Математика

Правила(обновени на 11.05.2008)   Търсене   Потребители   Потребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 
Не е нужно да се регистрирате!

Въпросче за начинаещи

Създайте нова тема   Напишете отговор    Информатика Форуми -> Delphi(Pascal)
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
e^x

МнениеПуснато на: Mon Nov 24, 2008 6:14 pm    Заглавие: Въпросче за начинаещи Отговорете с цитат

Моля да препоръчате книга за начинаещи за object pascal
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Реклама

Пуснато на:     Заглавие:

Върнете се в началото
e^x

МнениеПуснато на: Sun Dec 21, 2008 1:06 am    Заглавие: Благодаря на всички Отговорете с цитат

Благодаря ви скъпи форумци, че ми оказахте такава помощ с някое заглавие от което да науча object pascal. Вече го научих.

90 Видяли и нито един не отговорил. Започвам да се чудя ...............

А и скъпите ми модератори synaptic например, който винаги е голям специалист как е пропуснал да блесне се чудя. Може би защото мисли, че Паскал е стар език. Пълни
глупости. Паскал и С са стандартизирани окончателно през 1983 година. Но са
измислени през 70-те години. Паскал в началото на десетилетието, а С през 78. Та лелеле колко е нов и модерен С. С този бувериран вход толкова проблеми ми е създавал за най-елементарни операции като въвеждане на някакви данни например. Докато Паскал си има 4 съвсем ясни входно/изходни функции

READ(), READLN(), WRITE(), WRITELN().
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
pavelludiq

Местожителство: Shumen

МнениеПуснато на: Sun Dec 21, 2008 4:52 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

По спокойно. Кофти е да искаш да учиш език който никой друг не знае, нали? Нормално е никой да не ти отговори, 99% от регискрираните ни потребители са идиоти и мързеливци.

А що се отнася до "старостта" На С и паскал, паскал е по стар от С, но годините ти не са особено вярни, мисля че паскал беше създаден 68/9 някъде, С е 72, а последния стандарт на С е С99 от 99(или 2000, не съм сигурен тук), въпреки че първия стандарт май е от 83-та, за паскал не съм сигурен. Но старостта не е особено важда, един от любимите ми езици(lisp) е създаден през 50-те, като компютърна имплементация на математическа теория от 30-те, въпреки че един от най новите му диалекти clojure заряза доста от историческите "бисери" на лисп, превръщайки го в модерен и мощен език, не съм сигурен обаче че някой от модерните диалекти на паскал са зарязали всички стари недостатъци. Като пример този object pascal, истински обектно ориентиран език ли е, както ruby и smalltalk, или е процедурен език със заковани обекти от горе му, както всички други процедурни езици, които се опитват да са обектно ориентирани(С++, perl)?

eddit: Под истински обектно ориентиран език, имам предвид че всичко в езика е обект: числа, низове, функции...
Върнете се в началото

Местожителство: Горите тилилейски

МнениеПуснато на: Mon Oct 19, 2009 7:46 am    Заглавие: Отговор ... Отговорете с цитат

Здравейте,

Много съжелявам, че не сте получили отговор на зададения въпрос, но това е нормално за много от Българските форуми.

Ще започна с литературата:

Може да потърсите "Програмиране на Pascal с 99 примерни програми", на Радомила Стоянова и Гочо Гочев. Ако не греша е на издателство "Парафлоу".

Друга книга с много примери и диск (визирам за Turbo Pascal) е тази на Петър Петров (изд.Техника). Мисля, че се казваше "Повече от 111 примерни програми на Turbo Pascal", но не съм сигурен в заглавието.

Ако обаче търсите нещо по-съвременно то е нужно да се обърнете към Delphi. Turbo Delphi е напълно безплатен (лицензът е за 30 години) и ще Ви позволи да създавате (и продавате) свои компоненти и контроли.

Що се отнася до езика ... Laughing

Pascal е обектно ориентиран език. Няма как да бъде друг. Конструктори, деструктори, свойства, събития и пр. са неотделна част от езика. Обектите за pascal са толкова естествени колкото и рекурсивните функции. При Turbo Pascal има и функции позволяващи директно опериране с регистрите на процесора, което го прави изключително силен. Няма да споменавам за възможностите, които разкрива asm. За целта обаче е нужно да иамте доста добри познания по assembler.

Пример: Много е лесно използвайки Tyrbo Pascal да създадете програмен таймер, работещ с интервал от една микросекунда. На практика така програмите ви ще работят в реално време (стандартните таймери, работят с интервал от 5 микросекунди). Това е много важно когато говорим за синхронизация (звук, субтитри и картина) при мултимедийни приложения, медицински програми и др.

Истината е, че C и Pascal са създадени горе долу по едно и също време. Все пак имам първото издание на книгата на Керниган и Ричи и мога да видя годината. Laughing Laughing

Към момента никой, никъде в света (освен в България) не прави разлика между езиците за програмиране. Дори Borland Architect и Visual Studio 2008 обединяват всичко.

Забавно е, че C# е по-близък като синтаксис и логика до Delphi (Pascal), отколкото до C++. Няма да коментирам използването на "as" и други оператори, нито това, че компилаторите в редица отношение са идентични като функционалност. Просто идеята е една.
Все пак Pascal е типичен виртов език, а това го прави доста атрактивен.

Pascal и Delphi са езиците на "аристократите" сред т.н. "независими" разработчици. Като се започне от Оксфорд, Масачузеската политехника, Йел и др. тези езици се ползват с изключителна популярност в научните среди поради ред причини.

Няма "стари" и "нови" езици. Lisp се използва в Autocad и никой никъде не го е изхвърлял (нарича се Auto Lisp). Ada се използва в съвременните военни симулатори. Fortran се ползва и в момента (както и "Rapira"). Проблемът е, че ако го знаете може да преместите спътник, а това едва ли е добра идея, нали? Е ... за това и не се преподава вече. Заради поразиите, които някой може да направи. Laughing Laughing Laughing
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Информатика Форуми -> Delphi(Pascal) Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
You cannot attach files in this forum
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2007-2013 math10.com.   изработка на сайт