се надявай да ти отговори скоро.  |
|
|
 |
112358-1,618-3,14 Начинаещ

гласове: 1
|
Пуснато на: Sat Jul 18, 2009 12:08 am Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | | ge0rg1 написа: | | dgs написа: |
|
Гочо, ти май си цитирал нещо, без да проумееш значението му. Второто условие на dgs гласи, че скакалецът може да скача и сам, просто ей така му щъква, че е гладен, и тръгва към близката ливада да пасе. Условието е, както dgs е написал, скокът му да е с дължина, два пъти по-голяма от дължината на квадрата. Това значи, че единият скакалец, примерно този в горния ляв ъгъл, може да реши, че му се скача нагоре, и да тръгне нагоре, движейки се със скорост 2м/скок ( допускам, че страната на квадрата е 1м), като винаги се движи с тази скорост, независимо дали на пътя му ще се изпречи друг скакалец.
Надявам се да си разбрал забележката ми.
Бързам да уточня, че това е само лесният вариант на задачата, докато ние с dgs коментирахме и "трудния", тоест истинския вариант, при който по аналогичен начин се достига до извода, че никой от скакалците не може да достигне 4-тия връх.
Впрочем dgs беше казал, че ще отсъства дълго време, така че не се надявай да ти отговори скоро.  |
Не съм го включил към първоначалния скок това условие, но съм го включил в решението си - казал съм, че един скакалец ще остане сам, но не съм му забранил да скача
Но сам скакалец няма да я докара до 4-тия ъгъл...
Това условие е много разтегливо и утре (като стана на обяд ) ще си поиграя с него...
ПС: оффф... Толкова съм разконцентриран и уморен след днешната тренировка, че си изтрих мнението, вместо да го поправя . Утре ще пиша, че взех глупости да правя... . |
|
|
 |
Deli1 Редовен

гласове: 13
|
Пуснато на: Sat Jul 18, 2009 9:21 am Заглавие: |
|
|
Ех,да бях скакалец,щях да дам отговор на всичките ви въпроси!  |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Sat Jul 18, 2009 6:32 pm Заглавие: |
|
|
| Deli1 написа: | Ех,да бях скакалец,щях да дам отговор на всичките ви въпроси!  |
Не вярвам. Най малкото, че нямаше да можеш да пишеш на компютър.  |
|
|
 |
Deli1 Редовен

гласове: 13
|
Пуснато на: Sat Jul 18, 2009 6:46 pm Заглавие: |
|
|
| E,ти интелигентен скакалец не си ли виждал. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|