Математика

Правила(обновени на 11.05.2008)   Търсене   Потребители   Потребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Не е нужно да се регистрирате!

Scheme

Създайте нова тема   Напишете отговор    Информатика Форуми -> Ruby, Python, Scheme, Smalltalk
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
pavelludiq

Местожителство: Shumen

МнениеПуснато на: Wed May 21, 2008 2:05 pm    Заглавие: Scheme Отговорете с цитат

Днес започнах по сериозно да се занимавам със този език, преди това само си четох това онова из разни документаций, сега си принтирах една от по кратките книги и си инсталирах една имплементация. Доста ми допада като език. Доста е малък и лек, И е доста мощен. http://www.box.net/shared/boi4xhesw0 който иска да му хвърли едно око, ето книгата която си принтирас(само 100 страници). Ако имате въпроси, вероятно добро място е гугъл групата на езика http://groups.google.com/group/comp.lang.scheme/topics. http://en.wikipedia.org/wiki/Scheme_(programming_language) а ето и статията в уйкипедия. Въпреки че не се използва много за приложения, това не е невъзможно, но най често се използва за скриптове в GIMP(script foo е минималистична версия на scheme) ето документацията на script foo http://docs.gimp.org/en/gimp-concepts-script-fu.html/ може да почнете scheme и от нея. Ето и някой други ресурси http://www.schemers.org/
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Реклама

Пуснато на:     Заглавие:

Върнете се в началото
pavelludiq

МнениеПуснато на: Sun Jun 29, 2008 7:56 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Любимата ми scheme имплементация PLT Scheme и невероятното IDE DrScheme се оказват доста добър инструмент за учене.

http://www.youtube.com/watch?v=vgQO_kHl39g

Това е нещо като демо на IDE-то. Попринцип не съм никакъв фен на IDE-та, и харесвам чистите редактори, но това е доста мощен инструмент, и за разлика от другите IDE-та е много прост и изчистен както и езикът за който е предназначен, и същевременно мощен. Ето и първата ми scheme програма:

Код:

(define (convf f)
  (* 5/9 (- f 32)))

това е функция която превръща фаренхайт в целзий, проблемът ми е с числата, вместо да ми даде -18 като одговор, ми връща -160/9.

Еквивалентния python код е

Код:

def convf(f):
    c=5/9*(f-32)

Веднага се забелязват някой от особените черти на lisp езиците като цяло, префиксната нотация, и скобите. В scheme и в Lisp като цяло всичко е списък, няма разлика между данните и кодът, списъкът (+ 2 3) се състои от функцията + и двете числя 2 и 3. когято функцията eval интерпретира този списък(известен като s-expression) вижда че първия елемент е оператор и присвоява другите 2 елемента като негови аргументи и изчислява изразът и връща стойноста му 5. това прави езикът много гъвкъв и лесен, защото няма почти никакъв синтаксис. Трудното е само това че трябва да се свикне да се пише (+ 2 4) вместо (2+4) но това е лесно. И така всички програми са вложени списъци, вложени един в друг и функцията eval изчислява стойноста на изразите. списъкът е израз, следователно стойноста на списъкът ( 1 ) e числото 1. Езикът има много какво да научи.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Synaptic

МнениеПуснато на: Sun Jun 29, 2008 8:39 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Will code Scheme for food.. Btw интересно ми се вижда това, но малко ме мързи да го разуча. Т.е може и да го разуча, ама няма да е днес.

Btw преди малко един познат от Пловдив ми разказа за някакъв просяк с табелка на която пишело ".. Решавам задачи по математика .. ". Приятелят ми му е дал пари и го накарал да му реши някаква задача за кандидатстудентски изпит и просяка я решил. Само се питам такива ли са умните хора в България?!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Fed

Местожителство: София (Русе)

МнениеПуснато на: Sun Jun 29, 2008 8:53 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Sad ...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pavelludiq

МнениеПуснато на: Sun Jun 29, 2008 10:16 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

тоя аватар го откраднах от един друг форум. Предположих че е шега. Добрите python програмисти в САЩ могат да изкарат до 80 000 ако работят за гугъл примерно. В България разбира се 5000 е добра цифра. Но това не е темата. Във книгата "SICP"(Structure and Interpretation of Computer Programs)
авторите определят езика по следния начин,
перефраза и превод по памет:

"Езици като Pascal, са за строеж на пирамиди, статични, стоящи с векове, scheme е за строеж на органицми, постоянно променящи се и еволюиращи"

поразрових се за оригиналния текст и е нещо от рода на това:

"Pascal is for building pyramids -- imposing, breathtaking, static
structures built by armies pushing heavy blocks into place. Lisp is for building organisms -- imposing,
breathtaking, dynamic structures built by squads fitting fluctuating myriads of simpler organisms into place."

е паметта ми не е особено добра, но перефразата си е валидна.

първото издание е от 1985, но аз имам второто от 96-та, мисля че го има безплатно в нета.
Върнете се в началото
RGT

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Sat Jul 05, 2008 8:43 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Само да вметна - в MIT доколкото знам ги учат на някъв техен си диалект на езика, с цел да не стават някви манияци примерно на тема C, ми да си учат алгоритмите и да разберат, че езикът не е най-важното(поне така съм чувал де Wink).
Върнете се в началото
pavelludiq

МнениеПуснато на: Tue Jul 08, 2008 9:38 am    Заглавие: Отговорете с цитат

В MIT имат няколко диалекта на лисп, но мисля че точно scheme си се преподава на новодошлите студенти, вероятно ги учат и на emacs lisp за да си пишат скриптове за emacs И може би учат и MIT scheme или нещо такова беше, не съм сигурен, не съм запознат със учебната програма там.
Върнете се в началото
Synaptic

МнениеПуснато на: Tue Jul 08, 2008 9:57 am    Заглавие: Отговорете с цитат

В MIT са откачени /в добрия смисъл на думата/. :]]
Върнете се в началото
pavelludiq

МнениеПуснато на: Tue Jul 08, 2008 10:20 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Чете ли за оная чиния дето направили студентите? Някакво параболично огледало, със един кол в средата и го ползват да събират слънчева енергия. Трябва ни и на нас един такъв университет, и ще видиш как ще станем технологичен хъб на евразия, японците ще ги издухаме дори.
Върнете се в началото
RGT

МнениеПуснато на: Tue Jul 08, 2008 10:53 am    Заглавие: Отговорете с цитат

То добре университет, ама нали тряа да има хора за тоя университет все пак...
Върнете се в началото
pavelludiq

МнениеПуснато на: Tue Jul 08, 2008 10:55 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Сащ си имат БИл Гейтс, ние си имаме цецо кукуто Very Happy
Върнете се в началото
Synaptic

МнениеПуснато на: Tue Jul 08, 2008 7:25 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Цецо Кукото е вторият Бил Гейтс, просто сега А.Апостолов(неговият покровител) не е събрал достатъчно пари от комерсиалните си бумащини, за да прати Цецко в MIT. Но сега чух, че заради проекта ReactOS, в който Цецко има движеща роля (така смята той) и заради проекта Кибертрон(проетк на др. наши съграждани, в който Цецко също има главна роля) г-н Кукуто ще получи квота за безплатно следване в MIT. Другото което чух, че Апостолов се е изплашил от тази новина, защото на г-н Кукуто му е малък умственият багаж и А.Апостолов го е уредил в експериментално изследване за увеличаване на умственият капацитет с над 200%. Нищо чудно да имаме 2ри Айнщайн след няколко месеца.

//Това беше шега, няко да не го вземе на сериозно. Бтв отклонихме се от темата.
Върнете се в началото
Реклама

Пуснато на:     Заглавие:

Върнете се в началото
RGT

МнениеПуснато на: Tue Jul 08, 2008 11:08 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Втф...
Предполагам може да е само добре за мен, че си нямам представа къв е тоя, за когото говорите.
Върнете се в началото
Synaptic

МнениеПуснато на: Tue Jul 08, 2008 11:29 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

RGT написа:
Втф...
Предполагам може да е само добре за мен, че си нямам представа къв е тоя, за когото говорите.

Дам, радвай се, че нямаш контакти с него. Само се надявам да не полази и тоя форум. :]
Върнете се в началото
pavelludiq

МнениеПуснато на: Wed Jul 09, 2008 1:28 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

От хора с които съм си комуникирал, които са комуникирали с него знам, че той не вдява от програмиране. Не знам дали това е вярно, но съм почти сигурен в това Very Happy
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Информатика Форуми -> Ruby, Python, Scheme, Smalltalk Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
You cannot attach files in this forum
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2007-2013 math10.com.   изработка на сайт