Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1937 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Sun Apr 12, 2009 8:54 pm Заглавие: Зад. 10 от СУ (12.04.09) |
|
|
Ако намерете тези стойности на а, за които уравнението има 3 решения за всяко с решения.
Да намерим необходимо условие: при имаме Това у-ние трябва да има 3 корена! Смятаме производната и намираме, че
Нека
Мисля, че някой може да го довърши! Ама и така си е ясно!
Последната промяна е направена от r2d2 на Tue Apr 14, 2009 6:29 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
NoThanks Гост
|
Пуснато на: Sun Apr 12, 2009 9:31 pm Заглавие: |
|
|
Абе близо съм бил Но затва пък кво писане му ударих...
|
|
|
 |
rytimid Редовен
  гласове: 4
|
Пуснато на: Mon Apr 13, 2009 7:36 am Заглавие: Re: Зад. 10 от СУ |
|
|
| r2d2 написа: | Ако намерете тези стойности на а, за които уравнението има 3 решения за всяко с решения.
Да намерим необходимо условие: при имаме Това у-ние трябва да има 3 корена! Смятаме производната и намираме, че
Нека
Мисля, че някой може да го довърши! Ама и така си е ясно! |
хм, гледам го и се чудя какво не разбирам, за да те питам конкретно, ама май цялото ти решение не ми е ясно;
аз писах че за да има 3 корена, то тогава трябва да има 2 локални мин и макс, като те трябва да са с различни знаци; първата производна е D очевидно съществува и рзлична от нула(! винаги има две ext точки ) за всяко c, сега просто мин и макс трябва да са с различни знаци => и от тук интервала за а, но не ми остана време да развия неравенството( на трета степен е подяволите )
|
|
|
 |
mkmarinov Напреднал
      гласове: 32
|
Пуснато на: Mon Apr 13, 2009 1:13 pm Заглавие: |
|
|
Неравенството не трябва ли да го решаваш спрямо а?
|
|
|
 |
Вандер Начинаещ
         гласове: 1
|
Пуснато на: Mon Apr 13, 2009 2:52 pm Заглавие: |
|
|
Добре, освен "звездите ми го говорят" относно c = 0, бихте ли дали логично обяснение защо взимате c = 0 ? Как се насочихте към това ( понеже се иска за всяко C, а се взима конкретна стойност)
И аз съм я решавал като debtor_of_death и мисля, че това е нормалният път на мисленето, който обаче не води до хубави изрази/решение.
Последната промяна е направена от Вандер на Mon Apr 13, 2009 8:10 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
Is it black or white? Напреднал

Регистриран на: 03 Jan 2009 Мнения: 393 Местожителство: Силистра ПМГ
|
Пуснато на: Mon Apr 13, 2009 3:20 pm Заглавие: |
|
|
| И аз съм решавал като вас 2-мата
|
|
|
 |
kakawida Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Apr 14, 2009 6:34 am Заглавие: Re: Зад. 10 от СУ |
|
|
| r2d2 написа: | Ако намерете тези стойности на а, за които уравнението има 3 решения за всяко с решения.
Нека
Мисля, че някой може да го довърши! Ама и така си е ясно! |
същото го написах и аз,после май теорема на Болцано трябва да се използва
|
|
|
 |
Is it black or white? Напреднал

Регистриран на: 03 Jan 2009 Мнения: 393 Местожителство: Силистра ПМГ
|
Пуснато на: Sun Apr 19, 2009 12:22 pm Заглавие: |
|
|
Ето как го решавам аз:
(1)
- куб. ф-я с А>1
Тук следва малко чертежче - то е накрая
т.е. от Т на Болцано-Вайерщрас =>
има 3 р.р.к.
, където
т.е.
- корени за (2)
като съществуват р.к. за
<=> , за всяко
т.е за всяко съществуват за
Нека е кое да е от , =>
Ще приложим метода за намаляване на степента (има разлика между (алфа) и (параметърът)):
Разгл.
,
където от формулите на Виет имаме:
=>
Искаме да е по-малко от 0 за всяко с
питаме за кои стойности на , за всяко Тази функция има следния вид (чертеж втори накрая), т.е. искаме максимумът на тази функция да е по-малък от нула, изследва се функцията и в един от случаите (ще има няколко случая) се получаваше мисля, че това беше и отговорът, който дават като верен от СУ
П.С. Незнам дали решението ми е по-лесно от това, което от СУ предлагат, но онова заместване на с с нула не мисля, че всеки може да се досети, лично аз не се досетих, на изпита написах горепосоченото решение
Ето го чертежчето, което обещах по-нагоре:
| Description: |
|
| Големина на файла: |
11.85 KB |
| Видяна: |
489 пъти(s) |

|
| Description: |
|
| Големина на файла: |
6.46 KB |
| Видяна: |
489 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|