Регистрирайте се
ABC са известни уравненията на страната AB:x+7y-6=0
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
blz Начинаещ
  гласове: 1
|
Пуснато на: Sun Nov 16, 2008 6:18 pm Заглавие: ABC са известни уравненията на страната AB:x+7y-6=0 |
|
|
Добър вечер, вече съм на аналитична геометрия
Тази задачка ме затруднява и се надявам на вашата помощ.
За триъгълника ABC са известни уравненията на страната AB:x+7y-6=0 и ъглополовящите AL: x+y-2+0 и BM:x-3y-6+0
a) Да се напише уравнението на окръжността, вписана в триъгълника ABC.
b) Да се определят координатите на върховете на триъгълника и да се пресметне лицето му.
Така, първо намирам координатите на центъра на вписаната окръжност, които ми излизат (3,-1). Намирам разстоянието от центъра на окр. до AB, което е радиус и излиза, че е равно на . И сега вече не знам как да представя уравнението на окръжността. Може би :
където x,y са координатите на точка, лежаща на AB и на окръжността. Ако тази точка е примерно P, а центърът на окръжността е O, то по-горе бях получил, че . Но не знам дали съм на прав път..
Относно 2рата подточка, намирам координатите на точките A и B, но С ме затруднява.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1937 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Sun Nov 16, 2008 7:11 pm Заглавие: |
|
|
Уравнението на окр. с център O(a,b) и радиус R e Т.е. справил си се добре, ама махни двата корена.
Коорд. на А и В са А(4/3;2/3), В(-6;0). (Ако съм смятал вярно).
Намери симетр. на А спрямо ъгл. през В, нека тя е А1. Аналогично нека симетр. на В спрямо ъгл. през А, е В1 .
А1 лежи на ВС (защо?) и В1 - на АС.
Пишеш у-нията на права през А и В1 и на права през В и А1. С е прес. им точка. |
|
|
 |
blz Начинаещ
|
Пуснато на: Sun Nov 16, 2008 7:23 pm Заглавие: |
|
|
Много благодаря.
Как обаче да намеря симетричната на А спрямо BM - координатна ос с Ox=AL ? Никаква идея..
Едит : Намирам , значи и OL трябва да е толкова, но нямам координатите на L.. |
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1937 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Sun Nov 16, 2008 9:38 pm Заглавие: |
|
|
Въпросът ти е: Как да намеря симетр. на т. М относно правата l.
1.Пишеш у-ние на права м, през М перп. на l.
2. Намираш прес. точка на м и l - Т.
3. Т е среда на ММ1. |
|
|
 |
blz Начинаещ
|
Пуснато на: Mon Nov 17, 2008 9:48 am Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Намери симетр. на А спрямо ъгл. през В, нека тя е А1. Аналогично нека симетр. на В спрямо ъгл. през А, е В1 . |
Всъщност ето това не го разбрах.. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|