Математика

Писане без регистрация в "Помощ по математика 1 - 12 клас" и "Висша математика".

S(CEF):S(CAB)

S(CEF):S(CAB)

Мнениеот ganka simeonova » Нед Юли 01, 2012 4:34 am

ABC e правоъгълен. О1 и О2 са центровете на вписаните в АМС и ВМС окръжности (М- среда на АВ). Ако правата О1О2 пресича АС и ВС в E и F, намерете \frac{S_{CEF}}{C_{CAB} }

ganka simeonova

Re: S(CEF):S(CAB)

Мнениеот inveidar » Нед Юли 01, 2012 6:56 am

С подходящо успоредно проектиране върху равнина триъгълникът АВС може да проектираме в равнобедрен правоъгълен. Отношението за равнобедрен правоъгълен е една втора. При успоредно проектиране отношенията на лицата се запазват.
Inveidar иде от invader!!!
Аватар
inveidar
Математиката ми е страст

Мнениеот inveidar » Нед Юли 01, 2012 7:54 am

Друго решение.
lice.png
lice.png (20.66 KiB) Прегледано 143 пъти

Ще докажем, че лицето на жълтеникавия триъгълник е равно на сбора от лицата на зеления и синия.
Означаваме лицето на зеления с y, на синия със z и на жълтия с x. Тогава \frac{y}{x}=\frac{r_{2}^{2}}{ MO_{2}^{2}},
\frac{z}{x}=\frac{r_{1}^{2}}{ MO_{1}^{2}}(Подобни триъгълници и O_{2}T=r_{2},O_{1}H=r_{1}) и \frac{y}{x}+\frac{z}{x}=\frac{r_{2}^{2}}{ MO_{2}^{2}}+\frac{r_{1}^{2}}{ MO_{1}^{2}}.
От друга страна \frac{r_{1}}{MO_{1} }=cos \alpha\frac{r_{2}}{MO_{2} }=sin \alpha.
Повдигаме на квадрат последните две равенства и ги събираме. Получаваме \frac{y}{x}+\frac{z}{x}=1 \Leftrightarrow y+z=x.
Остава да съобразим, че лицето на MHCT е половината от лицето на АВС.
Inveidar иде от invader!!!
Аватар
inveidar
Математиката ми е страст

Мнениеот ganka simeonova » Нед Юли 01, 2012 5:23 pm

Готино решение:) Това са серия задачки, които имам от r2d2 :)
ganka simeonova

Назад към Състезания/олимпиади по математика за 9 - 12 клас