| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
SV.SV Начинаещ
|
Пуснато на: Mon Oct 05, 2009 10:32 am Заглавие: Минимум на функция |
|
|
Здравейте. От доста време следя форума, но чак сега се престраших да се регистрирам.
Може ли да получа насока за следната задача?
Да се определи минимумът на функцията
, ако
ПП Ако може без производна, защото съм в 11 клас. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Mon Oct 05, 2009 10:52 am Заглавие: |
|
|
Ще ти предложа едно решение.
Да представим функцията като
Тъй като и не зависи от х, затова и сумата ще е минимална, когато двете събираеми са равни.
Тогава от  |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3938 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Mon Oct 05, 2009 11:16 am Заглавие: |
|
|
Ето друго подход, който е по-универсален.
Умножаваме по х(1-х) и опростяваме, така получаваме
Сега разглеждаме това уравнение като квадратно относно х, от дискриминантата получаваме
последното е винаги положително, така че не играе роля, сега нека примерно a≥b, без значение е кое ще избереш да е по-голямото от двете, тогава
a-b≥0 => и съкращаваме и него
Остават
, но , а пък , оттук
И за тези стойности на у вече можеш да намериш някакво си х, но тъй като ти търсиш у, то
Единствено не съм сигурен не трябва ли след като намериш х да направиш проверка дали то наистина е между 0 и 1
Да, ето го и доказателството:
За имаме , а последното е положително и по-малко от 1.
Получиха се същите неща като на Ганка, значи всичко е точно.
| ганка симеонова написа: |
Да представим функцията като
|
Г-жо, оттук е достатъчно да направим едно неравенство между Средно-Аритметичното и Средно-Геометричното, откъдето получаваме
Тоест , като равенство се достига при x=a/(a+b) - както Ганка каза, равенство на двете събираеми. |
|
|
 |
estoyanovvd Фен на форума

гласове: 67
|
Пуснато на: Mon Oct 05, 2009 12:38 pm Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | Ето друго подход, който е по-универсален.
Г-жо, оттук е достатъчно да направим едно неравенство между Средно-Аритметичното и Средно-Геометричното, откъдето получаваме
Тоест , като равенство се достига при x=a/(a+b) - както Ганка каза, равенство на двете събираеми. |
Мисля, че си позволи твърде много, Мартине!!! Да даваш оценки на подхода на ГОСПОЖАТА?! Не бих го направил на твое място!!! |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3938 Местожителство: Somewhere over the rainbow
|
Пуснато на: Mon Oct 05, 2009 1:06 pm Заглавие: |
|
|
Това сега трябва да има за цел да продължи спора с индукцията ли?
Просто не ми харесва, че е казано"ако сумата не зависи от х, то двете числа са равни", но това твърдение не е доказано, затова предлагам мой вариант, който според мен по-ясно обяснява защо това е минимално(и все пак е доказан).
Също така мисля, че всеки има право на мнение - според мен със СА-СГ става по-лесно, според Ганка не, добре. Не виждам какъв е проблемът да "допълня" нейното решение, даже бих се радвал ако някой допълни моето или даде различен подход.
В случая е по-важно да се видят различните подходи за решение, а не да се караме защо единият дал акъл на другия. |
|
|
 |
d/dx Начинаещ
  гласове: 2
|
Пуснато на: Mon Oct 05, 2009 3:57 pm Заглавие: |
|
|
Какво се опитвате да смущавате момчето с госпожата? Да не мислите, че като порасне няма да разбере каква е истината за вас даскалите?  |
|
|
 |
krainik Фен на форума
  гласове: 44
|
Пуснато на: Mon Oct 05, 2009 7:44 pm Заглавие: |
|
|
Ем, като сме тръгнали да се правим на интересни - да приложим Хубавото н-во -
. |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Mon Oct 05, 2009 7:58 pm Заглавие: |
|
|
Ако Равенство за Март, това си идва точно от СА-СГ  |
|
|
 |
mkmarinov Напреднал
      гласове: 32
|
Пуснато на: Mon Oct 05, 2009 8:53 pm Заглавие: |
|
|
| estoyanovvd написа: |
Мисля, че си позволи твърде много, Мартине!!! Да даваш оценки на подхода на ГОСПОЖАТА?! Не бих го направил на твое място!!! |
ГОСПОЖАТА не е човек. ГОСПОЖАТА е бог. Думата на ГОСПОЖАТА е закон за теб. Не можеш да поправяш ГОСПОЖАТА. Не можеш да имаш алгоритъм по-бърз от този на ГОСПОЖАТА. Когато ГОСПОЖАТА каже нещо, то е окончателно и не подлежи на въпрос.
(Под ГОСПОЖАТА нямам предвид Ганка Симеонова, а самоиконизацията на една голяма част от учителското съсловие) |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Mon Oct 05, 2009 9:08 pm Заглавие: |
|
|
| ганка симеонова написа: | Ако Равенство за Март, това си идва точно от СА-СГ  |
Само че никъде не споменавате за СА-СГ в решението си, точно затова се опитах да ви поясня. Просто твърдението ви беше недоказано. |
|
|
 |
Dian Atanasov<T1BLD> Редовен

|
Пуснато на: Mon Oct 05, 2009 9:13 pm Заглавие: |
|
|
| Цитат: | Мисля, че си позволи твърде много, Мартине!!! Да даваш оценки на подхода на ГОСПОЖАТА?! Не бих го направил на твое място!!!
ГОСПОЖАТА не е човек. ГОСПОЖАТА е бог. Думата на ГОСПОЖАТА е закон за теб. Не можеш да поправяш ГОСПОЖАТА. Не можеш да имаш алгоритъм по-бърз от този на ГОСПОЖАТА. Когато ГОСПОЖАТА каже нещо, то е окончателно и не подлежи на въпрос.
(Под ГОСПОЖАТА нямам предвид Ганка Симеонова, а самоиконизацията на една голяма част от учителското съсловие) |
какво друго мога да кажа освен :LOL |
|
|
 |
SV.SV Начинаещ
|
Пуснато на: Mon Oct 05, 2009 9:51 pm Заглавие: |
|
|
Благодаря г- жо Симеонова и на теб Мартос..
Аз уча в немската езикова гимназия, но съм с профил математика. Много ми харесва да се занимавам с нея, въпреки че акцентът ми е езика.
Krainik, ще ти бъда благодарен, ако ми напишеш какво гласи Хубавото неравенство, за да разбера решението ти.
Явно е хубаво, щом като го приложиш, става на един ред  |
|
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
d/dx Начинаещ
|
Пуснато на: Mon Oct 05, 2009 10:04 pm Заглавие: |
|
|
| mkmarinov написа: | ГОСПОЖАТА не е човек. ГОСПОЖАТА е бог. Думата на ГОСПОЖАТА е закон за теб. Не можеш да поправяш ГОСПОЖАТА. Не можеш да имаш алгоритъм по-бърз от този на ГОСПОЖАТА. Когато ГОСПОЖАТА каже нещо, то е окончателно и не подлежи на въпрос.
СМЯХ
Айде гласувайте. Искам да имам 3 големи червени звезди , че много хора станахте със жълтите . |
|
|
 |
krainik Фен на форума
  гласове: 44
|
Пуснато на: Tue Oct 06, 2009 7:33 am Заглавие: |
|
|
| SV.SV написа: |
Krainik, ще ти бъда благодарен, ако ми напишеш какво гласи Хубавото неравенство, за да разбера решението ти.
| Ще ти напиша само частния случай, който се използва и за самата задача.
 |
|
|
 |
|