Регистрирайте се
Една задача и още нещо...
Иди на страница 1, 2 Следваща
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Deli1 Редовен

гласове: 13
|
Пуснато на: Thu Jun 11, 2009 8:09 pm Заглавие: Една задача и още нещо... |
|
|
Ето ви още една задача,която е родом от Англия,да си раздвижите мозъците.
В дома на очарователната мис Чарити Локайър се явил мистър Марк Дейвис с намерение да направи предложение за женитба.Той бил съпровождан от свой приятел.Мис Локайър ги поканила в гостната,сложила 3 празни чаши за чай и захарница,в която имало 10 бучки захар.Кавалерите поискали да помогнат при сервирането на чая.Мис Локайър заявила,че ще се отнесе сериозно към предложението на мистър Дейвис,но при следното условие: да разпредели десетте бучки захар в трите чаши така,че във всяка чаша да има по нечетен брой бучки.
След началното смущение и кратко размишление мистър Дейвис намира вярното решение!Какво е то?
няма право да чупи бучки |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Thu Jun 11, 2009 8:16 pm Заглавие: |
|
|
Разпределил да речем в две от чашите по 3 и 7 ( или 5 и 5 ) бучки и едната чаша сложил в другата
Може и 1 и 9. |
|
|
 |
Deli1 Редовен

|
Пуснато на: Thu Jun 11, 2009 8:24 pm Заглавие: |
|
|
| И в трите чаши трябва да има бучки захар. |
|
|
 |
Пафнутий VIP

гласове: 54
|
Пуснато на: Thu Jun 11, 2009 9:13 pm Заглавие: |
|
|
Може ли да пъхне едната чаша в другата - тогава всяка бучка в горната ще се брой и за долната  |
|
|
 |
mkmarinov Напреднал
      гласове: 32
|
Пуснато на: Thu Jun 11, 2009 9:15 pm Заглавие: Re: Една задача и още нещо... |
|
|
| Deli1 написа: |
След началното смущение и кратко размишление мистър Дейвис намира вярното решение!Какво е то? |
Да си остане ерген.
А бучките могат ли да се слепват?  |
|
|
 |
Дидева Редовен
   гласове: 7
|
Пуснато на: Thu Jun 11, 2009 9:25 pm Заглавие: |
|
|
| Страхил написа: | Може ли да пъхне едната чаша в другата - тогава всяка бучка в горната ще се брой и за долната  |
Като, например, чаша №1 - 1 бучка
чаша №2 - 4 бучки +чаша №1 (слагаме чаша №1, в която има 1 бучка в чаша №2) = 5 бучки
чаша №3 - 5 бучки ? |
|
|
 |
Deli1 Редовен

|
Пуснато на: Thu Jun 11, 2009 9:39 pm Заглавие: |
|
|
| Дидева отново е права. |
|
|
 |
Deli1 Редовен

|
Пуснато на: Thu Jun 11, 2009 9:39 pm Заглавие: |
|
|
| А по колко различни начина може да стане разпределянето |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Thu Jun 11, 2009 9:41 pm Заглавие: Re: Една задача и още нещо... |
|
|
| mkmarinov написа: | А бучките могат ли да се слепват?  |
Ти какво искаш? Да им плювне отгоре? Аз в такъв случай си мисля, че щом трябва да ги разпредели без да ги чупи, то може едната да я развтори(или да я стопи) и така няма де се брои за бучка  |
|
|
 |
Пафнутий VIP

|
Пуснато на: Thu Jun 11, 2009 9:46 pm Заглавие: |
|
|
| Deli1 написа: | | Дидева отново е права. | Не че нещо, но тази идея я даде още Ганка и после аз я доразвих(не че е някво доразвиване, де, но просто не и бях прочел поста) ... Хубаво е да четеш предложенията и на другите хора, а не само тези, които ти посочват директно отговорът... |
|
|
 |
Дидева Редовен
|
Пуснато на: Thu Jun 11, 2009 10:03 pm Заглавие: |
|
|
| Страхил написа: | | Deli1 написа: | | Дидева отново е права. | Не че нещо, но тази идея я даде още Ганка и после аз я доразвих(не че е някво доразвиване, де, но просто не и бях прочел поста) ... Хубаво е да четеш предложенията и на другите хора, а не само тези, които ти посочват директно отговорът... |
Аз всъщност не дадох отговор, а попитах Страхил нещо такова ли има предвид.  |
|
|
 |
Пафнутий VIP

|
Пуснато на: Fri Jun 12, 2009 8:16 am Заглавие: |
|
|
Според мен отговорът на mkmarinov също е верен  |
|
|
 |
kelty Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Jun 12, 2009 2:41 pm Заглавие: |
|
|
| 1, 3 и 6 |
|
|
 |
Дидева Редовен
|
Пуснато на: Fri Jun 12, 2009 4:36 pm Заглавие: |
|
|
Боже! Шест е най-нечетното число, което познаваме! Как не се сетихме досега!  |
|
|
 |
112358-1,618-3,14 Начинаещ

гласове: 1
|
Пуснато на: Wed Jul 15, 2009 11:10 pm Заглавие: |
|
|
| Дидева написа: |
Прав си, че 6 НЕ е нечетно, но НЕ е и число ... |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
|
Пуснато на: Wed Jul 15, 2009 11:29 pm Заглавие: |
|
|
| ge0rg1 написа: |
Какво пречи на 6 освен да е цифра, да е и число? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Thu Jul 16, 2009 1:29 am Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | | ge0rg1 написа: |
Какво пречи на 6 освен да е цифра, да е и число? |
Числата са съвкупност от цифри... А цифрите ги знаеш...
Ето цитат: "Символите, с които се изписват числата, се наричат цифри. В разговорния език често двете понятия се използват като синоними, което е неправилно."
Ето от ТУК (линкче) го взех |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Thu Jul 16, 2009 1:39 am Заглавие: |
|
|
Аз пък ще ти цитирам първото изречение - Числото представлява абстрактно понятие за означаване на количество. По тази дефиниция даденото число представлява брой бучки, или казано още количество бучки, тоест означава количество => е число. Дали ще са 15 или 5 или 2, то тези са числа, в случая обозначаващи брой бучки, а вече че числото 15 е образувано от цифрите 1 и 5, а пък числото 6 е образувано от цифрата 6, е отделен въпрос, който ти не знам защо зачекна, но според мен е неоснователен в случая!
Лека нощ от мен  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Thu Jul 16, 2009 2:00 am Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | Аз пък ще ти цитирам първото изречение - Числото представлява абстрактно понятие за означаване на количество. По тази дефиниция даденото число представлява брой бучки, или казано още количество бучки, тоест означава количество => е число. Дали ще са 15 или 5, или 2, то тези са числа, в случая обозначаващи брой бучки, а вече, че числото 15 е образувано от цифрите 1 и 5, а пък числото 6 е образувано от цифрата 6, е отделен въпрос, който ти не знам защо зачекна, но според мен е неоснователен в случая!
Лека нощ от мен  |
Да повторим цитата:
В случая тя не говори за бучки или за каквото и да било друго, освен за 6... Казва само 6... И с него не е узначила каквото и да било... Написала е твърдение за 6, което няма връзка с бучки захар или нещо от сорта ( )
Следователно става дума за цифра, а не за число... Аз не говоря за цялата задача, а за нейното изказване... Може би затова съм го (изказването) ЦИТИРАЛ... А?
ПС:Позволих си да поправя (някои) от грешките ти... Абе ще се ограмотим рано или късно  |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Thu Jul 16, 2009 9:00 am Заглавие: |
|
|
| ge0rg1 написа: | Да повторим цитата:
В случая тя не говори за бучки или за каквото и да било друго, освен за 6... Казва само 6... И с него не е Означила каквото и да било... Написала е твърдение за 6, което няма връзка с бучки захар или нещо от сорта ( )
Следователно става дума за цифра, а не за число... Аз не говоря за цялата задача, а за нейното изказване... Може би затова съм го (изказването) ЦИТИРАЛ... А?  |
Е в случая още kelty с тези числа казва броя бучки, които трябва да се сложат във всяка чаша, така че когато Дидева пише за 6, то тя има предвид горната шестица, която е използвана като число. В случая "най-нечетното число" може да го продължиш с "най-нечетното число брой бучки". По тази логика 6 е използвано като число.
П.С. Като ще си говорим за правопис се пише Означавам, но както и да е, в този форум има толкова много грешки(в моите постове също), че да коментирам запетаи е малко или много излишно, но вече за правописа няма как да си замълча  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Thu Jul 16, 2009 12:04 pm Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | | ge0rg1 написа: | Да повторим цитата:
В случая тя не говори за бучки или за каквото и да било друго, освен за 6... Казва само 6... И с него не е Означила каквото и да било... Написала е твърдение за 6, което няма връзка с бучки захар или нещо от сорта ( )
Следователно става дума за цифра, а не за число... Аз не говоря за цялата задача, а за нейното изказване... Може би затова съм го (изказването) ЦИТИРАЛ... А?  |
Е в случая още kelty с тези числа казва броя бучки, които трябва да се сложат във всяка чаша, така че когато Дидева пише за 6, то тя има предвид горната шестица, която е използвана като число. В случая "най-нечетното число" може да го продължиш с "най-нечетното число брой бучки". По тази логика 6 е използвано като число.
П.С. Като ще си говорим за правопис се пише Означавам, но както и да е, във форума има толкова много грешки(в моите постове също), че да коментирам запетаи е малко или много излишно, но вече за правописа няма как да си замълча  |
"Като ще си говорим за правопис се пише Означавам"
Знам, че се пише с "О", но в бързането всеки може да допусне ЕДНА грешка... Но ти си допуснал повечко от ЕДНА...
"но вече за правописа няма как да си замълча"
Както вече написах аз имам една грешка в правописа (при това от бързане), а ти имаш повече от една в пунктуацията... Нима казваш, че пунктуационните грешки са по-маловажни от правописните? Всъщност е обратното. Правописните грешки могат да променят произношението или най-много значението на ЕДНА дума, докато пунктуационните могат да променят смисъла на цяло изречение или АБЗАЦ...
ПС: В случая тя не говори за бучки... Тя коментира твърдението, изказано по-нагоре, че 6 е нечетна цифра... Така че НЕ може да бъде продължено с "бучки"...  |
|
|
 |
krainik Фен на форума
  гласове: 44
|
Пуснато на: Thu Jul 16, 2009 12:54 pm Заглавие: |
|
|
Абе, ge0rg1, ти нещо много на сериозно се взимаш? 6 е и цифра, и число. Ако не вярваш - провери отново дефиницията на понятието число и ще видиш, че никъде 0,1,2...,9 не се изключват от нея. Неслучайно се казва естествено число, а не естествени цифри и числа о_0, както ти твърдиш, че трябва. Ако ще си говорим за пунктуация и грешки:
| ge0rg1 написа: | Знам, че се пише с "О", но в бързането всеки може да допусне ЕДНА грешка... Но ти си допуснал повечко от ЕДНА...
Нима казваш, че пунктуационните грешки са по-маловажни от правописните? Всъщност е обратното. |
В случая тя не говори за бучки или за каквото и да било друго, освен за 6... Казва само 6... И с него не е узначила каквото и да било...
Абе , ограмотим рано или късно  | Ко каза, ко?
ПП И, между другото, прекомерната употреба на многоточие показва липса на добра езикова култура ;]
ПП2 Малоумно е, да цитираш предходния пост, след като се подразбира, че говориш за него... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Thu Jul 16, 2009 1:07 pm Заглавие: |
|
|
| krainik написа: | Абе, ge0rg1, ти нещо много на сериозно се взимаш? 6 е и цифра, и число. Ако не вярваш - провери отново дефиницията на понятието число и ще видиш, че никъде 0,1,2...,9 не се изключват от нея. Неслучайно се казва естествено число, а не естествени цифри и числа о_0, както ти твърдиш, че трябва. Ако ще си говорим за пунктуация и грешки:
| ge0rg1 написа: | Знам, че се пише с "О", но в бързането всеки може да допусне ЕДНА грешка... Но ти си допуснал повечко от ЕДНА...
Нима казваш, че пунктуационните грешки са по-маловажни от правописните? Всъщност е обратното. |
В случая тя не говори за бучки или за каквото и да било друго, освен за 6... Казва само 6... И с него не е узначила каквото и да било...
Абе , ограмотим рано или късно  | Ко каза, ко?
ПП И, между другото, прекомерната употреба на многоточие показва липса на добра езикова култура ;]
ПП2 Малоумно е, да цитираш предходния пост, след като се подразбира, че говориш за него... |
аз съм написал:
| ge0rg1 написа: | Абе ще се ограмотим рано или късно  |
Странно е това, което ти си направил:
| krainik написа: | | ge0rg1 написа: | Абе , ограмотим рано или късно  |
|
Мисля, че си внесъл повече грешки, отколкото си поправил
| krainik написа: | | ПП И, между другото, прекомерната употреба на многоточие показва липса на добра езикова култура ;] |
Брей... А кой те излъга за това? :O ... Всъщност МНОГОТОЧИЕТО символизира НЕЗАВЪРШЕНА мисъл... А никъде не съм видял (досега) "незавършена мисъл" да е равно на "липса на добра езикова култура"... Ти нови дефиниции ли внасяш?
| krainik написа: | | ПП2 Малоумно е, да цитираш предходния пост, след като се подразбира, че говориш за него... |
Това си е твоя оценка и според мен тя е малоумна... Аз искам да съм изряден и затова цитирам... Малоумно е, ако НЕ го разбереш...
| krainik написа: | | Абе, ge0rg1, ти нещо много на сериозно се взимаш? 6 е и цифра, и число. Ако не вярваш - провери отново дефиницията на понятието число и ще видиш, че никъде 0,1,2...,9 не се изключват от нея. Неслучайно се казва естествено число, а не естествени цифри и числа о_0, както ти твърдиш, че трябва. |
6 е число само когато се отнася за количество - мисля, че за това се уточнихме с martosss... Но в случая, за който аз пиша, 6 НЕ е количество...
| krainik написа: | | Неслучайно се казва естествено число, а не естествени цифри и числа о_0, както ти твърдиш, че трябва. |
Тове НЕ съм го твърдял... Произнася се естествени числа, защото цифрите са само 10, а числата са 100000000000000000000000000000000000000000000000000............ Точно тук се намесва българскияТ език, за да даде по-краткото име, което идва от общото, а не от частното...
Сладур си ми бил :*
Странно защо се месиш и ми пишеш така... Все едно съм ти взел биберона... Не ми се сърди - моля те
ПС: Щом ти ще ме поправяш (въпреки, че вместо да поправиш, ти внесе допълнителни грешки )...
| krainik написа: | | ПП2 Малоумно е, да цитираш предходния пост, след като се подразбира, че говориш за него... |
...нека те поправя и аз: след "Малоумно е..." НЕ се слага ЗАПЕТАЯ...
Последната промяна е направена от 112358-1,618-3,14 на Thu Jul 16, 2009 1:20 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Thu Jul 16, 2009 1:19 pm Заглавие: |
|
|
Човек, грешиш, тук си говорим за числото 6 - още kelty използва 6 за количество - 6 бучки захар. Когато някой те цитира, той коментира твоите думи, в случая Дидева коментира броя бучки(6), които kelty твърди, че изпълняват условието. Дидева казва, че този брой бучки (6) е четен, а не нечетен, тоест тя говори за брой бучки, тоест за числото 6
Знакът "6" е използван за брой бучки, тоест той придобива значение "число", а не "цифра"! Това трябва най-накрая да го разбереш! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Thu Jul 16, 2009 1:22 pm Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | Човек, грешиш, тук си говорим за числото 6 - още kelty използва 6 за количество - 6 бучки захар. Когато някой те цитира, той коментира твоите думи, в случая Дидева коментира броя бучки(6), които kelty твърди, че изпълняват условието. Дидева казва, че този брой бучки (6) е четен, а не нечетен, тоест тя говори за брой бучки, тоест за числото 6
Знакът "6" е използван за брой бучки, тоест той придобива значение "число", а не "цифра"! Това трябва най-накрая да го разбереш! |
Отговорът се отнася до задачата - ДА...
Но следващият коментар НЕ се отнася до задачата, а си е твърдение...
...Защото може да съществува САМОСТОЯТЕЛНО...Също така той НЕ носи информация НИТО по решението на задачата, нито по условието й - следователно НЕ е обвързан пряко със задачата и може да бъде разгледан като САМОСТОЯТЕЛЕН... Което съм направил аз 
Последната промяна е направена от 112358-1,618-3,14 на Thu Jul 16, 2009 1:28 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
krainik Фен на форума
|
Пуснато на: Thu Jul 16, 2009 1:24 pm Заглавие: |
|
|
За онова разстояние - имах проблем с промяната на цвета, но няма значение( грешката си е грешка - на мястото трябва да има запетая, както и да го овърташ). Относно онази моя преценка, която била малоумна - в 50% от форумите по света е забранено да цитираш предходния пост! Явно не си ме разбрал - 1,2,...,9 са и цифри, и числа. Капиш? Отнасяло се само за количество Да,бе, 6 е число, само когато след него стои думата ябълки.. хах
"„Цифра“ и „число“ не са еднозначни понятия." (от ТУК)
| А, някой да го е казвал? Едното е подмножество на другото и тва е. Или ще ми кажеш, че 6 не може да се представи чрез "крайна последователност от нейните цифри"(става въпрос в случая за 10 бройна система)
Последната промяна е направена от krainik на Thu Jul 16, 2009 1:50 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Thu Jul 16, 2009 1:29 pm Заглавие: |
|
|
| ge0rg1 написа: | | martosss написа: | Човек, грешиш, тук си говорим за числото 6 - още kelty използва 6 за количество - 6 бучки захар. Когато някой те цитира, той коментира твоите думи, в случая Дидева коментира броя бучки(6), които kelty твърди, че изпълняват условието. Дидева казва, че този брой бучки (6) е четен, а не нечетен, тоест тя говори за брой бучки, тоест за числото 6
Отговорът се отнася до задачата - ДА...
Но следващият коментар НЕ се отнася до задачата, а си е твърдение...
|
Не е твърдение. Щом е в тази тема, то се отнася за темата, а не е просто твърдение. За твърденията си има Уикипедия(в която пише, че числото означава количество и брой).
Освен това Дидева коментира kelty, а kelty коментира задачата, така че и Дидева коментира задачата. Съществува едно комутативно свойство, което май не си го изучил добре! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Thu Jul 16, 2009 1:38 pm Заглавие: |
|
|
| krainik написа: | За онова разстояние - имах проблем с промяната на цвета, но няма значение( грешката си е грешка - на мястото трябва да има запетая, както и да го овърташ). Относно онази моя преценка, която била малоумна - в 50% от форумите по света е забранено да цитираш предходния пост! Явно не си ме разбрал - 1,2,...,9 са и цифри, и числа. Капиш? Отнасяло се само за количество Да,бе, 6 е число, само когато след него стои думата ябълки.. хах  |
| krainik написа: | | За онова разстояние - имах проблем с промяната на цвета, но няма значение( грешката си е грешка - на мястото трябва да има запетая, както и да го овърташ). |
Да, но си внесъл повече грешки, отколкото си поправил... А защо ТИ можеш да се оправдаеш за грешките си с некадърността си, а аз да не мога да оправдая своите грешки с часа, в които съм писал мнението си? Аз съм ги писал в 02:00 през нощта - след тренировка и след цял уморителен ден... Значи моите грешки са от недоглеждане, на martossss (със запетаите) - от незнание на правилата за пунктуация, а твоите - от некадърност... С тове НЕ се опитвам да кажа, че моите грешки са по-невинни от вашите... Еднакви са. Но с това казвам, че аз попринцип няма да ги допусна, а вие ще ги повторите... Капиш за това?
| krainik написа: | | Относно онази моя преценка, която била малоумна - в 50% от форумите по света е забранено да цитираш предходния пост! |
Странно, но явно аз съм попадал само на другите 50% - изключително, не мислиш ли? Май НЕ са чак 50%... Преувеличил си... А и няма откъде да знаеш това, защото ти съдиш за всички форуми от тези, които ти си видял... А от частното да правиш изводи за общото е много рисковано и прекалено често води до грешки...
| martosss написа: |
Не е твърдение. Щом е в тази тема, то се отнася за темата, а не е просто твърдение. За твърденията си има Уикипедия(в която пише, че числото означава количество и брой).
Освен това Дидева коментира kelty, а kelty коментира задачата, така че и Дидева коментира задачата. Съществува едно комутативно свойство, което май не си го изучил добре! |
"Освен това Дидева коментира kelty, а kelty коментира задачата, така че и Дидева коментира задачата."
Този извод е грешен и явно ти не знаеш "свойствата" на твърденията и заключенията... От този ти извод можем да направим и следниЯ извод:
-Пешо познава Иван
-Ники познава Пешо
-(и според твоята логика)Ники познава Иван, а това НЕ е задължително...
-kelty коментира задачата
-Дидева коментира kelty
-От тези две твърдения НЕ може да се заключи, че Дидева коментира задачата... Трябва ти минимум още 1 твърдение...
"Не е твърдение. Щом е в тази тема, то се отнася за темата, а не е просто твърдение."
С тези си думи ти казваш, че ВСЯКО нещо, написано в дадена тема, е свързано със самата тема ли? Току що ти ЛИКВИДИРА СПАМ-а... Върхът !
Последната промяна е направена от 112358-1,618-3,14 на Thu Jul 16, 2009 1:46 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
krainik Фен на форума
|
Пуснато на: Thu Jul 16, 2009 1:45 pm Заглавие: |
|
|
...нека те поправя и аз: след "Малоумно е..." НЕ се слага ЗАПЕТАЯ... | Напротив. Потърси в интернет за т.нар. сложно съставно с подчинено подложно изречение(знам, че не си чувал за него, но не се бой) и си готов ;]
| ge0rg1 написа: | Брей... А кой те излъга за това? :O ... Всъщност МНОГОТОЧИЕТО символизира НЕЗАВЪРШЕНА мисъл... А никъде не съм видял (досега) "незавършена мисъл" да е равно на "липса на добра езикова култура"... Ти нови дефиниции ли внасяш?
| Еми, крайно време е да почнеш тогава да си завършваш мислите. За нови дефиниции - странно, че го казва човекът, според който 1,2..9,0 не са числа............ (тука мисълта ми е доста незавършена)
С тове НЕ се опитвам да кажа, че моите грешки са по-невинни от вашите... Еднакви са. Но с това казвам, че аз попринцип няма да ги допусна, а вие ще ги повторите... Капиш за това?
| Не се вкарвай в някви филми, бе, мен.
| А някой да го е твърдял? Едното е подмножество на другото. Или ще кажеш, че 6 не може да се престави като "крайна (или безкрайна в някои случаи) последователност от нейните цифри"(става въпрос за 10чна бройна система). |
|
|
 |

|
Пуснато на: Thu Jul 16, 2009 2:12 pm Заглавие: |
|
|
| krainik написа: | | ge0rg1 написа: |
...нека те поправя и аз: след "Малоумно е..." НЕ се слага ЗАПЕТАЯ... | Напротив. Потърси в интернет за т.нар. сложно съставно с подчинено подложно изречение(знам, че не си чувал за него, но не се бой) и си готов ;]
| ge0rg1 написа: | Брей... А кой те излъга за това? :O ... Всъщност МНОГОТОЧИЕТО символизира НЕЗАВЪРШЕНА мисъл... А никъде не съм видял (досега) "незавършена мисъл" да е равно на "липса на добра езикова култура"... Ти нови дефиниции ли внасяш?
| Еми, крайно време е да почнеш тогава да си завършваш мислите. За нови дефиниции - странно, че го казва човекът, според който 1,2..9,0 не са числа............ (тука мисълта ми е доста незавършена)
С тове НЕ се опитвам да кажа, че моите грешки са по-невинни от вашите... Еднакви са. Но с това казвам, че аз попринцип няма да ги допусна, а вие ще ги повторите... Капиш за това?
| Не се вкарвай в някви филми, бе, мен.
| А някой да го е твърдял? Едното е подмножество на другото. Или ще кажеш, че 6 не може да се престави като "крайна (или безкрайна в някои случаи) последователност от нейните цифри"(става въпрос за 10чна бройна система). |
...нека те поправя и аз: след "Малоумно е..." НЕ се слага ЗАПЕТАЯ... | Напротив. Потърси в интернет за т.нар. сложно съставно с подчинено подложно изречение(знам, че не си чувал за него, но не се бой) и си готов ;] |
Не се слага запетая след "Малоумно е", защото този израз е част от ЦЯЛОТО просто изречение "Малоумно е да цитираш предходния пост"...
| krainik написа: | | ge0rg1 написа: | Брей... А кой те излъга за това? :O ... Всъщност МНОГОТОЧИЕТО символизира НЕЗАВЪРШЕНА мисъл... А никъде не съм видял (досега) "незавършена мисъл" да е равно на "липса на добра езикова култура"... Ти нови дефиниции ли внасяш?
| Еми, крайно време е да почнеш тогава да си завършваш мислите. За нови дефиниции - странно, че го казва човекът, според който 1,2..9,0 не са числа............ (тука мисълта ми е доста незавършена) |
Първо ми казваш:
| krainik написа: | | ПП И, между другото, прекомерната употреба на многоточие показва липса на добра езикова култура ;] |
После:
| krainik написа: | | Еми, крайно време е да почнеш тогава да си завършваш мислите |
Явно си се съгласил с мен, че "незавършена мисъл" е различно от "липса на добра езикова култура", но си решил да се "измъкнеш" от ситуацията, като направиш НЕоснователна забележка...
И все пак дефиницията за число е:
"Числото представлява абстрактно понятие за означаване на количество. Като математически обект изразява идеята за брой и ред в зависимост от контекста му на употреба. Символите, с които се изписват числата, се наричат цифри. В разговорния език често двете понятия се използват като синоними, което е неправилно."
Дефиницията за цифра е:
"Цифра наричаме символ от азбуката на дадена бройна система; всички числа от тази бройна система могат да се запишат като крайна (или безкрайна в някои случаи) последователност от нейните цифри. „Цифра“ и „число“ не са еднозначни понятия."
И на двете места се казва, че НЕ могат да се смесват понятията, но ти ги смесваш... И се опитваш да ме убедиш в правотата си? Странно ми е...
След като НЕ го твърдиш, защо казваш, че 6 е и число, и цифра, като в случая НЕ е число?
| krainik написа: | Не се вкарвай в ня'кви филми, бе, мен.  |
И това е НЕуместна забележка... (И "някви" се пише "ня'кви")
Последната промяна е направена от 112358-1,618-3,14 на Thu Jul 16, 2009 2:23 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|