| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Hacko Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Jun 05, 2008 1:01 pm Заглавие: Привет отново едно ирационално уравнение |
|
|
корен от 2x-6 + корен от x+4 = 5
Корен от 2х-6 + КОрен от х+4 >5
Само първото имам като задача от изпит ,но когато съпоставя първото и второто ще разбера разликата между ирационално уравнение и неравенство. Т.е разсъжденията на базата на които се стига до отговора. Така че моля решете ги и двете по подробно ако може , за да разбера разликата в решаване на вдете. Лошото е че нямам отговори надявам се да ги разбера след помощта ви .
Благодаря предварително  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Hacko Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Jun 05, 2008 1:41 pm Заглавие: |
|
|
За това време успях да реша уравнението и полчих като краен резултат че корените на квадратното уравнение x^2-170x+825=0 са Х1=165 и Х2=5
Установявам след проверка в изходното уравнение ,че корен на уравнението е само Х2=5
понеже Х1=165 след заместване не получавам неговото равно 5.
Кажете до тук дали е добре в разсъждения и дали съм решавал вярно?
А колкото до неравенството плс решете го и него  |
|
|
 |
ObsCure Фен на форума

Регистриран на: 02 Jul 2007 Мнения: 990 Местожителство: Казанлък/Пловдив
  гласове: 28
|
Пуснато на: Thu Jun 05, 2008 1:49 pm Заглавие: |
|
|
| Да,добре са,но не пропускай и ДС-то. |
|
|
 |
Hacko Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Jun 05, 2008 2:31 pm Заглавие: |
|
|
А някой ще каже ли как да започна с разсъжденията при неравенството , което съм дал в първите редове на темата си ? |
|
|
 |
ObsCure Фен на форума

|
Пуснато на: Thu Jun 05, 2008 3:09 pm Заглавие: |
|
|
Както по-рано споменах,започни с допустимите стойности.В твоят случай те са
x[tex]\in[3;+oo)[/tex] |
|
|
 |
Hacko Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Jun 05, 2008 3:38 pm Заглавие: |
|
|
| ObsCure написа: | Както по-рано споменах,започни с допустимите стойности.В твоят случай те са
x[tex]\in[3;+oo)[/tex] |
това коет оси писал не са ли допустими стойности на корен от 2х+6 ...а къде отиде корен от х+4 ..? нетрябва ли и то да е неотрицателно? смисъл корен от 2х+6 за ДЦ получаваме
Х>= 3 , ясно ....но не взимаме ли под внимание и втория корен а именно корен от
х+4>=0 също? И ако взимаме само единия корен..то кой от двата да вземем ( по кое правило се водим) и защо само единия от двата корена му оределяме ДЦ ? |
|
|
 |
ObsCure Фен на форума

|
Пуснато на: Thu Jun 05, 2008 3:40 pm Заглавие: |
|
|
| Изобрази 2-те числа в/у числовата ос и ще видиш защо гледаме само полученото от 1-то неравенство. |
|
|
 |
Hacko Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Jun 05, 2008 5:32 pm Заглавие: |
|
|
| ObsCure написа: | | Изобрази 2-те числа в/у числовата ос и ще видиш защо гледаме само полученото от 1-то неравенство. |
Благодаря...сега разбрах че като ги изобразя двете чиска на оста, става така , че едното е по-надясно от другото и предвид сечението им , това което е по надясно в случая числото 3 до + безкрайност се включва в крайния резултат на задачата...така ли да разбирам? |
|
|
 |
Пафнутий VIP

гласове: 54
|
Пуснато на: Fri Jun 06, 2008 7:55 am Заглавие: |
|
|
| МИ при стойностите на [tex]x<3 [/tex], другата подкоренна величина каква става? |
|
|
 |
Hacko Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Jun 06, 2008 3:47 pm Заглавие: |
|
|
| stanislav atanasov написа: | | МИ при стойностите на [tex]x<3 [/tex], другата подкоренна величина каква става? |
до колкото разбрах като цяло вземаме само едната , защото другата се съдържа в нея . Т.е едната става излишна и затова вземаме само 3 ; + безкрайност |
|
|
 |
Hacko Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Jun 06, 2008 3:56 pm Заглавие: |
|
|
| stanislav atanasov написа: | | МИ при стойностите на [tex]x<3 [/tex], другата подкоренна величина каква става? |
Да ти кажа честно моеже би не ти разбрах добре въпроса...? Ако сменим стойността на 3 ? Смисъл проверяваш дали съм разбрал задачата? ако Х<3 и Х[tex]\ge[/tex] 4 =>
ДЦ: Х [tex]\in[/tex] [-4 ; 3 ) |
|
|
 |
Пафнутий VIP

|
Пуснато на: Fri Jun 06, 2008 7:25 pm Заглавие: |
|
|
При [tex]x<3[/tex], какво става с [tex]\sqrt{2x-6}[/tex]  |
|
|
 |
Hacko Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Jun 07, 2008 6:37 am Заглавие: |
|
|
| stanislav atanasov написа: | При [tex]x<3[/tex], какво става с [tex]\sqrt{2x-6}[/tex]  |
Ами при Х<3 , подкорената величина става отрицателна ? Това значи ли ,че ртябва и Х>3
да го пиша като допустима стойност?
Пример: Имам [tex]\sqrt{3x-12}[/tex] <2x-3
И разсъждавам така :
3x-12 [tex]\ge [/tex] 0 =>x[tex]\ge [/tex] 4
2x-3 [tex]\ge [/tex] 0 =>x[tex]\ge [/tex] [tex]\frac{3}{ 2}[/tex]
[tex]\sqrt{3x-12}[/tex] <2x-3 -и това остава да го решим чрез повдигане и двете страни на квадрат.
И общо тези 3 решения са във система за крайното решение така ли ? |
|
|
 |
Hacko Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Jun 07, 2008 7:04 am Заглавие: |
|
|
| Цитат: | Пример: Имам [tex]\sqrt{3x-12}[/tex] <2x-3
И разсъждавам така :
[tex]\sqrt{3x-12}[/tex] <2x-3 -и това остава да го решим чрез повдигане и двете страни на квадрат.
И общо тези 3 решения са във система за крайното решение така ли ? |
И да кажем вместо да е този пример ако все пак е верен де, така както разсъждавам...ще има ли разлика в разсъжденията ако (обърнете внимание тук) [tex]\sqrt{3x-12}[/tex] >2x-3 ? АКо така изглежда неравенството кажете каква е разликата в записа и в разсъжденията ?
Според мен: няма разлика с горенаписаното :
[tex]\sqrt{3x-12}[/tex] >2x-3
И пак ме интересува в система ли са всички тези решения?
Как мислите? |
|
|
 |
Пафнутий VIP

|
Пуснато на: Sat Jun 07, 2008 7:33 am Заглавие: |
|
|
Само [tex]x\ge 4[/tex] остава  |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Sat Jun 07, 2008 7:39 am Заглавие: |
|
|
има разлика.
[tex]\sqrt{f}>g[/tex]
тук вече g може и да е отрицателна и неравенството автоматично е изпълнено, когато подкоренната величина е неотрицателна, т.е. тук решаваш следнатая система:
[tex]f\ge 0; g<0 [/tex]
вторият вариант е, когато дясната страна е неотрицателна. тогава вече имаме право да повдигнем на квадрат. тук решаваш следната система:
[tex]g\ge 0; f>g^2 [/tex]
във втората система е излишно да искаме неотрицателност на подкоренната величина, защото тя следва автоматично, от второто нереавенство. |
|
|
 |
Hacko Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Jun 07, 2008 1:43 pm Заглавие: :) |
|
|
| ганка симеонова написа: | има разлика.
[tex]\sqrt{f}>g[/tex]
тук вече g може и да е отрицателна и неравенството автоматично е изпълнено, когато подкоренната величина е неотрицателна, т.е. тук решаваш следнатая система:
[tex]f\ge 0; g<0 [/tex]
вторият вариант е, когато дясната страна е неотрицателна. тогава вече имаме право да повдигнем на квадрат. тук решаваш следната система:
[tex]g\ge 0; f>g^2 [/tex]
във втората система е излишно да искаме неотрицателност на подкоренната величина, защото тя следва автоматично, от второто нереавенство. |
Извинявам се..за поредните въпроси...но започнах да напипвам как да се разсъждава, може ли на базата на тези два варианта да напишете две нагледни примерчета и не да ги решавате до край , а просто само да видя описани тези ваши разсъждения върху двата варианта( ДЦ и системата от решения как трябва да изглежда ) на два реални примера
Просто вместо така както е отгоре написано ( математически със символи) - ако може да има корени и цифри за да мога нагледно да го видя ако не във всички случаи , то поне във някои възможни случаи например ( корена да е > от друг корен , корена да е < от друг корен , корен да е > от накква променлива и числа , корена да е < от някаква променлива и числа) Във всички тези случаи ако видя как се пише разсъжденията в конкретни измислени примери ще съм много благодарен .
И още нещо.. надявам се да не дразня със тези си въпроси по тази тема от сигурно 1 месец ...просто това е последното което ми е нужно за да ги схвана и да нямам съмения когато ги решавам ...защото ми е мн кофти като решавам нещо и не съм сигурен дали вървя направа посока...
Благодаря предварително за изслушването , разбирането и помощта. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Sat Jun 07, 2008 2:04 pm Заглавие: |
|
|
[tex]\sqrt{3x-12} >2x-3[/tex]
Ако 2x-3<0 неравенството става изпълнено за всяко х, понеже [tex]\sqrt{3x-12} >0>2x-3[/tex] - от ляво имаш корен, който е положителен, а от дясно нещо, което е отрицателно, тоест ако [tex]x\ge 4[/tex] и [tex]2x-3<0\Leftright x<\frac{3}{2}[/tex] неравенството става изпълнено за всяка стойност на х, но в случаятези два интервала нямат сечение, тоест само повдигаш на квадрат за стойностите, за които и двете страни са положителни и решаваш  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Sat Jun 07, 2008 2:22 pm Заглавие: |
|
|
е, да го напишем даскалски
1сл) [tex]2x-3<0; 3x-12\ge 0=>x<\frac{3}{2 } ; x\ge 4 [/tex]в този случай дясната страна е отрицателна и при тези значения неравенството е изпълнено. остава да ги изобразим на числовата ос и да намерим общите решеня. в случая интервалите не се пресичат, значи 1сл) отпада
2сл) [tex]2x-3\ge 0=>x\ge \frac{3}{2 }[/tex] сега и двете страни имат един и същи знак и имаме право, да повдигнем. получаваме след приведение н-то:
[tex] 4x^2-15x+21<0 [/tex] този тричлен има отрицателна дискриминанта и положително а=> е по- голям от 0 за всяко х и неравенството пак няма решение.
тогава и цялата задача няма такова.
ако и двата случая имаха решение, то тяхното обединение е решение на задачата.
ама и марто е дал един пример  |
|
|
 |
Hacko Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jun 08, 2008 12:49 am Заглавие: |
|
|
Сега аз ще се опитам да перифразирам думите на тези мили всезнайковци, които много ми помогнаха и те си знаят кои са ...да не се увличам ...
Да видим какво съм разбрал и какво не съм , сега без да гледам ще пиша и вие ме поправете ако греша...
Единия пример е [tex]\sqrt{3x-12} >2x-3[/tex]
1- Трябва подкоренната величина да е неотрицателно число
[tex]\sqrt{3x-12} \ge 0[/tex] , т.е 3x-12 [tex]\ge 0[/tex] => X [tex]\ge 4[/tex]
До тук ясно за допустимите стойности на корена.
2- А сега разглеждаме значи два случая така до колкото разбрах?
1) случай когато [tex]2x-3< 0[/tex] ( няма значение дали ще започнем с 1 или 2 случай?)
И => X<3/2 , което се изобразява на числовата ос понеже е във система заедно със 3x-12 [tex]\ge 0[/tex] и им се търси сечението , което във случая не е възможно ( не се пресичат) и именно затова отваряме втория случай, в който... само да напиша 2 случай.
2)случай когато [tex]2x-3\ge 0[/tex] и [tex]\sqrt{3x-12} \ge 0[/tex] и тези две решения им се намират сечениеята и => намираме за Х [tex]\ge 4[/tex] . Това Х [tex]\ge 4[/tex] трябва да го пресечем още веднъж със вече получения интервал от обединения на квадратното уравнение , получено при повдигане на квадрат двете страни , което пък от своя страна е следствие на това, че знаците на лявата и дясна част са еднакви ,а именно [tex]\ge [/tex] ? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Sun Jun 08, 2008 7:00 am Заглавие: |
|
|
до тук- добре. сега ще ти дам едно ирационално неравенство и ако искаш го реши, за да разбера, какво си разбрал
[tex]\sqrt{x+2}\le x [/tex] |
|
|
 |
Hacko Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jun 08, 2008 8:52 am Заглавие: |
|
|
| ганка симеонова написа: | до тук- добре. сега ще ти дам едно ирационално неравенство и ако искаш го реши, за да разбера, какво си разбрал
[tex]\sqrt{x+2}\le x [/tex] |
Ама то такова.. аз не съм виждал ... пък проблема е ,че като не съм виждал някакъв тип примери и много зациклям....сега ще се пробвам благодаря мн за заигравката с този пример  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Sun Jun 08, 2008 9:02 am Заглавие: |
|
|
само трябва да разсъждаваш- нищо повече..
човек трудно може да види всички задачи, на този свят  |
|
|
 |
Hacko Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jun 08, 2008 9:33 am Заглавие: |
|
|
[tex]\sqrt{x+2}\le x [/tex]
Тъй...
1) За ДО на Подкоренната величина имаме [tex]\sqrt{x+2}\ge 0 [/tex] => [tex]x+2\ge 0 [/tex] => [tex]x\ge 2 [/tex]
Изисква се [tex]x\ge [/tex] от корена , а самият корен от своя страна е [tex]\ge 0[/tex] =>
[tex]x\ge 0 [/tex] .
Сега имаме следната система:
|[tex]x+2\ge 0 [/tex] => [tex]x\ge 2 [/tex]
|[tex]x\ge 0 [/tex]
Изобразявайки ги на числовата ос виждаме,че тяхното сечение е [tex]X\in [2 ; +\infty )[/tex]
2) Щом двете страни са със еднакви знаци ( [tex]\ge [/tex] ) , то можем да повдигнем двете страни на квадрат.
3) Получава се след горепосоченото действие следното квадратно неравенство:
[tex] X^2-X-2\ge 0[/tex]
Корените на това уравнение са:
[tex]X_1 =2[/tex] и [tex]X_2 =-1[/tex]
Разлагаме чрез формулата : [tex]a(x-x_1)(x-x_2)[/tex] =>
[tex](x-2)(x+1) \ge 0[/tex]
Получава се обединение на двата интервала и тогава [tex]X \in (-\infty ;1]\cup [2;+\infty )[/tex]
Сега трябва да пресечем отново дефиниционната област [tex]X\in [2 ; +\infty )[/tex] със обединението на интервала от двата корена на квадратното неравенство по-горе [tex]X \in (-\infty ;1]\cup [2;+\infty )[/tex] :
Намираме като крайно решение ,че [tex] X\in [0;+\infty ) [/tex]
Моля се да съм я решил правилно и да съм мислил правилно, защото иначе язък за труда от моя и от ваша страна  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Sun Jun 08, 2008 9:38 am Заглавие: |
|
|
разсъжденията са ти абсолютно правилни, само със забележката, че крайното решение е [tex]x\in [2; +\infty )[/tex]
предполагам, че е техническа грешка  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Sun Jun 08, 2008 9:42 am Заглавие: |
|
|
сега да усложним малко
[tex]\sqrt{x^2-x+1}<1+\sqrt{x-1} [/tex] |
|
|
 |
Hacko Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jun 08, 2008 9:54 am Заглавие: |
|
|
| ганка симеонова написа: | сега да усложним малко
[tex]\sqrt{x^2-x+1}<1+\sqrt{x-1} [/tex] |
Малее този път ме ударихте точно в "ахилесовото сухожилие" с този пример..
Значи ще поразсъждавам , но както преди така и сега не съм на ясно много , когато някакъв корен трябва да е > или < на друг корен + някакво число....
Но важното е да имаме желание нали така... а аз имам угромно желание да ги науча тези задачи
След малко ще се помъча на тетрадката първо и ако изкарам нещо ще пиша тук , а ако реша този пример... значи имам напредък , а ако ли не ще се радвам ако може обяснение къде греша  |
|
|
 |
Hacko Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jun 08, 2008 10:32 am Заглавие: |
|
|
[tex]\sqrt{x^2-x+1}<1+\sqrt{x-1} [/tex]
Намираме ДС: на подкоренните величини и установяваме ,че лявата част има отрицателна дискриминанта =>[tex]X\notin D [/tex] и => няма решение за неравенството [tex] x^2-x+1 \ge 0 [/tex] . От тук според мен би следвало , че в ДС влиза само коренът от дясно, а именно [tex]\sqrt{x-1}\ge 0 [/tex] => ДС е само [tex]x\ge 1[/tex].
Вече не съм сигурен какво пиша,но щом лявата част не е в решението , тоест левия корен май, за да няма решение трябва да не е неотрицателно число и тогава би следвало да бъде отрицателно число . За такава отрицателна стойност на лявата част => за дясната част [tex]1+\sqrt{x-1} [/tex] автоматично да е изпълнено това, че [tex]1+\sqrt{x-1}\ge 0 [/tex] ...
А щом цялата дясна част е по-голяма или равна на "0" и за корена [tex]\sqrt{x-1}[/tex] знаем че е винаги по-глям или равен на "0" ...сега мисля че трябва да решим това неравенство : [tex]1+\sqrt{x-1}\ge 0 [/tex] .
В последствие като отиде 1 от дясно се получава : [tex]\sqrt{x-1} \ge -1[/tex] .
Така написано , коренът винаги ще е > от -1 => си мисля че е време да повдигнем на квадрат и става така ...
Получавам нещо обнадеждаващо а именно след повдигане на квадрат става така,че [tex]X \ge 2[/tex]
И сега пресичаме май... ДС , което е [tex]x\ge 1[/tex] със полученото след повдигане на квадрат двете страни [tex]X \ge 2[/tex] и получавамее....
Окончателно като отговор [tex]X \in [2;+\infty )[/tex]
Та...вярно ли е поне от части?  |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
|
Пуснато на: Sun Jun 08, 2008 3:56 pm Заглавие: |
|
|
| Hacko написа: | [tex]\sqrt{x^2-x+1}<1+\sqrt{x-1} [/tex]
Намираме ДС: на подкоренните величини и установяваме ,че лявата част има отрицателна дискриминанта =>[tex]X\notin D [/tex] и => няма решение за неравенството [tex] x^2-x+1 \ge 0 [/tex] |
Тук ще се наложи да те поправя - това че D<0 ни навежда на мисълта, че подкоренната величина е положителна за всяка стойност на х, тоест [tex]x^2-x+1\ge 0[/tex] е изпълнено за всяка стойност на х, а не че няма решение - точно обратното
От тук нататък наистина съобразяваш от другия корен, че [tex]x\ge 1[/tex] и повдигаш на квадрат и получаваш
[tex]x^2-x+1<\cancel 1+x\cancel {-1}+2\sqrt{x-1}[/tex]
[tex](x-1)^2<2\sqrt{x-1}[/tex] повдигаме отново на квадрат(не ми се занимава с полагане )
[tex](x-1)^4<4(x-1)[/tex]
[tex](x-1)[(x-1)^3-4]<0[/tex] прилагам формула за [tex]a^3-b^3[/tex]
[tex](x-1)(x-1-\sqrt[3]4)\underbrace{((x-1)^2+(x-1)\sqrt[3]4+\sqrt[3]{4^2})}_{>0\: za\: vsqka\: stoinost\: na\: x}<0[/tex]
Прилагаме метод на интервалите и търсеният интервал става [tex](1\: ;\: 1+\sqrt[3]4)[/tex]  |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Sun Jun 08, 2008 4:05 pm Заглавие: |
|
|
| Hacko написа: | [tex]\sqrt{x^2-x+1}<1+\sqrt{x-1} [/tex]
Намираме ДС: на подкоренните величини и установяваме ,че лявата част има отрицателна дискриминанта =>[tex]X\notin D [/tex] и => няма решение за неравенството [tex] x^2-x+1 \ge 0 [/tex] . От тук според мен би следвало , че в ДС влиза само коренът от дясно, а именно [tex]\sqrt{x-1}\ge 0 [/tex] => ДС е само [tex]x\ge 1[/tex].
Вече не съм сигурен какво пиша,но щом лявата част не е в решението , тоест левия корен май, за да няма решение трябва да не е неотрицателно число и тогава би следвало да бъде отрицателно число . За такава отрицателна стойност на лявата част => за дясната част [tex]1+\sqrt{x-1} [/tex] автоматично да е изпълнено това, че [tex]1+\sqrt{x-1}\ge 0 [/tex] ...
А щом цялата дясна част е по-голяма или равна на "0" и за корена [tex]\sqrt{x-1}[/tex] знаем че е винаги по-глям или равен на "0" ...сега мисля че трябва да решим това неравенство : [tex]1+\sqrt{x-1}\ge 0 [/tex] .
В последствие като отиде 1 от дясно се получава : [tex]\sqrt{x-1} \ge -1[/tex] .
Така написано , коренът винаги ще е > от -1 => си мисля че е време да повдигнем на квадрат и става така ...
Получавам нещо обнадеждаващо а именно след повдигане на квадрат става така,че [tex]X \ge 2[/tex]
И сега пресичаме май... ДС , което е [tex]x\ge 1[/tex] със полученото след повдигане на квадрат двете страни [tex]X \ge 2[/tex] и получавамее....
Окончателно като отговор [tex]X \in [2;+\infty )[/tex]
Та...вярно ли е поне от части?  |
Тези твърдения... не знам от къде ти дойдоха на ум, някои не ги разбрах, но тази грешчица в началото ги обезсмисля
В крайна сметка вярно си намерил Д.С. за [tex]x\ge 1[/tex]  |
|
|
 |
|