| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
limonka Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Jul 14, 2007 6:21 pm Заглавие: |
|
|
Е, добре де! Не всички сме осведомени... то па човек да не посмее да попита нещо  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
DevilFighter Фен на форума

гласове: 5
|
Пуснато на: Sat Jul 14, 2007 6:47 pm Заглавие: |
|
|
Явно не си стигала до края на червения справочинк. Виж му последната страница и съдържанието в нея. И сложете край на този спор с неосведомеността(е*ти думата, не мога даже да я напиша, ако имам правописна грешка, моля редактора да я оправи)
*Fed: Имаше и я оправих! |
|
|
 |
RYU Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Jul 14, 2007 8:48 pm Заглавие: |
|
|
Искам да ви питам ако имам диполма 4,50 и 4,00 на Математика 1 дали ше вляза в някоя специалност?  |
|
|
 |
savage309 Напреднал

гласове: 3
|
Пуснато на: Sat Jul 14, 2007 9:00 pm Заглавие: |
|
|
| RYU написа: | Искам да ви питам ако имам диполма 4,50 и 4,00 на Математика 1 дали ше вляза в някоя специалност?  |
В КН, ИС, И, СИ не мисля .. И все пак не се взима оценката от дипломата ами тези от Математика и Физика през годините.
Според вас с бал 27 дали ще може да се влезне Информатика или Приложна математика ? |
|
|
 |
uktc VIP

гласове: 15
|
Пуснато на: Sat Jul 14, 2007 9:17 pm Заглавие: |
|
|
| savage309 написа: |
Според вас с бал 27 дали ще може да се влезне Информатика или Приложна математика ? |
Според мен- ДА!
Миналата година на второ класиране, минималния бал за Информатика беше 27.
Обаче сега местата са повече, кандидатите сме по-малко, а и засега не е имало толкова лесен изпит както миналата година. |
|
|
 |
Frenzy Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Jul 14, 2007 9:36 pm Заглавие: @Methuselah |
|
|
@Methuselah,голям шегажия си (поста ти от 3-та страница) |
|
|
 |
Lili_To Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jul 15, 2007 12:38 am Заглавие: |
|
|
Хора, благодаря ви много за решенията, които сте пуснали.Аз от 3 дена се опитвам да ги намеря
Радвам се, че открих този сайт (чак сега). Като гледам тук има доста интересни неща
Някой знае ли, ако си получил верните отговори на 10-та с не много добри обяснения дали ще ми дадат някакви точки
И според вас какъв ще е балът за момичета за КН и СИ ?
Мерси много  |
|
|
 |
HeypaBHobeceH Начинаещ

гласове: 1
|
Пуснато на: Sun Jul 15, 2007 8:40 am Заглавие: |
|
|
| Предполагам не много по-различен от миналогодишния. Може би -0,5 до -1 спрямо него, заради повечето места и по-малкото кандидати |
|
|
 |
nikoleto Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jul 15, 2007 4:22 pm Заглавие: |
|
|
Без да съм прочел внимателно всички страници по тази тема мисля да постна решението на 10-та задача така както аз я решавам. Ако искате ще постна и решение на 9-та задача с хероновата формула..на мен лично много ми допада то, жалко че на изпита не се сетих за него , но след дъжд качулка ! Не съм чел решенията от СУ! BTW 10-та задача много прилича на задача давана във форума, за жалост нямах нет от доста време така че не съм я виждал преди изпита. Вярвам че повечето които са чели задачата с функцията от този форум са си решили 10-та задача...
Така 10-та задача:
f(x) = a.x2 + b.x +c
търсим най-малката дискриминанта която е D = b2 - 4.а.c
Още от тук можем да си направим следното разсъждение: Понеже b2 е неотрицателно, а пък -4.а.c може да е всякакво число, то може да кажем че винаги събирайки това всякакво число (независимо от знака му) с нещо положитолно то получената сума винаги е по-голяма от -4.а.c (освен ако b=0) И колкото повече b2 е по-голямо, то толкова повече целия израз за D става по голям...колкото повече b се "отдалечава" от нулата (от ляво или дясно) толкова повече неговия квадрат става по голям => толкова повече израза за D става по-голям, и обратно колкото повче b-то се приближава до нулата (от ляво или дясно), толкова повече израза за D е по-малък...от направените разсъждения, израза за D е най-малък само когато b-то е равно на нула, само тогава събираме -4.a.c с най-малкото възможно b2 и => имаме че D е най-малко! Това може да го получим и ако разгледаме g(b) = b2 -4.a.c от чиято първа производна => че за b=0 имаме локален минимум!
И така явно че b=0
Сега, нека видим все пак какво са ни дали в условието. Имаме че |f(-1)|≤1 и |f(1)|≤1
Какво да направим друго освен да повдигнем на квадрат..получаваме:
a2+b2+c2-2ab+2ac-2bc≤1
a2+b2+c2+2ab+2ac+2bc≤1
Сега трябва да се сетим че искаме да ограничим дискриминантата отдолу за да видим все пак коя й е най-малката стойност. Това ще стане ако забележим че 2ac+2ac=4ac...
тоест събираме почленно неравенствата и получаваме:
2.(a2+b2+c2) +4a.c≤2
прехвърляме 4.а.c отдясно, а пък 2 отляво и събираме с b2 получавайки:
b2 - 4.a.c ≥2.(a2+b2+c2) - 2 + b2
тогава израза за дискриминантата (който е вляво на горното неравенство) се оказва че и "турско да е", винаги е по-голям или равен на израза отдясно => най-малката дискриминанта е равна на израза отдясно на неравенството или с други думи
D=2.(a2+b2+c2) - 2 + b2
т.е.
b2 - 4.a.c =2.(a2+b2+c2) - 2 + b2
или съкращавайки b и замествайки го с нула получаваме:
2a2+4ac+2c2-2=0 /:2
a2+2c.a+c2-1=0
дискриминантата на това квадратно уравнение по съкратената формула (който не вярва да провери) е точно равна на 1 => а1= 1-c
a2 = -1-c
откъдето като заместим във D=b2-4.a.c за b=0 и а=1-c, получаваме
D= -4.(1-c).c Сега нека все пак да не забравяме че търсим най-малката стойност за D което успяхме да изразим само чрез c. Разглеждайки h(c) = -4.(1-c).c получаваме локален минимум при c=1/2; (1)
Ако пък a=a2=-1-c, то D = -4(-1-c).c => по аналогия c=-1/2 (2)
Тогава от (1) и (2) => търсените функции са f(x) = 1/2.x2 + 1/2
и f(x) = -1/2.x2 -1/2
3 |
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Sun Jul 15, 2007 4:39 pm Заглавие: |
|
|
| nikoleto написа: |
И така явно че b=0
|
Това не е, ЯВНО,ЯСНО,ОЧЕВИДНО и т.н. ! |
|
|
 |
nikoleto Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jul 15, 2007 4:46 pm Заглавие: |
|
|
| Така както съм го написал не е ли вярно? Е не съм правил някои уточнения но все пак не съм и на изпита в момента!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗАЩО ДА НЕ Е ВЯРНО??? Карай с повече от 1 изречение. |
|
|
 |
F-l-a-m-e Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jul 15, 2007 5:34 pm Заглавие: |
|
|
| Ехоо, а някой може ли да ми разкаже на кратко решението на 9- та задача. Първо ме интересува основата каква фигура се пада? |
|
|
 |
Fed VIP

Регистриран на: 24 May 2007 Мнения: 1136 Местожителство: София (Русе)
  гласове: 33
|
Пуснато на: Sun Jul 15, 2007 5:37 pm Заглавие: |
|
|
| Основата е равнобедрен трапец със страни AD=BC=CD=a, AB=2a (по точни отношенията са такива) |
|
|
 |
DevilFighter Фен на форума

гласове: 5
|
Пуснато на: Sun Jul 15, 2007 5:47 pm Заглавие: |
|
|
| С ъгли при основата = 60° |
|
|
 |
F-l-a-m-e Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jul 15, 2007 5:51 pm Заглавие: |
|
|
Благодаря
| Fed написа: | | Основата е равнобедрен трапец със страни AD=BC=CD=a, AB=2a (по точни отношенията са такива) |
|
|
|
 |
uktc VIP

гласове: 15
|
Пуснато на: Sun Jul 15, 2007 5:54 pm Заглавие: |
|
|
| nikoleto написа: | | g(b) = b2 -4.a.c от чиято първа производна => че за b=0 имаме локален минимум! |
Тaзи глупост да я кажеш на човек, който не е учил анализ, за да му направиш впечатление, но не и на проверяващ!
Толкова ли беше трудно да напишеш b2 -4.a.c≥-4ac?
Иначе аз ако бях проверяващ- бих ти дал 3 точки Все пак си го докарал до отговора. |
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Sun Jul 15, 2007 6:17 pm Заглавие: |
|
|
| F-l-a-m-e написа: | | Ехоо, а някой може ли да ми разкаже на кратко решението на 9- та задача. Първо ме интересува основата каква фигура се пада? |
Вземи една правилна шестоъгълна пирамида, срежи я по средата, това е тялото. |
|
|
 |
F-l-a-m-e Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jul 15, 2007 6:22 pm Заглавие: |
|
|
Мхм
| r2d2 написа: | | F-l-a-m-e написа: | | Ехоо, а някой може ли да ми разкаже на кратко решението на 9- та задача. Първо ме интересува основата каква фигура се пада? |
Вземи една правилна шестоъгълна пирамида, срежи я по средата, това е тялото. |  |
|
|
 |
soldier_vl VIP
   гласове: 22
|
Пуснато на: Sun Jul 15, 2007 7:43 pm Заглавие: |
|
|
| Хора не може да гадаем колко точки ще ни дадат на тази задача, защото съм 100% сигурен че почти всеки е писал различни неща. Задача е много особена и не може ясно да се каже абе това не е вярно или това е вярно. Все пак в анализа много е важно как точно ще се обосновеш, а съм сигурен че това което казвате че сте написали на отговаря в действителност на това което сте написали на изпита. |
|
|
 |
nikoleto Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Jul 16, 2007 1:02 am Заглавие: |
|
|
| uktc написа: | | nikoleto написа: | | g(b) = b2 -4.a.c от чиято първа производна => че за b=0 имаме локален минимум! |
Тaзи глупост да я кажеш на човек, който не е учил анализ, за да му направиш впечатление, но не и на проверяващ!...
|
Засега като гледам нещо май не ме убеждавате в това че греша за 10-та задача! Ще се престраши ли някой да каже защо точно мисли че ми е грешно решението. И ще се замисли ли някой върху това което съм написал а? И това дето казваш че съм я докарал до верния отговор...не ми звучи добре. Това да не е камион да го караш? |
|
|
 |
Methuselah VIP

гласове: 20
|
Пуснато на: Mon Jul 16, 2007 7:21 am Заглавие: |
|
|
Знаеш ли... мисля че решението ти е чудесно, подробно описано, просто невероятно. Според мен заслужаваш 4/4 за тази задача. Доволен?
П.П. не карай другите в този форум да вникват в това което си писал преди ти да си вникнал в това което те са написали  |
|
|
 |
savage309 Напреднал

|
Пуснато на: Mon Jul 16, 2007 2:08 pm Заглавие: |
|
|
Лек оф-топик ..
До кога човек може да се запише за Математика 2 ? Гледах в сайта на СУ, но не намерих .. да знае някои ? |
|
|
 |
Fed VIP

Регистриран на: 24 May 2007 Мнения: 1136 Местожителство: София (Русе)
  гласове: 33
|
Пуснато на: Mon Jul 16, 2007 2:16 pm Заглавие: |
|
|
| Би трябвало вече да не може. То при първоначалното подаване на документи си казваш на кои изпити ще ходиш. |
|
|
 |
slacker123 Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Jul 16, 2007 2:42 pm Заглавие: |
|
|
| Fed написа: | | Би трябвало вече да не може. То при първоначалното подаване на документи си казваш на кои изпити ще ходиш. |
Точно така е. |
|
|
 |
savage309 Напреднал

|
Пуснато на: Mon Jul 16, 2007 5:20 pm Заглавие: |
|
|
Аз се записах, за един авер поппитах. Мерси  |
|
|
 |
estoyanovvd Фен на форума

гласове: 67
|
Пуснато на: Thu Jul 19, 2007 8:26 am Заглавие: Отговор на Николето |
|
|
| Николчо, не ти е вярно това с b=0, защото не се знае дали тогава ще са изпьлнени условията за f(-1) и f(1), сине!!! Ако ги нямаше тези условия, щеше ,естествено, да ти е вярно, но сега ти трябва да докажеш, че когато b=0, то а+c по абсолютна стойност е по-малко или равно на 1!!! Чат ли си?! |
|
|
 |
nikoleto Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Jul 19, 2007 9:35 am Заглавие: |
|
|
АААА ясноо ясно...ееей един човек да се намери в тоя форум да обясни защо нее вярната задачата без да се прави на интересен! Евала Ами предполагам че и това ще се докаже щото от отговора виждаме че наистина b=0.
Приятен ден на всички! |
|
|
 |
savage309 Напреднал

|
Пуснато на: Thu Jul 19, 2007 11:14 am Заглавие: |
|
|
5.20