Не е нужно да се регистрирате!
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
white_flames
Регистриран на: 02 May 2007 Мнения: 9 Местожителство: Varna,Bulgaria
|
Пуснато на: Sat Apr 05, 2008 3:50 pm Заглавие: C# за начинаещи |
|
|
Нещо което отдавна казах, че ще направя.
| Код: |
Променливи в C#:
Деклариране: тип име;
Типове данни в C#: int - добре познатия integer, float и double - дробни числа, long - големи цели числа, char - символен тип, short, unsinged,....
Пример:
int a, b, c;
float D, E;
Присвояване
a = 5;
b = (a+1)*3;
Основни оператори:
a) +; -; /; *; %(делене по модул, или с други думи остатък от делението); ++(увеличаване с една единица); --(намаляване с една единица); +=(еквиваленстно с а=а + {Нещо си}); -+; /=; *=; %=;
Пример:
a= 3;
++a; a++;
a= 3; b= ++a - 2; ->b = 2
c= a++ - 2; ->c = 1, a - става 4
a -= 2; ->a = a - 2
б) Логически операции
== - дали двете са еднакви(еквивалентност);
!= - дали са различни ("<>");
>; <; <=; >=;
&& - и (and);
|| - или (or);
! - отрицание (not);
Пример:
!a - ако a е истина -> става неистина.
Функции за вход/изход:
Console.Write или Console.WriteLine - изписва на екрана
Console.Read или Console.ReadLine - "чете от екрана"
Пример:
а= 2; b = 4; c= 6;
Console.Write("Нашите променливи са {0}, {1} и {2}", a, b, c);
На екрана ще се изпише - "Нашите променливи са 2, 4 и 6"
Във {} се слага позицията на променливата. Започва от 0. Ако напишем
Console.Write("Нашите променливи са {1}, {0} и {2}", a, b, c);
Резултатът ще е "Нашите променливи са 4, 2 и 6"
n = int.Parse (Console.ReadLine());
Компютъра ще очаква от нас да въведем стойност за променливата n, като стойността трябва да е целочислена. Ако искаме да е дробна -
n = float.Parse (Console.ReadLine());
Следва продлжение => :)
|
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: |
|
|
|
|
|
|
 |
Synaptic

|
Пуснато на: Tue Apr 08, 2008 7:54 pm Заглавие: |
|
|
| Добро, а компилатор да препоръчаш?! |
|
|
 |
pavelludiq

|
|
|
 |
Synaptic

|
|
|
 |
admin Site Admin
Регистриран на: 12 Oct 2005 Мнения: 279 Местожителство: София(Варна)
|
Пуснато на: Tue Apr 08, 2008 9:32 pm Заглавие: |
|
|
| Най-добро е VS 2005 или VS 2008 |
|
|
 |
white_flames
Регистриран на: 02 May 2007 Мнения: 9 Местожителство: Varna,Bulgaria
|
Пуснато на: Wed Apr 09, 2008 6:35 am Заглавие: |
|
|
| Аз препоръчвам SharpDevelop 2.2 - безплатен е, 4мб и аз лично пиша на него. Но до колкото разбрах има много неща които все още не ползвам, а липсват при него... Така че май най-добър си е оригинала... |
|
|
 |
Synaptic

|
Пуснато на: Wed Apr 09, 2008 10:59 am Заглавие: |
|
|
| white_flames написа: | | Аз препоръчвам SharpDevelop 2.2 - безплатен е, 4мб и аз лично пиша на него. Но до колкото разбрах има много неща които все още не ползвам, а липсват при него... Така че май най-добър си е оригинала... |
Да не би да си свалила някоя бета!?  |
|
|
 |
pavelludiq

|
Пуснато на: Fri May 16, 2008 7:06 pm Заглавие: |
|
|
Хвърлих един бърз поглед към този език, вчера и днес почетох малко за него. Не го разбирам особено, но някой негови "екстри" ме отвратиха от него, смятам да не се задълбочавам. Ще напиша няколко бързи реда, и ще се радвам ако някой който разбира по сериозно езикът, ми напише нещо относно наблюденията ми.
Първото което забелязах беше че е обектно ориентиран. Това хубаво, обектно ориентираното програмиране е полезно понякога, проблемът е че всичко трябав да се дефинира във класове. Ще се радвам някой да ми обеасни защо езикът мисли че знае как трябва да напиша програмата си по добре от мен? Аз съм почитател на multi-paradigm езиците(които потдържат повече от един стил на програмиране) и това че езикът изисква от мен да пиша обектно ориентиран код ме дразни. Във примерът който разгледах забелязах че и че ца да отпечатам нещо на екрана трябва да напиша нещо от рода на | Код: | | System.Console.WriteLine("Hello world!"); | само на мен ли това ми изглежда грозно? Очевидно можеш да импортнеш System и да напишеш само | Код: | | Console.WriteLine("Hello world!"); | . Имам и други дразнения, но те са общи за всички C-та, static typing, и други такива неща. Също очевидно езикът е направен така че да пречи на скапаните програмисти да пишат скапан код, това като универсалон правило означава че в същото време пречи на гениалните програмисти да пишат гениален код. Това последното не е потвърдено и е само предположение, като се има предвид приложението на езикът и факта че е type safe. Пак казвам, ще се радвам на някъкви разяснения
пп Книгата която подхванах е Learning Csharp на O'Reilly. Не знаех че Орайли издават и скапани книги, по принцип съм доволен от другите им продукти, но тази е доста скапана.
пп2 Може би съм враждебен към този език защото за разлика от повечето мениджъри не смятам обектно ориентираното програмиране за всемогъщата мистична сила която ще реши всичките им проблеми. Вероятно е заради готиното му име Може да направим една дискусия в някой друг раздел по тази тема. |
|
|
 |
KosSiO
Регистриран на: 20 Apr 2008 Мнения: 29 Местожителство: Pravetc Targovishte
|
Пуснато на: Sat May 30, 2009 7:18 pm Заглавие: |
|
|
Колкото и да обичам Microsoft С# ме дразни ... направо немога да го гледам....
на всички ни е ясно защо е направен ... НО защо защо забога е грозен , погледнети С++ той е толкова чистичък и красив ... просто перфектен
Бих седнал да го уча когато нямам каво да правя и лично аз него вземам на сериозно ..
C/C++ ASM е това е чиста работа друго не ми трбва
но С#-джии да не се обидят и там има хубаво нещо . За разлика от С/С++ , С# нe е толкова изпълнен с пропасти и опасни ситуации , стреми се да е простичък 
Последната промяна е направена от KosSiO на Thu Jun 04, 2009 3:47 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
gsinekliev
|
Пуснато на: Sun May 31, 2009 6:09 pm Заглавие: |
|
|
За съжаление не мога да се съглася с горните две мнения(дано да не обидя някой).Вярно е че C# е изцяло обекктно-ориентиран, но това е нужно, защото на C# се пишат само графични приложения(не че не могат да се пишат конзолни, просто езикът е направен специално за това). ООП е не само подходящо, но и задължително защото освен структурираност то дава и една сигурност.Разработката на всички данни като класова позволява изграждането на мощна йерархия от типове данни(тук е мястото да допълня че в C# всички типове данни наследяват един основен тип).Освен това се премахват указателите(те са превърнати в обектно-ориентирани референциии, които са защитени от стойност NULL) , които най често предизвикват грешки.За C# може да се говори много, но като цяло мога да заключа, че тове е една естествeна еволюция при езиците(все пак и java е изцяло обектно-ориентиран, а той е по-стар от C#)
пп: Относно system namespace се импортва като при C++:
ПП2:Горещо препоръчвам книгата на Наков:http://www.devbg.org/dotnetbook/Освен, че е безплатна и е на български, тя покрива абсолютно целия език и е може би една от най добрите книги на пазара(лично мнение) |
|
|
 |
kiokis
|
Пуснато на: Sun Sep 06, 2009 1:06 am Заглавие: |
|
|
@KosSiO C++ .... перфектен?  |
|
|
 |
|
|
Можете да пускате нови теми Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети You cannot attach files in this forum Може да сваляте файлове от този форум
|
|