| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Irrefutable Напреднал

гласове: 5
|
Пуснато на: Wed Aug 08, 2007 7:55 pm Заглавие: Задача за децата на една лелка. Математическо решение искам. |
|
|
Преди време едно момиче ми я даде, и до сега не съм видял някой да я реши с математика. Та понеже тука сте генийчетата поствам задачата:
| Цитат: | На 20-годишнината от сватбата си домякинята казала: „Дъщеря ми,
която е най-малка сред трите ми деца, ме помоли да ви предложа
да отгатнете нейната и на батковците и? възраст, като ви кажа
само сбора и произведението на годините им. Само че преди две
години на този ден г-н А не успя да реши тази задача, а същото
стана и днес с г-н Б, въпреки че и двамата са много съобразителни.
Затова реших да не карам и вас да се мъчите.“ Г-н В, който бил
с не по-малко пъргав ум от А и Б, се позамислил, драснал нещо на
една салфетка и усмихнато съобщил: „И да не го правите, аз вече
знам отговора: децата Ви са на …“. На колко именно? |
Иначе като спрегнем програмирането, решението става сравнително лесно.
Е, годинките какви са? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Nona Напреднал

гласове: 163
|
Пуснато на: Thu Aug 09, 2007 11:09 am Заглавие: |
|
|
| Годините за цели числа ли да ги считаме? |
|
|
 |
name01 Фен на форума

|
Пуснато на: Thu Aug 09, 2007 11:32 am Заглавие: |
|
|
| Аз ли не разбрах и произведението и сбора не е даден, а само че е 20-годишнина? |
|
|
 |
Nedy88 Начинаещ
   гласове: 1
|
Пуснато на: Thu Aug 09, 2007 11:39 am Заглавие: |
|
|
То това е идеята на задачата. Третият математик ги е познал без да знае сбора и произведението.
Годините са цели числа. |
|
|
 |
vladob Редовен
Регистриран на: 02 Mar 2007 Мнения: 169 Местожителство: Skopje, Makedonija
    гласове: 7
|
Пуснато на: Thu Aug 09, 2007 11:54 am Заглавие: |
|
|
Ова не е решение, туку само размислување по задачата !
Да се обидеме да ја решиме заедно !
Јасно е дека мајката има една ќерка и два сина и при тоа ќерката е најмала, но можеби синовите се близнаци. Ќерката била родена пред 2 години што значи сега има повеќе од 2. Сите деца имаат помалку од 20 години (освен ако некое не е родено пред мајката да се омажи).
Следново е многу важно !
Од тоа што А и Б не ја решиле задачата (а ги знаеле збирот и производот), г-дин В заклучил дека тие ги направиле сите можни комбинации кои го даваат дадениот збир, но при тоа добиле повеќе комбинации кои го даваат дадениот производ.
Но г-дин В заклучил дека решенијата кои ги добил Б не се оние кои ги добил А зголемени за по 2 години кај секое од децата (ја решавал по две години), освен едно кое е всушност вистинското решение.
Во кој правец одат вашите размислувања ? |
|
|
 |
Irrefutable Напреднал

|
Пуснато на: Thu Aug 09, 2007 12:03 pm Заглавие: |
|
|
vladob, Знам че на теб ти е лесно да четеш Български , но на мен не ми се чете диалект. Иначе подкрепям това което си казал.
Като цяло, когато на господин А са му казали годините , децата са били между 1 и 17години. А на господин Б , са били между 3 и 19 включително.
Те са знаели сбора и произведението и не са можели да кажат годините. Третия господин знае че първия и втория не са можели да ги кажат, намира числата на който умноженията и сбора дават умножението и сбора на други възможни числа. Прави сечение между числата който са намерили господин А и господин Б и намира годините.
Като трябва да се каже и че понеже по условие най-малката дъщеря е щяла да каже сумата и произведението , значи тя не е близначка.. тоест синовете са по-големи от нея.
Е , как с математика да стигнеме до решението ?
Как може да намериме сечението на две групи числа без да се налага да изписваме всичките числа ? |
|
|
 |
vladob Редовен
|
Пуснато на: Thu Aug 09, 2007 12:04 pm Заглавие: |
|
|
Понатака ...
Но зошто г-дин Б не ја решил задачата по истата логика што ја решил В ?
Едно објаснување е дека на г-дин Б не му било кажано дека пред 2 години не ја решил г-дин А.
Но дали е можно да му било кажано а тој сепак да не ја решел и во тој случај постои скриен дополнителен услов кој му бил на располагање на В. |
|
|
 |
vladob Редовен
|
Пуснато на: Thu Aug 09, 2007 12:20 pm Заглавие: |
|
|
| Irrefutable написа: | | ....диалект.... |
Зошто си оптеретен со тоа кој е, што е и на каков јазик зборува и пишува. Мојот пост е напишан на Македонски јазик. Иначе разбирам и други на пример хрватски, словенечки, српски и англиски. А ако навистина Ви пречи тогаш да прекинам да испраќам постови на овој формум.
Ако не Ви пречи да продолжиме со оваа и други задачи. |
|
|
 |
Fed VIP

Регистриран на: 24 May 2007 Мнения: 1136 Местожителство: София (Русе)
  гласове: 33
|
Пуснато на: Thu Aug 09, 2007 12:46 pm Заглавие: |
|
|
vladob, дори не си и помисляй да спираш с тоя форум.
За мене ти си най-логично мислещия човек в този форум, т.е. най-добре се справяш с логическите задачи.
Виначи си предлагал интересни задачи и полезна информация.
На някои хора наистина не им се чете на македонски. Аз лично нямам проблем с това и с удоволствие чета твоите решения на доста от логическите задачи.
Не мисля че пречеш на някой с македонския. Който се интересува от математика и от решение на задача която той самия не може да реши, ще чете твоите постове. |
|
|
 |
Irrefutable Напреднал

|
Пуснато на: Thu Aug 09, 2007 1:11 pm Заглавие: |
|
|
Всеки сам решава, кой език да говори и на кой да пише. Но някога да си писал в английски форум на македонски?
Хората тук ни свързва математиката, и тя за щастие на всички езици си е една и съща.
Под "не ми се чете" имах предвид че ми е малко по-трудно за разбиране и трябва да влагам доста повече мислене за да разбера пост на твоят език. Същото се случва и когато чета руските форуми. Макар че руския в общи линии го разбирам.
Щом разбираш езика, и очевидно четеш доста на него, защо не се опиташ и да пишеш на него? В крайна сметка, нищо няма да ти навреди да знаеш 2 езика вместо 1.
Аз лично когато пиша в чуждоезичен форум, се опитвам да пиша на техния език.
Eto , ako az zapo4na da pi6a na 6liokavica , vsi4ki ot foruma 6te po4nat da se draznqt , makar 4e mnogo dobre razbirat kakvo pi6a i makar 4e ni6to ne im pre4i da 4etat taka. I 6te po4nat da mrunkat: "Пиши на кирилица". Същото е с Македонския, може да го разбирам, но предпочитам да чета на български.
ПП: Нищо лично. |
|
|
 |
jeo Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Aug 09, 2007 3:00 pm Заглавие: |
|
|
| Първо, не мисля, че някой някога е оспорвал логичното мислене или математическите познания на vladob, както и задачите, които предлага, или тези, които решава. Въпросът обаче за съжаление няма нищо общо с това. Идеята е щом модераторите могат да трият постовете ми, които са на латиница, защо македонец, които очевидно разбира езика ни не се постарае да пише на него. Напълно съм съгласен с Irrefutable- всеки пише както си иска и прави каквото си иска. Vladob, не го приемай лично, въпросът, колкото и банално да звучи, е принципен. Само че не се прави на обиден заради това, че на някой не му се чете на македонски- та нали всеки прави каквото си иска и има собоствено мнение. Не те карам да пишеш на български, английски, хърватски или какъвто и да бил друг език- продължавай да пишеш на македонски. Обаче това не е първият ти пост, в който разкриваш македонския си темперамент. Сайтът е български и ние сме в България. Ако искаш пиши на иврит, но не се прави на засегнат, ако някой не разбира. В крайна сметка форумът е за математика и ти определено трябва да продължиш с него. |
|
|
 |
vladob Редовен
|
Пуснато на: Thu Aug 09, 2007 3:09 pm Заглавие: |
|
|
Добре, аз реагирах на думата „диалект„
Одиме понатака !
Еве да пробам на Бугарски:
Дали на г-н Б му е казано че преди две години на този ден г-н А не успял да реши тази задача ?
Добро ли е ?
Да живее Copy/Paste ! |
|
|
 |
Танчо Русев Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Aug 09, 2007 3:25 pm Заглавие: |
|
|
Така както е условието на задачата, всяка тройка цели числа :
20≥x≥y>z>2 удовлетворява условието на задачата, ако не е така - опровергайте ме! |
|
|
 |
vladob Редовен
|
Пуснато на: Thu Aug 09, 2007 3:40 pm Заглавие: |
|
|
Не е така !
Пример ако z=3 и x=y=5, тогаш збирот кој пред 2 години е кажан на А е 13-6=7, а производот 1*3*3=9.
Збир 7 (а да има најмлад) даваат комбинациите (3,3,1) и (4,2,1), но производ 9 дава само (3,3,1) што значи А ќе ја решел задачата. |
|
|
 |
Irrefutable Напреднал

|
Пуснато на: Thu Aug 09, 2007 4:07 pm Заглавие: |
|
|
Танчо Русев , задачата има само един точен отговор.
vladob, По условие не се казва дали Б е знаел за А, но принципно може и да е знаел , и както казваш, да е преценил защо А не е успял да намери решение , но въпреки това да не е можел. Господин В от своя страна да предположи че Б е знаел и пак не е успял да реши задачата. Възможно е, ако това е вярно, сваляме още няколко възможни коомбинации И тъй като по условие не го знаем, се налага да направиме два варянта на решение и да видиме кой дава само 1 отговор. |
|
|
 |
soldier_vl VIP
   гласове: 22
|
Пуснато на: Thu Aug 09, 2007 4:17 pm Заглавие: |
|
|
| А бе може да е тъпо като логика и да не се базира много на математика но момичето според мен е поне на 3 години, защото както е казано преди 2 години тя е казала сбора и произведението и не може да е била на 0 години=> е била поне на една година=> в момента на разговора е на 3 |
|
|
 |
soldier_vl VIP
|
Пуснато на: Thu Aug 09, 2007 4:26 pm Заглавие: |
|
|
Според мен когато задачата е била дадена на Г-н А, той не я решил защото не е знал от кой тип числа са годините на децата, същото е било и при Г-н Б, но накрая Г-н В е остановил, че годините на 3те деца са прости числа  |
|
|
 |
Irrefutable Напреднал

|
Пуснато на: Thu Aug 09, 2007 4:32 pm Заглавие: |
|
|
soldier_vl, Не, отговора за годините на момичето не е 3, малко повече е.
И числата не са прости
Виж , цялата идея е в това , че когато на господин А , са му казали сбора и произведението той не е можел да каже числата, Защото може различни числа да дават еднакав сбор и произведение.
Същото е и при господин Б.
А господин В е знаел че А и Б не са намерили. Тоест , напрактика търсим 3 числа , на който сбора и произведението могат да се образуват и от други числа. И същите три числа , всяко събрано с 2 (2 години по-късно) , също техният сбор и произведение може да се образува от други. |
|
|
 |
soldier_vl VIP
|
Пуснато на: Thu Aug 09, 2007 5:48 pm Заглавие: |
|
|
| Не са ли много комбинациите??? Ти все пак след като си постнал задачата знаеш ли отговора? |
|
|
 |
Fed VIP

|
Пуснато на: Thu Aug 09, 2007 6:33 pm Заглавие: |
|
|
| vladob написа: | Еве да пробам на Бугарски:
Дали на г-н Б му е казано че преди две години на този ден г-н А не успял да реши тази задача ?
Добро ли е ? |
Идеално!  |
|
|
 |
Irrefutable Напреднал

|
Пуснато на: Fri Aug 10, 2007 1:00 pm Заглавие: |
|
|
| soldier_vl написа: | | Не са ли много комбинациите??? Ти все пак след като си постнал задачата знаеш ли отговора? |
Знам го да комбинацията е точно 1, само дето го получих с брут форс решение , мога да постна сорс код..... Сега търся математическо решение. |
|
|
 |
name01 Фен на форума

|
Пуснато на: Sat Aug 11, 2007 11:01 am Заглавие: |
|
|
| Така си е, брут форса решава, това е като задачата за магическия куб, наистина колкото и да си блъсках главата не можах да намеря математическо решение, което не е проба-грешка, тук все пак комбинациите не би трябвало да са толкова много. |
|
|
 |
soldier_vl VIP
|
Пуснато на: Sat Aug 11, 2007 11:32 am Заглавие: |
|
|
| Чуда се навремето математиците как са решавали задачи без компютри. Тези програми не ми допадат особено много. Виж програмите, които чартят функции може, но останалите не ми допадат!! |
|
|
 |
name01 Фен на форума

|
Пуснато на: Sat Aug 11, 2007 12:18 pm Заглавие: |
|
|
Еми решавали са ги с мислене, много мислене и опити и много време, сега с метод на изчерпване тази задача може да се реши за минути.(лошото е, че аз не мога да я реша без него )
soldier_vl: Ти не беше ли софтуерно инжЕнерство, как да не ти харесва С-то?  |
|
|
 |
soldier_vl VIP
|
Пуснато на: Sat Aug 11, 2007 1:17 pm Заглавие: |
|
|
| name01 написа: |
Стопанско управление |
|
|
 |
Irrefutable Напреднал

|
Пуснато на: Sat Aug 11, 2007 10:10 pm Заглавие: |
|
|
Чертаенето на сложни функции от софтуера в общия случай става точно на принципа: "Пусни всички числа от тоя интервал да се сметнат и виж какво се получава". Та като цяло, това са програми в които има най-малко вложена мисъл
Няма ли математически начин, по който да се намери функция даваща сечението на резултатите от 2 функции? |
|
|
 |
soldier_vl VIP
|
Пуснато на: Sat Aug 11, 2007 11:00 pm Заглавие: |
|
|
| Irrefutable написа: |
Няма ли математически начин, по който да се намери функция даваща сечението на резултатите от 2 функции? |
Едната функция равна на другата не дава ли това което търсиш? или бъркам |
|
|
 |
Fed VIP

|
Пуснато на: Sun Aug 12, 2007 8:18 am Заглавие: |
|
|
| soldier_vl написа: | | name01 написа: |
Стопанско управление |
С френски май беше, нали ? |
|
|
 |
soldier_vl VIP
|
Пуснато на: Sun Aug 12, 2007 12:18 pm Заглавие: |
|
|
| Fed написа: | | soldier_vl написа: | | name01 написа: |
Стопанско управление |
С френски май беше, нали ? |
Да, ако познаваш някой друг кажи, въпреки че 70% от курса ще ги познавам, защото са от моето даскало  |
|
|
 |
Fed VIP

|
Пуснато на: Sun Aug 12, 2007 1:48 pm Заглавие: |
|
|
А не, просто го беше писал в някоя друга тема и съм го запомнил. Аз даже си нямам представа какво се учи в тази специалност!  |
|
|
 |
|