Не е нужно да се регистрирате!
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
white_flames
Регистриран на: 02 May 2007 Мнения: 9 Местожителство: Varna,Bulgaria
|
Пуснато на: Thu Nov 08, 2007 3:45 pm Заглавие: Какво е граф? |
|
|
Реших да вляза в групата на хората които се занимават с програмиране в моя университет, но се оказа че там всички са втори курс и си имат повече знания...
Те определено знаеха какво е граф, а аз определено не ги попитах какво означава... Видях го нагледно какво, видях и двата начина за изписване на граф - чрез матрица, и чрез записи, или забравих как се какзва..
Но все пак си ми остава въпроса какво точно е граф и кой ги използва... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: |
|
|
|
|
|
|
 |
Methuselah

|
Пуснато на: Thu Nov 08, 2007 5:28 pm Заглавие: |
|
|
Един граф е определен от множеството на върховете му и от множеството на ребрата му, които свързват един връх с друг. Графите могат да бъдат ориентирани (когато ребрата му са "еднопосочни" (от връх А можеш да стигнеш до връх В по реброто Х, но не можеш да стигнеш от В до А по реброто Х)) и неориентирани (когато от връх А можеш да стигнеш до връх В по реброто Х и обратно). Може от един връх до друг да има повече от 1 ребро. Тогава имаме мултиграф.
В интернет би трябвало да има повече информация.
Препоръчвам ти учебника на Красимир Манев по дискретна математика. |
|
|
 |
white_flames
|
Пуснато на: Thu Nov 08, 2007 10:06 pm Заглавие: |
|
|
Хехех... Това е вторият семестър... Това за ребрата и за зълите ми стана ясно и от схемата която видях, но ми беше интересно какво точно е граф.. Защото нали си има определение за отсечка... Би трябвало да има и за граф... А относно интернет и това че мога да проверя - това бе първото което направих, ама не намерих, или не съм търсила добре или както ми се случва често напоследък - незнам къде да търся
Все пак мерси.. Наистина поне рабрах кога ще уча за тези графове |
|
|
 |
Cool Angel
|
Пуснато на: Fri Nov 09, 2007 4:33 pm Заглавие: |
|
|
| Methuselah написа: | | Един граф е определен от множеството на върховете му и от множеството на ребрата му, които свързват един връх с друг. Графите могат да бъдат ориентирани (когато ребрата му са "еднопосочни" (от връх А можеш да стигнеш до връх В по реброто Х, но не можеш да стигнеш от В до А по реброто Х)) и неориентирани (когато от връх А можеш да стигнеш до връх В по реброто Х и обратно). Може от един връх до друг да има повече от 1 ребро. |
Хехе тва ми прилича по-скоро на чиста математика, отколкото на програмиране. Не ме разбирайте погрешно, просто аз съм отскоро в програмирането, дори все още незная много, но от доста време се занимавам с матиматика. |
|
|
 |
Irrefutable

|
Пуснато на: Fri Nov 09, 2007 9:28 pm Заглавие: |
|
|
Определението е нещо такова "Граф е множество от точки свързани по между си"
Това естествено само по себе си нищо не говори. Грава сам по себеси също е нищо
Въпроса е в това каква е информацията която се съдържа в граф. Тази структура е достатачно абстрактна, че в нея могат да се впишат всички други структури
Това е начин да се опишат връзките във всичко каквото си поискаме.
Примерно, да опишем един триъгълник. Е , имаме 3 точки в граф, свързани помежду си , и 3 ребра с определена тежест.Примерно да опишем свързан списък . имаме N-точки всяка с стойност на елемент от листа, свързани помежду си с ребра с тежест 1-ца.
Естествено колкото по-сложно нещо искаме да опишем, примерно разпространението на радиацията по повърхността на земята, толкова по-сложно става с графи. Всички по-строги структури които се базират в/у графите имат свойте предимства. Графите се ползват за програмиране от по-ниско (ще ми се да кажа базово) ниво. Където се решават лесни за описване проблеми но с сложно решение. Където се изисква добро бързодействие.
Има поне 10 главни подтеории на теория на графите и над 500 вида графи с собствени имена
Най-общо служи за записване на данни и връзките между тях. А най-частно служи за записване на данни и връзките между тях. (повторението не е случайно ) |
|
|
 |
Cool Angel
|
Пуснато на: Fri Nov 09, 2007 10:04 pm Заглавие: |
|
|
Лелей.... Тва е мноого интересно! А съгласна съм, най-вече се използва да изразяване на информация, но понякога може и объркващо да е, тъй като когато има много информация и става по-сожен.  |
|
|
 |
white_flames
|
Пуснато на: Fri Nov 09, 2007 10:17 pm Заглавие: |
|
|
Мерси за инфото... Определено е по-лесно да прочетеш определението за нещо, разказано с няколко думи от нормален човек... (Под нормален имам предвид някой който не е професор в университет... Не че професорите са ненормални... Просто са си професори... А моя по математика е много добър.. Ама това е друга тема...)
Та все пак мерси за инфото и ако ми изникнат нови въпроси (а те ще изникват) ще питам пак и се надявам все такива добри отговори да получавам...
И още нещо.. Днес докато си стоях в университета се замислих.. Ние имаме не само три етажа, но и надсторойка... Малко тъпо, защото до надстройката има само два входа - през първият етаж и през петият - който се пада втори за надстройката... Та седях и си мислех от къде ще ми е по-близо да мина и се замислих че тази структура на стълбите етажите и тн и тн май-май може да се изрази с граф... Луда работа...
Айде лека нощ |
|
|
 |
pero
|
Пуснато на: Sat May 17, 2008 7:53 pm Заглавие: |
|
|
Някой ще може ли да ми даде някъкъв си линк от книгата на Красимир Манев - Увод в дискретната математика, щото трябва да уча за изпита
Благодаря ви много от напред!!! |
|
|
 |
a1a1a1
|
Пуснато на: Sat Nov 29, 2008 12:17 am Заглавие: |
|
|
С още по прости думи ще си позволя да изкажа и аз едно определение за Граф.
Що е то Граф?
Графае множество от две подмножества на върхове и ребра.
-като може да бъде ориентиран или неориентиран:
Ориентиран Граф е чиито наредени двойки имат точно указано начало и край на реброто(тоест посока).
Неориентиран Граф е ненаредени двойки без посока.
Точно ясно и кратко. ако греша ме поправете. |
|
|
 |
|
|
Можете да пускате нови теми Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети You cannot attach files in this forum Може да сваляте файлове от този форум
|
|