| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Jacky Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Jun 26, 2009 6:23 pm Заглавие: |
|
|
| m_ilen написа: | | Самият факт, че много от задачите на теста са взети от сборник на частна школа за подготовка, говори колко "много" горе от министерството ги интересува какво и как се изучава в училище, за тях е важно да направят реклама на тая школа, а за децата както виждаме не им пука. | Ще съберете ли кураж да кажете коя е школата?
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Fri Jun 26, 2009 6:45 pm Заглавие: Re: Въпрос? |
|
|
| Bobkataaaaa написа: | Приятели, някой може ли да ми каже отговора на задача 22, защото аз получих В)5, а отговора от ключа с отговори на МОН пише, че е А)4 ?  |
А4 е верен отговор
|
|
|
 |
katrin_vt Начинаещ

гласове: 2
|
Пуснато на: Sat Jun 27, 2009 2:31 pm Заглавие: |
|
|
Аз ще имам около 90-92 точки
Не можах да реша само 43та, просто нищо не мога да се сетя, иначе останалите ми грешки са много глупави.
Та ако може някой да обясни 43та, ще съм благодарна : )
|
|
|
 |
katrin_vt Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Jun 27, 2009 2:58 pm Заглавие: |
|
|
ама всъщност аз я намерих, тя била същатат като 45. от 2007 година, и не е трудна...ама кой да се сети..
|
|
|
 |
estoyanovvd Фен на форума

гласове: 67
|
Пуснато на: Sat Jun 27, 2009 4:12 pm Заглавие: |
|
|
За 45-та. Първо докажете, че [tex]\angle DFB=\angle EDF=90^{0}[/tex]. След това вземете средата М на отсечката EF и докажете, че триъгълникът PMD е равнобедрен(свойство на медианата към хипотенузата!), а после спуснете височината DH към основата му(тя се явява и ъглополовяща на ъгъл PDM!). После докажете, че [tex]\angle EDH=\angle MDF=\angle MFD=x[/tex] и най-накрая, като използвате, че [tex]\angle EDP=\angle DBC=54^{0}[/tex](по условие!), намерете x от равенствата [tex]54^{0}+x=\angle HDP=\angle HDM=90^{0}-2x[/tex]. Тогава [tex]\angle DEP=\angle BFE=90^{0}+x=102^{0}[/tex].
| Description: |
|
| Големина на файла: |
17.44 KB |
| Видяна: |
3013 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Sat Jun 27, 2009 5:07 pm Заглавие: |
|
|
| estoyanovvd написа: | | За 45-та. Първо докажете | На тест думата докажете е излишна Вече има "съобразете"
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Sat Jun 27, 2009 5:36 pm Заглавие: |
|
|
Е, да де, по време на теста наистина може и да се съобразят нещата. Между другото това изобщо не е за пренебрегване! Ние проведохме пробен изпит и една от задачите беше горе долу такава като тая - трябваше да се намери големината на някакъв ъгъл, който от чертежа очевидно беше прав, но ви е бедна фантазията какви отговори бяха написали учениците!!! Тя беше със свободен отговор. Значи като се почне от 180 и се мине през 160, 145, 80, 70 та се стигне до 45!!!
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Sat Jun 27, 2009 6:05 pm Заглавие: |
|
|
И все повече ще ни бедна фантазията, Стоянов
Ако ми покажете учебник, в който има задача от тип 49 или логическа задача, свалям шапка..
Коментарът е излишен..
|
|
|
 |
gvateva Редовен

гласове: 12
|
Пуснато на: Sat Jun 27, 2009 6:40 pm Заглавие: |
|
|
| В Бургас проверките приключиха тази сутрин. Най-високият резултат е 97 точки. ( тук и аз свалям шапка, браво на детето). Масовката е 35-40 точки. Има и работи с по-малко от 10 точки. Въпросът ми е, дава ли този тест реална оценка за реалните знания на масовия ученик и за работата, която учителите са свършили с тях?
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Sat Jun 27, 2009 7:00 pm Заглавие: |
|
|
Абе, хора, вие освен да намирате кусури друга работа нямате ли си?! Немога да разбера какъв ви е проблема? За прекалено компетентни ли се взехте, кво ли?! Що да няма и трудни задачи в теста, които не са се уж учили в училище? Все пак теста е еднакъв за всички, нали?! Вие от къде знаете какво точно правят учителите с учениците си в час? И от къде накъде да няма нормални задачи? Напротив, повечето са такива! Нямам думи просто! Един нормален тест да дадат и вие да го оплювате!!!
|
|
|
 |
mkmarinov Напреднал
      гласове: 32
|
Пуснато на: Sat Jun 27, 2009 7:00 pm Заглавие: |
|
|
Когато аз бях кандидатгимназист, задачите бяха съвсем малко по-сложни... И бяха 10 пъти по-малко.
Не мисля, че ако навремето бях правил този тест, щях да имам повече от 70 точки (а имах оценка 5.83).
Може повечето задачи да са клишета с допълнителни построения наблъскани в главите на седмокласниците в час (прибягнах до синусова теорема за някои от геометричните)... Но този изпит според мен няма общо с реалността!
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Sat Jun 27, 2009 7:02 pm Заглавие: |
|
|
| mkmarinov написа: | Когато аз бях кандидатгимназист, задачите бяха съвсем малко по-сложни... И бяха 10 пъти по-малко.
Не мисля, че ако навремето бях правил този тест, щях да имам повече от 70 точки (а имах оценка 5.83).
Може повечето задачи да са клишета с допълнителни построения наблъскани в главите на седмокласниците в час (прибягнах до синусова теорема за някои от геометричните)... Но този изпит според мен няма общо с реалността! |
Абсолютно вярно! Според теб!!!
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Sat Jun 27, 2009 7:09 pm Заглавие: |
|
|
Пак ли трябва да си припомняме каква е целта на обучението?!
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Sat Jun 27, 2009 7:38 pm Заглавие: |
|
|
| estoyanovvd написа: | Пак ли трябва да си припомняме каква е целта на обучението?!  |
И каква е целта?
|
|
|
 |
krainik Фен на форума
  гласове: 44
|
Пуснато на: Sat Jun 27, 2009 7:53 pm Заглавие: |
|
|
| Не да се научим да решаваме задачи, които просто са стандартни и не изискват никаква логическа мисъл,а просто набити в нашата глава метода, но да се научим да разсъждаваме...
|
|
|
 |
citozol Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Jun 27, 2009 8:06 pm Заглавие: |
|
|
| Здравейте.Много ще ви бъда благодарен,ако ми решите 40 задача.
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Sat Jun 27, 2009 8:16 pm Заглавие: |
|
|
| krainik написа: | | Не да се научим да решаваме задачи, които просто са стандартни и не изискват никаква логическа мисъл,а просто набити в нашата глава метода, но да се научим да разсъждаваме... |
Съжалявам, че все още не можеш да преживееш модулното неравенство
|
|
|
 |
krainik Фен на форума
|
Пуснато на: Sat Jun 27, 2009 8:19 pm Заглавие: |
|
|
| Каза човекът, който ме атакува абсолютно безпочвено в 2 различни теми...
|
|
|
 |
gvateva Редовен

|
Пуснато на: Sat Jun 27, 2009 8:32 pm Заглавие: |
|
|
| estoyanovvd написа: | Абе, хора, вие освен да намирате косури друга работа нямате ли си?! Немога да разбера какъв ви е проблема? За прекалено компетентни ли се взехте, кво ли?! Що да няма и трудни задачи в теста, които не са се уж учили в училище? Все пак теста е еднакъв за всички, нали?! Вие от къде знаете какво точно правят учителите с учениците си в час? И от къде накъде да няма нормални задачи? Напротив, повечето са такива! Нямам думи просто! Един нормален тест да дадат и вие да го оплювате!!!  |
Нямам проблем г-н Стоянов. Не съм казала, че има кУсури в теста. И все пак Вие не отговорихте на наистина компетентните ми въпроси. Рядко влизам в безпочвена полемика и сега няма да го направя.
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Sat Jun 27, 2009 8:46 pm Заглавие: |
|
|
| Да! Дава абсолютно реална представа!!! Защо да не дава? Би ли се обосновала?
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Sat Jun 27, 2009 8:47 pm Заглавие: |
|
|
| krainik написа: | | Не да се научим да решаваме задачи, които просто са стандартни и не изискват никаква логическа мисъл,а просто набити в нашата глава метода, но да се научим да разсъждаваме... |
Абсолютно точно и ясно!!!
|
|
|
 |
gvateva Редовен

|
Пуснато на: Sat Jun 27, 2009 9:01 pm Заглавие: |
|
|
| estoyanovvd написа: | | Да! Дава абсолютно реална представа!!! Защо да не дава? Би ли се обосновала? |
Тогава как си обяснявате следните случаи, при това не единични. Ученикът няма нито една вярно решена задача за една точка, а само една грешна от последните, за три точки... при това без да е решавал на чернова. И нормално ли е 16% да е за тройка... а сега чувам, че дори и по-малко.... и съпоставими ли са по трудност двата теста, този по БЕЛ, с този по математика? Не се оплаквам от трудните задачи, но не искам обществото да остава с впечатлението, че учителите по математика по-малко работят от тези по БЕЛ. И не мога да се примиря с факта, че проверявам отговори, а не и пътят до тяхното достигане. Къде е грешката в разсъжденията ми?
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Sat Jun 27, 2009 9:07 pm Заглавие: |
|
|
| gvateva написа: | | estoyanovvd написа: | | Да! Дава абсолютно реална представа!!! Защо да не дава? Би ли се обосновала? |
Тогава как си обяснявате следните случаи, при това не единични. Ученикът няма нито една вярно решена задача за една точка, а само една грешна от последните, за три точки... при това без да е решавал на чернова. И нормално ли е 16% да е за тройка... а сега чувам, че дори и по-малко.... и съпоставими ли са по трудност двата теста, този по БЕЛ, с този по математика? Не се оплаквам от трудните задачи, но не искам обществото да остава с впечатлението, че учителите по математика по-малко работят от тези по БЕЛ. И не мога да се примиря с факта, че проверявам отговори, а не и пътят до тяхното достигане. Къде е грешката в разсъжденията ми? |
Абсолютно права си. Тестът не дава реална представа, не и в този формат като изпит.
|
|
|
 |
citozol Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Jun 27, 2009 9:27 pm Заглавие: |
|
|
ОТНОВО МОЛЯ.НЯКОЙ АКО МОЖЕ ДА МИ РЕШИ ЗАДАЧА 40 ТЕСТА.
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Sat Jun 27, 2009 11:05 pm Заглавие: |
|
|
| gvateva написа: | | estoyanovvd написа: | | Да! Дава абсолютно реална представа!!! Защо да не дава? Би ли се обосновала? |
Тогава как си обяснявате следните случаи, при това не единични. Ученикът няма нито една вярно решена задача за една точка, а само една грешна от последните, за три точки... при това без да е решавал на чернова. И нормално ли е 16% да е за тройка... а сега чувам, че дори и по-малко.... и съпоставими ли са по трудност двата теста, този по БЕЛ, с този по математика? Не се оплаквам от трудните задачи, но не искам обществото да остава с впечатлението, че учителите по математика по-малко работят от тези по БЕЛ. И не мога да се примиря с факта, че проверявам отговори, а не и пътят до тяхното достигане. Къде е грешката в разсъжденията ми? |
Доколкото разбрах Вие твърдите, че теста по математика е по-труден от този по БЕЛ, нали? Също така, че учителите по математика работят не по-малко от тези по БЕЛ. В същото време, въпреки, че се скъсват от работа, има ученици, които имат двойки и измислени тройки при положение, че поне 40 процента от задачите са точно по учебния материал! И по-добре ли ще се чувствате ако теста беше прекалено прост и обществото остане с впечатлението, че учителите по математика работят много повече от тези по БЕЛ?! И незнам защо си мислите, че е по-лесно за учениците да налучкат отговорите на трудните задачи отколкото на лесните? Или намеквате, че са преписвали? А на изпит със задачи за решаване няма да имат тази възможност? Честно казано, не ми е ясно защо смятате другите държави за по-загубени от нас?! Не виждам никакво доказателство в полза на този аргумент!
|
|
|
 |
gvateva Редовен

|
Пуснато на: Sat Jun 27, 2009 11:33 pm Заглавие: |
|
|
"Мания за величие".... добре, че съм уравновесен човек, който иска свободно да изкаже мнението си ... и не влизам в многословна война... Успех!
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Sun Jun 28, 2009 9:07 am Заглавие: |
|
|
Ватева, съжалявам за отр. вот, после ще го поправя. Беше за човека, над последния ти пост.
Стоянов, всеки има право на мнение и не ми е ясно, какво те нервира?
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Sun Jun 28, 2009 9:47 am Заглавие: |
|
|
| citozol написа: | | Здравейте.Много ще ви бъда благодарен,ако ми решите 40 задача. |
Нека L е среда за AD=>LBMD е успоредник=>[tex]LB//DM; AN\bot DM=>AN\bot LB [/tex]
От прaвоъгълния [tex]AND=>AL=LN=>\Delta ALN-[/tex]равнобедрен. [tex]AN\bot LP=>LP-[/tex] медиана. Тогава LB се явява симетрала за AN=>[tex]ABN-[/tex]равнобедрен=>[tex]BN=AB=4,4=>S=4,4.6=26, 4[/tex]
| Description: |
|
| Големина на файла: |
28.38 KB |
| Видяна: |
2760 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
nara Начинаещ
|
Пуснато на: Sun Jun 28, 2009 12:28 pm Заглавие: |
|
|
Г-н Стоянов , може би е нормален за състезание по математика между математически гимназии или паралелки, които са имали ПОНЕ по 6-7 часа математика седмично от 5 клас нагоре. Не мога да се съглася обаче, че е нормален за масовите училища и паралелки, където времето не стига дори да се затвърдят основни знания и умения.
Съгласна съм с двете Ганки , че няма да намерите в учебниците по-голямата част от задачите в теста( или равностойни на тях по трудност и вид)
|
|
|
 |
krainik Фен на форума
|
Пуснато на: Sun Jun 28, 2009 12:36 pm Заглавие: |
|
|
| Значи, именно по този начин се отсяват т.нар зубари, които просто научават всички методи в учебника и решават задачите без изобщо да мислят, от тези, които расъждават и наистина имат заложби да решават задачи.Както беше казано, задачите са еднакви за всички, нали? Относно това за МГ-тата и за 6,7 часа по математика - е, ти да не очакваш, че те нямаше да се справят по-добре от останалите и на по-лесен тест?
|
|
|
 |
|