Регистрирайте сеРегистрирайте се

estoyanovvd

Иди на страница 1, 2  Следваща

Форум за математика Форуми -> Представете се!
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
estoyanovvd
Фен на форума

Местожителство: Видин
гласове: 67

МнениеПуснато на: Mon Jun 09, 2008 4:11 pm    Заглавие: estoyanovvd

Здравейте! Казвам се Емил Янков Стоянов. На 24.12. 2008 ще направя 50 години. Живея в гр. Видин и съм учител по математика в ПМГ- Видин. Хобито ми е риболов и гледане на фантастични филми! Решаването на задачи и измислянето на такива, естествено, ми е професия! За сайта научих от ровене за задачи по интернет.
Вълнува ме въпроса защо интересът към математиката намалява все повече и повече?!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
ObsCure
Фен на форума

Местожителство: Казанлък/Пловдив
гласове: 28

МнениеПуснато на: Mon Jun 09, 2008 4:46 pm    Заглавие:

Всеки би изброил различни причини за споменатата липса на интерес.Но принципно техническият подем и все по-разрастващата се автоматизация на множество човешки дейности в различни сфери от социалният живот водят именно до загубата на желанието да се изучава математика.Хората вече привикнаха към този начин на битуване.Във времена,в които са творили математическите гении като Р.Дедекинд и Лайбниц,приоритет за всеки човек са били математическите умения и ерудираността в тази насока.Уви,сега няма и помен от тази страст,с която някога са били направени множество открития.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
cool_witch
Начинаещ

гласове: 3

МнениеПуснато на: Mon Jun 09, 2008 7:34 pm    Заглавие:

Само към математиката ли, г-н Стоянов?
Днешните ученици за съжаление нямат интерес към нито един предмет
Върнете се в началото
savage309
Напреднал

МнениеПуснато на: Mon Jun 09, 2008 7:58 pm    Заглавие:

cool_witch написа:

Дрън дрън.
Днешните ученици имат точно толкова научни интереси, колкото и тези преди 30(0) години Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Anck_Sun_Amun
Начинаещ

МнениеПуснато на: Mon Jun 09, 2008 9:20 pm    Заглавие:

Може би защото сега е на мода следваш право,икономика или психология.Повечето хора се оставят на течението,защото не знаят какво да правят с живота си и гледат какво е "престижно" или майка и татко какво казват.Повечето хора не виждат какво могат да правят с математика.
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

Местожителство: Somewhere over the rainbow
гласове: 213

МнениеПуснато на: Mon Jun 09, 2008 9:27 pm    Заглавие:

savage309 написа:
cool_witch написа:

Дрън дрън.
Днешните ученици имат точно толкова научни интереси, колкото и тези преди 30(0) години Wink

Не е така... малко са учениците, които им е интересно да учат нещо и го правят с хъс и желание.... на повечето телевизията или компютрите са им промили главите и бездействат по цял ден за съжаление Crying or Very sad
Върнете се в началото
Руси Колев
Напреднал

МнениеПуснато на: Mon Jun 09, 2008 10:29 pm    Заглавие:

martosss написа:
savage309 написа:
cool_witch написа:

Дрън дрън.

Не е така... малко са учениците, които им е интересно да учат нещо и го правят с хъс и желание.... на повечето телевизията или компютрите са им промили главите и бездействат по цял ден за съжаление Crying or Very sad

Като процент съм сигурен, че частта от учениците, които си губят времето с глупости (компютри, телевизия...), са толкова колкото са били преди 20-30 год. децата, които също са си губели времето, но под друга форма - за примери ще ми е трудно да дам, защото не съм живял тогава. Може би има предимство, че тогава са си губели времето сред природата, играейки на топчета Rolling Eyes , а сега - сплесквайки си задника пред монитора (каквото аз правя в момента Wink ).

Хората са колкото различни толкова и поведенчески еднакви и предсказуеми Razz

А може и да греша... Cool
Върнете се в началото
savage309
Напреднал

МнениеПуснато на: Tue Jun 10, 2008 12:57 am    Заглавие:

martosss написа:
savage309 написа:
cool_witch написа:

Дрън дрън.

И според тебе преди 30(0) години не е било същото ?
Не си прави изводи от това, какво говорят огромният процент 'възрастни'. Естествено е, че така ще кажат Wink
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Tue Jun 10, 2008 7:38 am    Заглавие:

Ми... де да знам... като си представя че хората са били такива лекета и преди 300 години... става ми гадно Crying or Very sad
Върнете се в началото
estoyanovvd
Фен на форума

МнениеПуснато на: Tue Jun 10, 2008 9:30 am    Заглавие:

Значи, това, че интереса пада не са празни приказки!
Давам примери.
Преди години в конкурса на сп. Математика участваха по стотина човека. Сега погледнете колко хора са. Същото е и с конкурса на Математика плюс.
В турнира за купата на ФМИ преди две години взеха участие около 700 човека. На другата година около половината. Тази година - около 70 човека ( може и да бъркам с някоя десетица).
И да си кажа мнението по въпроса.
Според мен една от основните причини е липсата на морални и материални стимули! Основно на морални!!!( Тук не става дума за реализацията в обществото, а за ученическата възраст. Надали някой от осми клас започва да мисли как ще изкарва пари след време и за каква жена трябва да се ожени!!!) След това идва и загубата на състезателния дух! Не знам защо, но последно време се лансира тезата, че е по-добре да нямаш високи очаквания, защото следват огромни разочарования! Абсолютно погрешно, според мен.
Вие какво мислите по тези въпроси?
Върнете се в началото
M_Velinova
Фен на форума

Местожителство: Sofia
гласове: 21

МнениеПуснато на: Tue Jun 10, 2008 12:43 pm    Заглавие:

Аз искам малко по - глобално да кажа моето мнение по въпроса за изучаване на дисциплината математика в училище.
Малкият брой часове по тази учебна дисциплина!
Започна се изучаването на информационни технологии от, примерно 4 клас. Ами правят се неща, които децата вече знаят от обща култура.
Но логическата последователност, критериите за правилност и строгост на логическите разсъждения се изграждат именно от тази абстрактна, суха на пръв поглед материя - математика.
Пример:
Определение за ромб във философски речник: Четириъгълник, на който четирите страни са равни.
Отваряме, четем определение за четириъгълник. Добре. Това е нашата фигура. Ама за нея не пише, че четирите страни са равни, а че диагоналите са ъглополовящи. Е, сега тази фигура каква е?
Върнете се в началото
Anck_Sun_Amun
Начинаещ

МнениеПуснато на: Tue Jun 10, 2008 8:35 pm    Заглавие:

vel написа:
Аз искам малко по - глобално да кажа моето мнение по въпроса за изучаване на дисциплината математика в училище.
Малкият брой часове по тази учебна дисциплина!
Започна се изучаването на информационни технологии от, примерно 4 клас. Ами правят се неща, които децата вече знаят от обща култура.
Но логическата последователност, критериите за правилност и строгост на логическите разсъждения се изграждат именно от тази абстрактна, суха на пръв поглед материя - математика.
Пример:
Определение за ромб във философски речник: Четириъгълник, на който четирите страни са равни.
Отваряме, четем определение за четириъгълник. Добре. Това е нашата фигура. Ама за нея не пише, че четирите страни са равни, а че диагоналите са ъглополовящи. Е, сега тази фигура каква е?

Броят на часовете на математика зависи от профила на училището.Ако учиш в МГ е нормално да имаш повече часове ,отколкото някой в Хуманитарна гимназия.Друг е въпросът,че ако ученика не желае и 20 часа на седмица по математика да има,няма да я научи.
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

Местожителство: софия
гласове: 298

МнениеПуснато на: Tue Jun 10, 2008 8:41 pm    Заглавие:

номерът е, в профилирането... преди няколко години, когато клас се разделяше на групи по ЗИП- профилирахме, не по номера, а по успех..
6 и 5 - една група
4 и 3- друга..
а сега, да се спестяват средства, с делегираните бюджети--- имаме само клас- група....
иди и се оправяй..
в профилирана подготовка, с учници на различни нива..- от 2 до 6..
как да преподавам???? Crying or Very sad
Върнете се в началото
Anck_Sun_Amun
Начинаещ

МнениеПуснато на: Tue Jun 10, 2008 8:46 pm    Заглавие:

ганка симеонова написа:
номерът е, в профилирането... преди няколко години, когато клас се разделяше на групи по ЗИП- профилирахме, не по номера, а по успех..
6 и 5 - една група
4 и 3- друга..
а сега, да се спестяват средства, с делегираните бюджети--- имаме само клас- група....
иди и се оправяй..

Доколкото знам в САЩ е така,но в България всичко навлиза много бавно.
Върнете се в началото
evgeni91
Редовен

МнениеПуснато на: Tue Jun 10, 2008 8:47 pm    Заглавие:

едно ще кажа: ... за пръв път чувам за тези състезания, а съм 10клас!!! Доскоро нямах интернето, баче се съмнявам, че това е причината да не съм информиран за тях.
... Може би това е и проблема с останалите... не знам... аз бих се явил, ако знаех и имах възможност... Idea
Върнете се в началото
savage309
Напреднал

МнениеПуснато на: Tue Jun 10, 2008 8:58 pm    Заглавие:

ганка симеонова написа:
6 и 5 - една група
4 и 3- друга..
иди и се оправяй..

Това разделение не прави ли слабите по слаби а силните по силни ?
Тогава за масовото "средно" ниво остава въпрос на шанс къде ще са ..
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Tue Jun 10, 2008 9:02 pm    Заглавие:

savage309 написа:

Е ми ако си от слабите... ще напреднеш.. и ще те преместят Wink въпроса е че не е нормално аз да седя в час, да правя контлоните за 25 мин, а другите да имат 4-ки... и да ми казват добре се справям... По-скоро ако са в една група цялата група би изостанала и би се движила с темпото на най-бавния(или със средно по-бавно темпо) явно че нещо куца Wink Тази система на американците наистина е хубава Wink

А пък аз съм сигурен че тия дето им куца повечето от тях нямат дори и желание да се научат, просто ги влече нещо друго, а тези които не са си на мястото примерно ще потърсят малко помощ от по-знаещите и ще отидат при тях Wink

Последната промяна е направена от martosss на Tue Jun 10, 2008 9:04 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

МнениеПуснато на: Tue Jun 10, 2008 9:02 pm    Заглавие:

ок, а къде ще са добрите? а, слабите?...
те се отличават, от масата и са потърпевши, винаги...
най-вече добрите..
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

МнениеПуснато на: Tue Jun 10, 2008 9:03 pm    Заглавие:

страхотна е, март.. но, в бг всичко е икономия... и образованието..
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Tue Jun 10, 2008 9:07 pm    Заглавие:

Да, наистина, но то и не може иначе - представи си да караме класовете при различен даскал... ще е лудница... трябва целия випуск да ни съберат по-знаещите ... и по-незнаещите... ама ... никой не му се занимава сигурно да прави разписания и бла бла - слагат там стадото и тва е Mad Това не им харесвам на наще умни главици.. може да има матури, ама матурите са за тия слабичките.. тия дето са "първо"равнище ще се прозяват само на тая матура Evil or Very Mad

П.П. сега като се замисля би било доста интересно.. нови контакти... ще ходим на повече състезания.. ще има хъс между нас... а бе хубаво би било ама няма да стане в близко бъдеще няма кво да се лъжем Crying or Very sad

Последната промяна е направена от martosss на Tue Jun 10, 2008 9:10 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

МнениеПуснато на: Tue Jun 10, 2008 9:09 pm    Заглавие:

да, за да няма конкуренция, за децата на управляващите....
Върнете се в началото
nikolavp
Фен на форума

гласове: 13

МнениеПуснато на: Tue Jun 10, 2008 9:59 pm    Заглавие:

ганка симеонова написа:
да, за да няма конкуренция, за децата на управляващите....
Най - малко ме е страх точно от тези деца, които са свикнали на всичко наготово...
Върнете се в началото
xyz
Напреднал

гласове: 12

МнениеПуснато на: Wed Jun 11, 2008 3:05 am    Заглавие:

savage309 написа:
ганка симеонова написа:
6 и 5 - една група
4 и 3- друга..
иди и се оправяй..

Съгласен съм с това мнение. Каква е целта на преподаването - да се налее повече материал, защото на някои ще им стане скучно. Като има по-напреднали, ами да им се обясни, че ако искат по-бързо да се върви, то да помагат на по-слабите... По принцип целта на училището не е да учи, а да създаде едно базисно ниво, за да може хората като го завърша да предценят какво да учат висше (ако искат изобщо да учат)...
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Wed Jun 11, 2008 8:19 am    Заглавие:

xyz написа:
Съгласен съм с това мнение. Каква е целта на преподаването - да се налее повече материал, защото на някои ще им стане скучно. Като има по-напреднали, ами да им се обясни, че ако искат по-бързо да се върви, то да помагат на по-слабите... По принцип целта на училището не е да учи, а да създаде едно базисно ниво, за да може хората като го завърша да предценят какво да учат висше (ако искат изобщо да учат)...

Е добре де, ама тогава като има хора, които бавно разбират, те ще бавят умните, като станат много тези "бавноразбиращи" хора умните ще "залинеят" и по този начин умните децата се забавят, по-добре е всеки да изпълни максимално капацитета си, тоест като разбира много да учи много, като не разбира толкоз много - ми да не учи толкоз много Wink
То така излиза, че на 20 човека като не им се учи останалите 5 трябва да ги ръчкат да учат, та да напредне класа, което не може да стане(не сме килийно училище, че по-силните да учат по-слабите, а и желанието е наистина у 5 от 25 човека, понякога дори и по-малко Sad )
Върнете се в началото
estoyanovvd
Фен на форума

МнениеПуснато на: Wed Jun 11, 2008 9:18 am    Заглавие:

Я да ви питам аз вас - Ганка и Мартос, защо не участвахте в турнира за Купата на ФМИ?!
Може би отговорът ви на този въпрос ще просветли малко темата?
Само не се оправдавайте, а кажете истината!
Върнете се в началото
soldier_vl
VIP

Местожителство: София
гласове: 22

МнениеПуснато на: Wed Jun 11, 2008 10:19 am    Заглавие:

То от форума май само двама са участвали Question
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Wed Jun 11, 2008 11:16 am    Заглавие:

estoyanovvd написа:
Я да ви питам аз вас - Ганка и Мартос, защо не участвахте в турнира за Купата на ФМИ?!
Може би отговорът ви на този въпрос ще просветли малко темата?
Само не се оправдавайте, а кажете истината!

Ето ти честно казано защо - нито знам какво е ФМИ, нито знам че има турнир, нито знам кога се провежда Laughing

П.П. Ганка е учителка по математика и не вярвам да я допуснат до такова състезание Laughing Laughing Laughing
Върнете се в началото
soldier_vl
VIP

МнениеПуснато на: Wed Jun 11, 2008 11:29 am    Заглавие:

ФМИ=Факултет по математика и информатика
http://www.fmi.uni-sofia.bg/turnir/index_html информация за състезанието, в което могат да участват абсолютно всички, независимо дали са ученици или преподаватели.

Тук са разгледани задачите от първи кръг тази година: http://www.math10.com/forumbg/viewtopic.php?t=4718
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Wed Jun 11, 2008 11:39 am    Заглавие:

Това състезание къде се провежда Confused Аз съм от Пловдив примерно...

П.П. да, сега прочетох регламента... на нас никой не ни е казал че ще се провежда нещо от този сорт, иначе бих отишъл с уволоствие Crying or Very sad
Върнете се в началото
soldier_vl
VIP

МнениеПуснато на: Wed Jun 11, 2008 11:49 am    Заглавие:

Всяка година го има. Имаше пусната обява даже във форума, явно си я пропуснал. Обикновено учителите не го обявяват това състезание, нямам идея защо. Обявата всъщност излиза на сайта на ФМИ, така че след 8-9 месеца проверявай, но 100% някой ще го пусне и във форума Wink
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Представете се! Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
You cannot attach files in this forum
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.