Регистрирайте се
За Националния кръг :?
Иди на страница Предишна 1, 2
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
martin.nikolov Напреднал

гласове: 21
|
Пуснато на: Mon Jun 01, 2009 10:17 pm Заглавие: |
|
|
| ins- написа: | | Не ми се търси, но ако използваш google би могъл да намериш това, което те интересува. |
Как?!
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
ins- Фен на форума

Регистриран на: 03 Oct 2007 Мнения: 567 Местожителство: Роман, София
  гласове: 28
|
Пуснато на: Mon Jun 01, 2009 10:22 pm Заглавие: |
|
|
| http://en.wikipedia.org/wiki/Elliptic_curve e първото, което ми попадна, когато написах elliptic curve ... можеш да комбинираш с equation и number theory ... ако наистина те интересува - ще намериш информация, а има хора тук, които вероятно са по-запознати, ако не намериш - попитай и в други форуми, а си има и книги, библиотеки и т.н.
|
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

|
Пуснато на: Mon Jun 01, 2009 10:25 pm Заглавие: |
|
|
| ins- написа: | | http://en.wikipedia.org/wiki/Elliptic_curve e първото, което ми попадна, когато написах elliptic curve ... можеш да комбинираш с equation и number theory ... ако наистина те интересува - ще намериш информация, а има хора тук, които вероятно са по-запознати, ако не намериш - попитай и в други форуми, а си има и книги, библиотеки и т.н. |
Аз много добре знам каво са елиптичните криви. Даже смятам, че знам много за тях. Въпроса ми беше как дадената задача се свързва с елиптичните криви.
|
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Tue Jun 02, 2009 9:31 am Заглавие: |
|
|
| ins- написа: | Ще станат много задачи една след друга и се губи смисъла ... затова, но щом искате - пускам я. Задачата е следната:
За кои цели стойности на [tex]m[/tex] израза: [tex]7m^2 + 10m - 8[/tex] е точен квадрат на цяло число?
Публикувана е в рубриката "Задачи" на списание "Математика и информатика" през 1996 с автор Емануил Ясиновий - Арад, Израел. Беше решена грешно от Иван Тонов, известен български математик, от който съм виждал много добри задачи.
След това я публикувах като студент в списание "Математически форум", където отново беше некоректно решена отново.
За задачата знам, че може да се реши с уравнение на Пел, а и вероятно с елиптични криви, но не ги познавам като материал. Доказвал съм, че има безброй много решения и съм намирал формули за тях, но така и не успях да обединя намерените формули в една.
А kazakov111 призна грешката си, но не е имал време да го напише. |
Това е доста интересна тема и може би ins има право. Значи, съвсем скоро четох за елиптичните криви
Сега нямам време, защото отивам на работа, но довечера ще пусна нещо по темата, която четох. Много е интересна
Лично аз не съм запозната с тях, но статията ми направи впечатление.
|
|
|
 |
dgs Редовен
    гласове: 13
|
Пуснато на: Wed Jun 03, 2009 10:29 am Заглавие: |
|
|
| ins- написа: | Имам леки съмнения, че при така поставеното условие задачата е неопределена и затова е толкова трудна за решаване. Ако това бъде доказано - пак се брои за решение. А kazakov111 имаше нещо друго в предвид вероятно, а не че триъгълниците са еднакви ...
Извинявам се ... вероятно си е определена, защото бях доказал преди време с помощта на алгебрични средства, че задачата има < 4 решения. |
Има елементарен пример за конкретни A и B, при който има четири различни решения лесно построими с линийка и пергел.
Примера е описван във форума за сходно построение, но става за задачата:
1. Дадени са окръжност k(O, r) и отсечка AB. Да се построят с линийка и пергел всички точки от окръжността М, за които правата OM e ъглополовяща на <AMB.
|
|
|
 |
ins- Фен на форума

|
Пуснато на: Wed Jun 03, 2009 9:31 pm Заглавие: |
|
|
| dgs, не можах да разбера идеята ти. бях стигнал до уравнение от 4-та степен, което определяше ситуацията, като пиша все бързам и по-точно е да се каже ≤ 4 решения.
|
|
|
 |
dgs Редовен
    гласове: 13
|
Пуснато на: Wed Jun 03, 2009 11:23 pm Заглавие: |
|
|
Примера е със следните изисквания за точките A и B :
1. A и B са вътре в кръга
2. OA=OB
3. O, A и B не лежат на една права, т.е. през тия три точки може да се построи "втора" окръжност
4. Тая "втора" окръжност е достатъчно голяма и пресича първоначалната окръжност в две точки
Е, ако за конкретни A и B са изпълнени тия условия 1.2.3.4., то имаме четири отделни решения, т.е. има лесно построими четири различни точки M1, M2, M3 и M4 лежащи на първоначалната окръжност, които са решение на задачата.
Т.е.:
OM1 е ъглополовяща на <AM1B
OM2 е ъглополовяща на <AM2B
OM3 е ъглополовяща на <AM3B
OM4 е ъглополовяща на <AM4B
Тоя пример е от следната задача:
Дадена е окръжност. Дадени са две точки A и B вътре в окръжността. Да се построи вписан в окръжността равнобедрен триъгълник, такъв че, A и B да лежат на двете бедра на триъгълника.
И съответно примера е, че ако са изпълнени условията по-горе 1.2.3.4., то лесно се построяват четири такива триъгълника.
Аз лично съм малко скептичен че четирите решения ще следват от някакво уравнение от четвърта степен (разбира се може и да бъркам). По съм склонен да мисля, че четирите решения идват от две криви от втора степен (които трябва да намерим) и че решенията са пресечните точки (ако има такива) на тези криви с окръжността. А самите криви задължително минават през центъра на окръжността.
Поне така ми изглежда че стоят нещата при равнобедрения триъгълник.
Даже си мисля, за някакви сечения на повърхнини от втора степен и техните проекции ... ама нямам достатъчно капацитет за такива неща. За мое съжаление, всичко съм забравил и мога да се занимавам само любителски. ... Язък за шестиците при Иванова и Андрейчин, пък и не само за тия при тях.
|
|
|
 |
krainik Фен на форума
  гласове: 44
|
Пуснато на: Fri Jun 05, 2009 9:28 am Заглавие: |
|
|
| ганка симеонова написа: |
Сега нямам време, защото отивам на работа, но довечера ще пусна нещо по темата, която четох. Много е интересна
Лично аз не съм запозната с тях, но статията ми направи впечатление. | Довечера мина, а лекцията я няма?
|
|
|
 |
zdrico Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Jun 05, 2009 9:46 am Заглавие: re: |
|
|
За третата задача...
1.приемаш си една координатна система в центъра на окръжността.
2. Търсиш точка М(х,y) х и у са неизвестните;
3. Първото уравнение което те удовлетворяват е това на окръжността x^2+y^2=R^2;
4. Второто идва от това че OM e ъглополовяща. и 2*<АМО=АМB
5. Използваш че тангенса на ъгъла между две прави с уравнения y=a1*x+b1 и y=a2*x+b2 през една точка e:
tan θ=(a2-a1)/(1-a2.a1)
намираш tan<АМО и tan<AMB
заместваш в tan 2θ=2*tanθ/(1-(tanθ)^2) от тук получаваш второто уравнение;
6. Решаваш системата;
Е май остава само някой да замести...
|
|
|
 |
zdrico Начинаещ

|
|
|
 |
zdrico Начинаещ

|
|
|
 |
ins- Фен на форума

|
Пуснато на: Tue Jun 09, 2009 1:46 am Заглавие: |
|
|
Благодаря за ценните идеи ... явно задачата не е лека.
Това е един от най-добрите опити за решение, които съм виждал.
Ще гледам да намеря време да го прегледам внимателно. Ако някой друг има идеи - да каже.
Как Ви се струва задачата? Добра ли е? Като красота, смисъл и ниво на сложност имам в предвид.
Ако наистина се опира до машинна мощ ... разполагам с 4-ядрена машина, но надали ще е от полза ...
Ето и един друг опит за решение ... може да Ви е интересно:
http://dxdy.ru/topic9555.html
|
|
|
 |
krainik Фен на форума
|
Пуснато на: Fri Jun 12, 2009 8:55 pm Заглавие: |
|
|
| ганка симеонова написа: |
Това е доста интересна тема и може би ins има право. Значи, съвсем скоро четох за елиптичните криви
Лично аз не съм запозната с тях, но статията ми направи впечатление. | Има ли нужда да споменавам, че мина повече от седмица, а пък лекцията я няма ? Въобще да чакаме ли?
|
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

|
Пуснато на: Fri Jun 12, 2009 9:04 pm Заглавие: |
|
|
| krainik написа: | | ганка симеонова написа: |
Лично аз не съм запозната с тях, но статията ми направи впечатление. | Има ли нужда да споменавам, че мина повече от седмица, а пък лекцията я няма ? Въобще да чакаме ли? |
Темата е доста обширна и във форум не може да се напише нищо изчерпателно. Предполагам Ганка е подценила елиптичните криви. Все пак като се спомене даден тип криви, човек обикновено очаква страница две, а не дебели книги за този тип криви.
|
|
|
 |
krainik Фен на форума
|
Пуснато на: Fri Jun 12, 2009 9:12 pm Заглавие: |
|
|
И все пак малко е повече от нищо, нали? И.. , ако имате някаква лекция, написана на "по-разбираем" език я дайте насам (става и на английски, и в краен случай руски)
|
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

|
Пуснато на: Fri Jun 12, 2009 9:30 pm Заглавие: |
|
|
| krainik написа: | И все пак малко е повече от нищо, нали? И , ако имате някаква лекция, написана на "по-разбираем" език я дайте насам (става и на английски и в краен случай руски)  |
Ти найстина ли искаш да прочетеш нещо? Аз си мислех, че държиш сметка(с право) на Ганка за не спазени обещания.
Из интеренет е пълно с лекции по елиптични криви.
|
|
|
 |
krainik Фен на форума
|
Пуснато на: Fri Jun 12, 2009 9:34 pm Заглавие: |
|
|
| Да, наистина искам да науча нещо за тях. Знам, че в Интернет има много лекции, но, както казах, търся нещо на по-разбираем език като за човек, който не се е занимавал с висша математика, а е ученик и най вече любител).
|
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

|
|
|
 |
insight Начинаещ

гласове: 3
|
Пуснато на: Thu Oct 29, 2009 3:36 pm Заглавие: |
|
|
| ins- написа: | Ок ... пускам задачата в няколко разновидности по множество причини - за яснота и защото може да не е построимо това, което се иска с линийка и пергел.
2. Дадени са окръжност k(O, r) и отсечка AB. Да се намери геометричното място на точките от окръжността М, за които правата OM e ъглополовяща на <AMB.
|
Ще докажем, че има точно две точки [tex]M[/tex] от окръжността [tex]k[/tex], за които [tex]OM[/tex] e ъглополовяща на [tex]\angle AMB[/tex].
Точките [tex]X[/tex] в равнината, за които правата [tex]OX[/tex] e ъглополовяща на [tex]\angle AXB[/tex] са тези точкит [tex]X[/tex], за които [tex]O[/tex] е на равни разстояния от правите [tex]AX[/tex] и [tex]BX[/tex]. Това означава, че геометричното място на точки [tex]X[/tex], за които [tex]OX[/tex] e ъглополовяща на [tex]\angle AXB[/tex] са пресечните точки на допирателните от [tex]A[/tex] и [tex]B[/tex] към окръжност с център [tex]O[/tex] и произволен радиус [tex]r_1[/tex]. Тъй като се интересуваме [tex]OX[/tex] да e вътрешна ъглополовяща на [tex]\angle AXB[/tex], то ще разгледаме само от две от четирите пресечни точки на допирателните, които на чертежа са означени с [tex]X[/tex] и [tex]Y[/tex]. Така въпроса се свежда до това, при колко различни стойности на [tex]r_1[/tex], [tex]X[/tex] или [tex]Y[/tex] лежат на [tex]k[/tex].
Интуитивно доказателство: Колкото повече "свиваме" окръжността [tex]k_1(O,r_1)[/tex], толкова повече точките [tex]X[/tex] и [tex]Y[/tex] се "приближават" към [tex]O[/tex], като същевременно намаляваме [tex]r_1[/tex]. Обратно, колкото повече увеличаваме [tex]r_1[/tex], толкова повече разширяваме [tex]k_1[/tex] и точките [tex]X[/tex] и [tex]Y[/tex] се "отдалечават" от [tex]O[/tex]. С други думи или точно в един момент и двете точки ще са върху [tex]k[/tex], или в два различни момента точно по една от тях ще попадне върху [tex]k[/tex]. И двата случая ни водят до две решения на задачата.
Формално доказателство: Нека [tex]AO=a[/tex], [tex]BO=b[/tex], [tex]\angle BAO=\alpha[/tex], [tex]\angle ABO=\beta[/tex] и [tex]\angle AOB=\delta[/tex].
Пресмятаме [tex]\angle BAX = \alpha + \arcsin\frac{r_1}{a}, \angle ABX = \beta + \arcsin\frac{r_1}{b}[/tex].
Тогава [tex]\angle AXB=180^\circ - \angle BAX - \angle ABX = \delta - \arcsin\frac{r_1}{a} - \arcsin\frac{r_1}{b}[/tex] и следователно [tex]OX = \frac{r_1}{\sin{\frac{1}{2}\angle AXB}}=\frac{r_1}{\sin{\frac{1}{2}(\delta - \arcsin\frac{r_1}{a} - \arcsin\frac{r_1}{b})}}=f(r_1)[/tex]
Аналогично пресмятаме [tex]OY = \frac{r_1}{\sin{\frac{1}{2}\angle AYB}}=\frac{r_1}{\sin{\frac{1}{2}(\delta + \arcsin\frac{r_1}{a} + \arcsin\frac{r_1}{b})}}=g(r_1)[/tex]
Тъй като [tex]f[/tex] и [tex]g[/tex] са непрекъснати, а от чисто геометрични съображения и монотонно растящи функции, то съществуват точно две стойности на [tex]r_1[/tex], при които [tex]f(r_1)=r[/tex] и [tex]g(r_1)=r[/tex] (двете червени окръжности на втория чертеж). Така достигаме до две решения на задачата.
Забележка: Разглежданото геометрично място на точките [tex]X[/tex] се оказва хипербола, както беше посочено от ins-, в този линк - http://dxdy.ru/topic9555.html. Доказателството си струва да бъде разгледано, но е с тежък аналитичен апарат, който за нашите цели се оказва ненужен. От там може да се види също така, че представянето в явен вид на търсените точки (с точни координати) дори с аналитичен подход се оказва непостижимо.
| Description: |
|
| Големина на файла: |
119.73 KB |
| Видяна: |
2164 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
georgi111 Начинаещ

гласове: 2
|
Пуснато на: Thu Oct 29, 2009 4:38 pm Заглавие: |
|
|
Ето и един друг опит за решение ... може да Ви е интересно:
http://dxdy.ru/topic9555.html
----
Инс ако го загледаш и осмислиш по внимателно ще видиш че не е "опит за решение" а си е решение на руския сайт. Задачката обаче е добра , а и последното решение е много добро - да не кажа най-доброто до момента - личи си че човека има много техника и геометрично "виждане" Твърдо отговора (според мен) на темата е - да за националния е
|
|
|
 |
ins- Фен на форума

|
Пуснато на: Fri Oct 30, 2009 1:02 am Заглавие: |
|
|
| Благодаря за решението и мненията. Ще прегледам всичко внимателно през почивните дни. Имам много работа напоследък. Искам да го осмисля и проверя за грешки. Ако го разбера с 99,9% вероятност - всичко е ОК.
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети You cannot attach files in this forum Може да сваляте файлове от този форум
|
|