Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
iboB Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Mar 16, 2009 11:57 pm Заглавие: Задача за факториел |
|
|
Здравейте.
Случайно попаднах на тези форуми. Не знаех, че има нещо подобно на български. Поздравления
Та тази задача ми попадна още преди месеци, но така и не ми хрумна как да я подхвана. Тя беше: да се намерят последните няколко ненулеви цифри на много факториел
Например последните 4 ненулеви цифри на 55123935481!
Енциклопедията за целочислени поредици на Слоун ми помага да намеря последната ненулева цифра с формула: http://www.research.att.com/~njas/sequences/A008904 но от там няма някакъв очевиден начин за последните няколко.
Освен това програмно е лесно да се намерят последните ненулеви даже и за стотици милиони факториел. Вече в милиардите става по-дебело, пък в десетките милиарди и нагоре съвсем (отиваме в часове изчисления). Има ли нещо което може да ми помогне да намаля драстично сметките? Ако може да ми подскажете някаква идея, ще съм ви благодарен. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети You cannot attach files in this forum Може да сваляте файлове от този форум
|
|